Hogyan múlik el ez a sok okosság a gyerekekből mire felnőttek lesznek?

Hogyan múlik el ez a sok okosság a gyerekekből mire felnőttek lesznek?

Mielőtt a kérdésre választ keresünk, fektessük le az alapvetéseket. Amikor hazajön a gyerekünk június közepe táján, a bizonyítványt a kezében szorongatva, elhangzik a standard kérdés: "aztán milyen lett az bizid, édes fiam?" Ha azt válaszolja: "csak néhány négyesem van, matekból, rajzból és tornából", gyorsan megérkezik a felszabadult válasz: "egész jó, a matekot jövőre javítsd ki".

A testnevelés és a rajz - tölteléktárgyak. Nem véletlenül. A másodfokú egyenlet megoldóképletét ugyanis napi szinten használjuk, míg a test edzésének semmi értelme sincs. Egészséges vázizomzat, hosszan tartó, egészséges élet, kiegyensúlyozott, boldogabb öregkor? Hagyjuk már!

Ugyanez a helyzet a rajzzal. Simán mondhatjuk: én nem tudok rajzolni, nincs hozzá tehetségem, és nem is erőltetem. Nincsen nekem erre időm, nem vagyok gyerek. Végül is mit adhat nekünk a rajz? Semmit. Na jó, talán megtanulhatjuk a segítségével megfigyelni a körülöttünk lélegző világot. Amit alaposan megfigyeltünk, azt talán kicsit jobban megértjük. Talán több emócióval, több tisztelettel változtatjuk meg. Megtanulunk térben látni és gondolkodni. Még az is lehet, hogy a rajzoló, alkotó ember másképpen, kicsit komplexebben gondolkodik.

Nyitrai Orsi, balatonfüredi képzőművész már évek óta rajzolni, festeni tanítja a város fiataljait. Orsi ebben az évben is meghirdette nyári táborait, ahová az itt élő, itt nyaraló gyerekeket várja. A Nyitva Képzőművészeti Alkotótábor 6-14 év közötti fiatalokat fogad.

alkotas.jpg

alkotas2.jpg

A műterem egy hatalmas pajta, egy vadregényes kert és egy fotólabor Balatonfüreden. Nem "kisművészképzés" zajlik, hanem a megtartása annak, ami mindig is bennük volt. A gyerekek ugyanis még jól látnak. Csak már van egy kép a fejükben, amit el akarnak érni, ez a kép azonban már általában hamis. Az óvoda, az iskola ültette a fejükbe. "Van, hogy az első két nap csak arról szól, hogy jó az, amit rajzol, mert ez az Ő képe, és nem egy másolat, egy beleégetett klisé, amit valamelyik felnőtt égetett a fejébe" - mondja Orsi. "Na innen szép nyerni, amikor péntekre megtalálja a saját foltját, vonalát, és amikor vége a hétnek, akkor szombaton a szülők rám írnak, vagy hívnak, hogy mit vegyenek, mert a gyerek pastellel vagy szénnel akar rajzolni."

csendelet.jpg

fakok.jpg

fuves.jpg

A gyerekek naponta akár négyféle művet is alkotnak. Nem használnak bolti színes papírt. Mindenki kikeveri a saját színeit a világostól a sötétig, a fröcsköléstől a csurgatásig. Jó esetben sok festék elfolyik, aztán kollázs lesz belőle. A résztvevők megismernek néhány képet Emil Noldétól Jackson Pollockig, Matisse-tól Banksy-ig. Fekszenek a fűben és megállapítják, hogy a felhő nem kék, és a napnak nincs fogpiszkáló sugara. Festenek fénnyel az analóg fotólaborban, ahol fotogramot készítenek. Rajzolnak modelleket és megtanulnak modellé válni. Papírmasé, gipsz vagy alufóliaszobrokat faragnak.

fejek.jpg

domino.jpg

Orsi, aki festményei, rajzai, szobrai mellett az induló Pintér Béla Társulat jelmezeiért, díszleteiért is felelt pontosan tudja, kiket vár a Nyitva Műhelybe. "Sokszor felteszik a szülők a kérdést, hogy ide csak olyan gyerekek járhatnak, akik tehetségesen, szépen rajzolnak? Tudod erre azt szoktam válaszolni, hogy igen, hozzám tehetséges emberek jöhetnek, akik most éppen gyerekek. Mert mit jelent az, hogy tehetség? A gyerekekben még minden benne van, mindenben jók. Csak mások. Pontosan kérdeznek, nem kertelnek, nincs sumákolás. Együtt fejtjük meg a kérdésekre a válaszokat, legyen az színkeverés, forma vagy kompozícióbeli kérdés. Nekem csak egy kérdésem maradt, amire nem tudom pontosan a választ: Hogy múlik el ez a sok okosság a gyerekekből, mire felnőttek lesznek?"

Nyitva Műhely Képzőművészeti Alkotótábor
Balatonfüred
Nyitrai Orsolya diplomás képzőművész: +36 30 222 3927
nyitva5@gmail.com

Hogyan múlik el ez a sok okosság a gyerekekből mire felnőttek lesznek? Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr2714121971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása