Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban

Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban

Az északi part egyik legnépszerűbb esőprogramja ezentúl sokkal izgalmasabb lesz: január 20-án megnyílt a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja. 2012-ben már felújították a barlang látogatók által is bejárható részét és a világítást, most pedig egy 770 négyzetméteres, 2 szintes látogatóközpontot alakítottak ki.

uj_epulet.jpg

Ami nagyon jó hír. Mert valljuk be, csónakázni nagy élmény, és még romantikus is, ha nem kell előtte több órát sorban állni, és nem kezd el vízi dodzsemezni a kevésbé tehetséges, mögöttünk evező versenyző. Mégis egy kis hiányérzet van az emberben, amikor visszatér a felszínre. Hogy csak ennyi volt. Mert a Tavasbarlang 3 kilométernyi járatrendszeréből a csónakázható szakasz kb. 180 méter, gyalog pedig 70 métert lehetett eddig bejárni.

A megnyitón megtudtuk, hogy a létesítmény, a „Bakony-Balaton Geopark Nyugati Kapuja”, 300 millió forint uniós pénzből készült el, és évente százezer látogatónál is többet várnak ide. A látogatóközpontnak köszönhetően remélhetőleg mérséklődik a balatoni szezonalitás, erősödik az ökoturizmus, és feltárul a „kevésbé ismert földalatti világ misztikuma” is.

barlang_1.jpg
barlang2.jpg
A 10 termes kiállítás tényleg egy olyan világba enged betekintést, amiről nagyon keveset tudunk. Nemcsak a Tapolca alatt húzódó barlangrendszerről (ami a negyedik leghosszabb az országban), hanem a karsztképződmények és a cseppkőbarlangok keletkezéséről, a víz bámulatos munkájáról és a régió természeti kincseiről is rengeteg információt gyűjtöttek össze.

barlang3_1.jpg
A kor elvárásainak megfelelően lehet (mű) cseppköveket tapogatni, 3D-s felvételeket nézegetni, a moziteremben pedig filmet is vetítenek a legszebb karsztvilágról, természetesen 3D-ben, a szemüveget már a bejáratnál megkapod. Érdemes beülni a filmre, mert megmutatják, hogy is néz ki a csodaszép Berger Károly-barlang. Így:

22_b_29_berger_1004_l.JPG

25_b_53_berger_1101_l.JPG

24_b_41_berger_1004_l.JPG

(Ha most arra gondolnál, hogy milyen menő lehet barlangásznak lenni, tudnod kell, hogy nagyon, de nagyon durva tud lenni. Én már kipróbáltam, és elárulom, hogy a látogatóközpont alatt, nem is olyan messze onnan, ahol nézed a filmet, húzódik egy „mogyorószaggató” becenevű járat. És van olyan is, hogy „csöcsköszörű”.)

De térjünk vissza a látogatóközpontra. Van földtörténeti múltat és régészeti leleteket bemutató terem is, a gyerekek pedig imádni fogják a kúszóbarlangot. Te lehet, hogy nem annyira, mert nem biztos, hogy rá tudod majd venni őket, hogy előjöjjenek a műmészkő járatokból. A látogatóközponthoz tartozik egy gyerekmászófal is, szóval készülj fel, hogy a barlanglátogatás nem lesz rövid program.

Míg a földszinti rész inkább általánosabb információkkal szolgál, a galéria a Tapolca alatti barlangokról (Kórház-barlang, Berger Károly-barlang) szól. Megtudhatod, hogyan fedezték fel őket – egy csaknem 9 km-es szakaszt nem is olyan régen, 2013 januárjában –, és milyen elképesztő képződményeket találtak itt a barlangászok.

img_5375.jpg

img_5394.jpg
A látogatóközpont megtekintése után irány a csónakázás. Ahogy már egy korábbi posztban megírtuk, ehhez 20 méter mélyre kell lemenni, és a vízi útra nem biztosítanak kísérőt, így te fogsz evezni. 20 Celsius fok körüli a hőmérséklet, közel százszázalékos a relatív páratartalom, a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi betegségekre jó hatással van.

Összefoglalva, a Tavasbarlang végre tényleg szuper program, és még akkor is megéri, ha hosszú a sor.

Fotók: ilovebalaton.blog.hu és www.tavasbarlang.hu

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

Nyitva tartás:
Január 21 - március 13.: 9-16
Március 14-től: 10-17

Barlangász akarsz lenni, ha ezt megnézed: látogatóközpont nyílt a Tapolcai-tavasbarlangban Tovább
Címkék:tapolca barlang csónakázás látogatóközpont tavasbarlang esőprogram kórház-barlang Berger Károly-barlang barlangrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr357093537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vittore 2015.01.22. 08:23:23

Aha. 300 millióból csináltak egy fotókiállítást. Akkor semmi csak a szokásos. Ettől függetlenül tényleg jó program a csónakázás, (még ha igen kevés is a 180 méter) főleg gyerekekkel. A Berger Károly-barlang elképesztően szép.

gigabursch 2015.01.22. 08:25:37

Véletlenül leírhattad volna a jegyárakat, vagy egy linket betehettél volna az írásba.

Ann1294 2015.01.22. 09:11:33

www.tavasbarlang.hu/index.php/hu/jegyarak
Belépődíj a Látogatóközpont megnyitását követően:

Felnőtt: 2.000,- Ft
Kedvezményezett: 1.800,- Ft
Gyermek (3-14 éves): 1.400,- Ft
Családi jegy: 5.400,- Ft

TERMEK:

Cseppkő terem
Búvár terem
Denevér terem
Geopark terem
Ősrégész terem
Őskarszt terem
3D vetítő terem
Csónakázás
Játszótér
Mászófal

Tapolcai lakosok figyelem!!!!!!!!
A tapolcai lakosok lakcímkártyájuk felmutatásával 2015. január 31-ig INGYENESEN látogathatják meg a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontot!

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2015.01.22. 09:44:08

keptar.trainmodeller.hu/index.php/utazas/tapolca
Tavaly voltunk természetesen a felújítás kellős közepén még. A bejáratnál sor volt és csak a tavasbarlang volt megnézhető de így is nagyon tetszett. Meg összességében Tapolca is, kellemes meglepetés volt a város.

_B_ 2015.01.22. 09:45:38

@gigabursch: Ott a link a cikk végén, more!

mnandy 2015.01.22. 14:06:10

@vittore: értő olvasás egyes, leülhetsz.. ha zongorázni tudnám, hogy ez mennyivel több, mint egy fotókiállítás, akkor én lennék a Clayderman..

gigabursch 2015.01.22. 14:12:14

@_B_:
Már igen, de akkor még nem...

vittore 2015.01.22. 14:41:34

@mnandy: értő olvasás megvolt, van műanyg cseppkő , meg egy projektor is. Ez az ülj le egyes, olyan vicces, már vagy tíz éve feolyamatosan nevetek rajta....Már megbocsáss, de az eddig látott hasonló EU-s projektek nem igen szóltak másról. Lerí róluk, a látványos semmitmondás (a levendula ház még elmegy, de pl.a vácrátóti arborétum karbon háza egy vicc.) Na majd tavasszal kiderül, hogy mit alkottak Tapolcán valójában.
süti beállítások módosítása