A legjobb balatoni étterem nyomában: Káli Gourmet

A legjobb balatoni étterem nyomában: Káli Gourmet

A Káli Gourmet a szezon közepén nyitott ki Köveskál legszélső házában, egy olyan faluban, ahol már három kiváló étterem működik, ezenkívül két borászatban és egy bringás pihenőben is lehet jókat enni, de hamar bebizonyította, hogy helye van a Káli-medence gasztrofalujában. Köveskál legújabb gasztronómiai célpontja ráadásul delikátüzlet is egyben, elég jól be lehet vásárolni környékbeli borokból, lekvárokból, húsokból és sajtokból, stb. ha nem jött össze a piacozás.

kalig1_1.jpg
Ami először levesz a lábunkról, az a kilátás. Szomszéd nincs, az ember egy pillanatra úgy érzi, a világ végére érkezett, egy zsúfolt nyári nap után valószínűleg ez nem volt hátrány. Kár, hogy már túl hideg van ahhoz, hogy a kertben együnk.

kalig9_1.jpg
kalig2_1.jpg

kalig10_1.jpg

A tulajdonosok maradtak a magyaros vonalnál, és tényleg a helyben fellelhető termékekre - főleg a sajtokra és a húsokra - alapoztak, amikor összeállították az étlapot. Egy "Káli bisztrótál" a bemelegítés, sonkával, szalámival, csírával. A tökmagos kenyeret enyhén megpirították, és el is követjük azt a hibát, hogy elpusztítjuk az összeset és nem spórolunk a hellyel a desszertre.

A hideg libamáj viszont nem győz meg minket, hiába a cuki minilábas meg a zsír. Elbírna még néhány fűszert, és ösztönösen az otthonival hasonlítjuk össze, ez utóbbi javára. A kéknyelűn párolt lilahagymalekvár viszont pillanatok alatt elfogy (ehhez kellett a pirítós).

kalig11.jpg
Ez nem egy vegakánaán, a túrós csuszát is szalonnapörccel adják, de a pincér hangsúlyozza, hogy rugalmasak, az étlap csak egy irányvonal, és lehet variálni a fogásokon. A mangalicatarját például grillezett zöldségekkel kérjük. A hús az Istvándy-farmról érkezett, emberes adag, a két szelet csaknem lelóg a tányérról, és még finom is.

kalig6_1.jpg
A harcsapaprikás egy modernebb reinkarnációját kapjuk: a szósz a hal tetejére került. Járna még egy túrós csusza is ehhez a fogáshoz, de ettől eltekintünk, mert így is lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy mindent megegyünk. A hal isteni, a szósz pedig visszafogottan hozza a paprikás ízvilágot.

kalig4_1.jpg

És a desszert: tömény csoki meggyel. Valamilyen okból "Káli bonbon" néven fut. Sajnos csak a felével bírunk végezni, pedig hibátlan.

kalig8_1.jpg

Vannak itt még olyan izgalmas dolgok, mint az Angus burger kakukkfüves tehénsajttal és házi szósszal, vagy a fogasfilé szárított paradicsomos házi széles metélttel. Szerencsére télen sem zárnak be (az előfordulhat, hogy a hét elején nem tartanak nyitva novembertől), így folytathatjuk majd a tesztelést, és egyszer hóban is megnéznénk ezt a panorámát.

Ha gasztronómiai bevetésre készülsz az ősszel a környéken, vedd fel a Káli Gourmet-t is a célpontok közé. És ahogy minden helyi étterem esetében, érdemes megnézni az aktuális téli nyitva tartást.

Káli Gourmet Bistro & Delicatesse
Köveskál, Vásártér u. 4
Tel: 06704192622
Email: info@kaligourmet.hu

A legjobb balatoni étterem nyomában: Káli Gourmet Tovább
Címkék:köveskál bor étterem hal gasztronómia gasztró kecskesajt mangalica Balaton Káli Gourmet

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr307771174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mt-03 2015.09.15. 09:51:33

2700 egy harcsapaprikas? hat nem gyenge, plane meg a tobbi arat is megnezve (turos teszta 2e...)

fuszujka 2015.09.15. 10:07:17

@mt-03: Miért? Talán ugyanannyiért kéne adniuk, mint egy silány minőségű étteremben, ahol mirelit hasábbal dolgoznak? Egyáltalán nem magasak ezek az árak, sőt.

mt-03 2015.09.15. 10:12:06

@fuszujka: hat kinek mi a magas, ez relativ. orulok ha 2e neked nem gond egy turostesztaert, jo etvagyat hozza.

bekbórd! 2015.09.15. 10:16:45

Az harcsafilé roston, paprikásmártással (kaporral?). "Hagyományos" vendéglőnél általában kritizálni szokták az ilyen leegyszerűsített elkészítést, pedig modern reinkarnációként milyen szépen hangzik.

wigwam 2015.09.15. 10:58:44

Ti még nem láttatok/ettetek harcsapaprikást, vagy van az a pénz, amiért szponzorált cikkben elmegy ez is annak?

jet set 2015.09.15. 11:17:27

@wigwam: Van az a pénz. Ez egy reklámblog.

Kivancsi 2015.09.15. 11:53:39

6 juro egy tal tesztaert.. husos kaja 10 jurotol....
egy videki etteremben....?? nem tudom de ez a belepo arak
nyugateuropaban...... nem vagyunk lemardva......
remelem a szakacs es a szemelyzet is a hatterben
EU-s minimalberen tevekenykedik mert 1X csak Ausztriaba tiplizik!

Getta,grip 2015.09.15. 15:35:00

Ez a szárított kaporral megszórás mindig is a halálom volt...
süti beállítások módosítása