Ahogy egyre bővülő toplistáink is bizonyítják, egyre nagyobb eséllyel találkozunk minőségi kajával a Balatonnál. Ez azonban szerencsére már nemcsak az elit éttermekre vonatkozik, amiket kevesen tudnak megfizetni: megjelent az igényes streetfood is, méghozzá balatoni verzióban (beach food), amit ki is kipróbáltunk.
A beach food bemutatkozása az első Balaton Napja nevű strandnyitó rendezvényen történt. A szervezők (Balatoni Kör) szándékai szerint a jövőben minden balatoni település megtarthatja ezt a napot, ami tulajdonképpen a közösségépítésről, közös grillezésről szólna. Ennek jegyében települtek ki a badacsonyi strandra, ami az idei Balaton Napja kiemelt helyszíne volt: hivatalosan is megnyitották a szezont, szépségkirálynőkkel, vízimentőkkel, csobbanással és borozással, grillezéssel készültek az eseményre.
De nézzük, miből állt a standpiknik!
Borok a Balatoni Kör tagjaitól. Harcsapástétomos "Vitorlás" saláta a Márga Bisztróból. Olaszrizlinges sajtkrémes langalló, ami így néz ki:
A Bazalt Burger balatonfenyvesi Angus marhahúsból, a sült krumpli Heston Blumenthal technológiája alapján készül (kimossák belőle a keményítőt, blansírozzák és kétszer sütik meg, Budapesten itt kóstoltuk, akkor nem voltunk elájulva tőle). Egy későbbi posztban alaposan kielemezzük majd, addig is megmutatjuk, hogy néz ki:
A Beach food további tagja még a Balcsi Bagel, vagyis Körkifli, aminek valójában nincs sok köze a bagelhez, csak az alak a közös nevező. Vajas kiflitésztából készült körkifli, amibe őrségi kecsketúróból készült kecskekőrözött, mangalica stifolder és prágai sonka kerül. Ezt még a Kishableányban kóstoltuk.
Mivel Badacsony, meg borvidék, alap, hogy a fagyinak is köze van a borokhoz. A fehérborból és merlot-ból készült sorbet fagyik nagyon ott vannak, akárcsak a céklás-gyömbéres változat, ami a boros fagyiknál is jobban bejött. Az elkövető a Bergmann cukrászda.
És akkor jöjjön a legszürreálisabb, a legdurvább, a Vízikutya. Ez egy harcsahurkás hotdog, amit általában wasabis, most éppen lilakáposztás szósz kísér. A hurka harcsahúsból, szépia tintával színezett gersliből, vagyis árpából áll, majoránnával fűszerezve. Az íze teljesen olyan, mint egy igazi hurkának, az összhatás pedig lehengerlő. Csak ülsz a parton, és azt veszed észre, hogy percek alatt benyomtad az egészet. Pedig elég laktató, az árpa+harcsa kombóban azért vannak kalóriák.
És hogy hol lehet ezeket kipróbálni? A badacsonyi Kishableányban, a keszthelyi Fröccsteraszon, a balatonfenyvesi Palettában van Balcsi Bagel, burger és Vízikutya, és a beach food atyja, Bezerics Dani borász elárulta, hogy a Balaton Sound-on is hozzá lehet majd jutni ezekhez. Más jellegű burgerekkel találkozhatsz többek között a tapolcai Pura Vidában, a zánkai Neked főztem nevű helyen is. A lényeg, hogy van élet az infralámpás hekken túl.