Vízikutya és bazaltburger: ezt eszed az idén a Balatonnál

Vízikutya és bazaltburger: ezt eszed az idén a Balatonnál

Ahogy egyre bővülő toplistáink is bizonyítják, egyre nagyobb eséllyel találkozunk minőségi kajával a Balatonnál. Ez azonban szerencsére már nemcsak az elit éttermekre vonatkozik, amiket kevesen tudnak megfizetni: megjelent az igényes streetfood is, méghozzá balatoni verzióban (beach food), amit ki is kipróbáltunk.

bf_4.jpg
A beach food bemutatkozása az első Balaton Napja nevű strandnyitó rendezvényen történt. A szervezők (Balatoni Kör) szándékai szerint a jövőben minden balatoni település megtarthatja ezt a napot, ami tulajdonképpen a közösségépítésről, közös grillezésről szólna. Ennek jegyében települtek ki a badacsonyi strandra, ami az idei Balaton Napja kiemelt helyszíne volt: hivatalosan is megnyitották a szezont, szépségkirálynőkkel, vízimentőkkel, csobbanással és borozással, grillezéssel készültek az eseményre.

De nézzük, miből állt a standpiknik!

Borok a Balatoni Kör tagjaitól. Harcsapástétomos "Vitorlás" saláta a Márga Bisztróból. Olaszrizlinges sajtkrémes langalló, ami így néz ki:

bf_3.jpg
A Bazalt Burger balatonfenyvesi Angus marhahúsból, a sült krumpli Heston Blumenthal technológiája alapján készül (kimossák belőle a keményítőt, blansírozzák és kétszer sütik meg, Budapesten itt kóstoltuk, akkor nem voltunk elájulva tőle). Egy későbbi posztban alaposan kielemezzük majd, addig is megmutatjuk, hogy néz ki:

bf_6.jpg


A Beach food további tagja még a Balcsi Bagel, vagyis Körkifli, aminek valójában nincs sok köze a bagelhez, csak az alak a közös nevező. Vajas kiflitésztából készült körkifli, amibe őrségi kecsketúróból készült kecskekőrözött, mangalica stifolder és prágai sonka kerül. Ezt még a Kishableányban kóstoltuk.

kh2_1.jpg

Mivel Badacsony, meg borvidék, alap, hogy a fagyinak is köze van a borokhoz. A fehérborból és merlot-ból készült sorbet fagyik nagyon ott vannak, akárcsak a céklás-gyömbéres változat, ami a boros fagyiknál is jobban bejött. Az elkövető a Bergmann cukrászda.

bf_1.jpg

És akkor jöjjön a legszürreálisabb, a legdurvább, a Vízikutya. Ez egy harcsahurkás hotdog, amit általában wasabis, most éppen lilakáposztás szósz kísér. A hurka harcsahúsból, szépia tintával színezett gersliből, vagyis árpából áll, majoránnával fűszerezve. Az íze teljesen olyan, mint egy igazi hurkának, az összhatás pedig lehengerlő. Csak ülsz a parton, és azt veszed észre, hogy percek alatt benyomtad az egészet. Pedig elég laktató, az árpa+harcsa kombóban azért vannak kalóriák.

bf_7.jpg

bf_8.jpg

bf_9.jpg
És hogy hol lehet ezeket kipróbálni? A badacsonyi Kishableányban, a keszthelyi Fröccsteraszon, a balatonfenyvesi Palettában van Balcsi Bagel, burger és Vízikutya, és a beach food atyja, Bezerics Dani borász elárulta, hogy a Balaton Sound-on is hozzá lehet majd jutni ezekhez. Más jellegű burgerekkel találkozhatsz többek között a tapolcai Pura Vidában, a zánkai Neked főztem nevű helyen is. A lényeg, hogy van élet az infralámpás hekken túl.

Vízikutya és bazaltburger: ezt eszed az idén a Balatonnál Tovább
Címkék:badacsony bor harcsa gasztronómia gasztró strand burger vízikutya Balaton streetfood balatoni kör beach food balcsi bagel

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr977521548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Neutron 2015.06.08. 19:11:01

"Langalló", hehe, ezért a vendéglősnek jogdíjat kellene fizetni Stanislaw Lem jogutódjának, vagy a Trurl és Klapanciusz történetek magyar fordítójának, Murányi Beatrixnak. Ugyanis a langallót, ugyanúgy, mint a csantavát és a kálmot, Lem találta ki.

L: grin.hu/funtxt/scifi/kiber_1.htm

Továbbá: R.I.P. csollányok és mordalagok. :)

dibbler 2015.06.08. 20:12:54

léboló, ez a hétfő szombaton kezdődik-ből, Sztrugackij.

skeewiff 2015.06.09. 08:45:28

Kurva gáz ez az elitista sznobizmus, ami süt ebből a posztból.
Pedig ezek a kaját tényleg finomak, de ahogy írtok róla, az még attól is elveszi az ember kedvét, hogy a Balaton közelébe menjen, nehogy véletlenül egy magatokfajtába botoljon.

Void Bunkoid 2015.06.09. 09:14:58

@skeewiff: +1

az egészre csak rátesz a budapesti írásban is jelölt tájszólás (a "kŐrözött, ami után az interneTTen jaPPán levélpaPPírt rendeljen, amiért viszont be kell ugrania a pÓstára).

A legjobb az egészben, hogy a ma gasztrosznobizmus tetejének jelölt "street food", mindenki meg van halva érte, pedig a streetfood gyakorlatilag az egykori (sőt nem is annyira egykori, van az ma is) vásári lacikonyhák egyenesági leszármazottja. Ilyen helyeken meg nem az elit zabált többnyire :)

Mr. Neutron 2015.06.09. 15:59:21

@dibbler: Hehe, a "Léboló" (=a Lét Boldog Lógásza), szintén a Trurl és Klapanciusz történetekben fordul elő, tehát Lemnek és a magyar fordító leleményének köszönhető. Alighanem a BOVATKI-val kevered a "Hétfő szombaton kezdődik"-ből.
süti beállítások módosítása