A Káli Gourmet a szezon közepén nyitott ki Köveskál legszélső házában, egy olyan faluban, ahol már három kiváló étterem működik, ezenkívül két borászatban és egy bringás pihenőben is lehet jókat enni, de hamar bebizonyította, hogy helye van a Káli-medence gasztrofalujában. Köveskál legújabb gasztronómiai célpontja ráadásul delikátüzlet is egyben, elég jól be lehet vásárolni környékbeli borokból, lekvárokból, húsokból és sajtokból, stb. ha nem jött össze a piacozás.
Ami először levesz a lábunkról, az a kilátás. Szomszéd nincs, az ember egy pillanatra úgy érzi, a világ végére érkezett, egy zsúfolt nyári nap után valószínűleg ez nem volt hátrány. Kár, hogy már túl hideg van ahhoz, hogy a kertben együnk.
A tulajdonosok maradtak a magyaros vonalnál, és tényleg a helyben fellelhető termékekre - főleg a sajtokra és a húsokra - alapoztak, amikor összeállították az étlapot. Egy "Káli bisztrótál" a bemelegítés, sonkával, szalámival, csírával. A tökmagos kenyeret enyhén megpirították, és el is követjük azt a hibát, hogy elpusztítjuk az összeset és nem spórolunk a hellyel a desszertre.
A hideg libamáj viszont nem győz meg minket, hiába a cuki minilábas meg a zsír. Elbírna még néhány fűszert, és ösztönösen az otthonival hasonlítjuk össze, ez utóbbi javára. A kéknyelűn párolt lilahagymalekvár viszont pillanatok alatt elfogy (ehhez kellett a pirítós).
Ez nem egy vegakánaán, a túrós csuszát is szalonnapörccel adják, de a pincér hangsúlyozza, hogy rugalmasak, az étlap csak egy irányvonal, és lehet variálni a fogásokon. A mangalicatarját például grillezett zöldségekkel kérjük. A hús az Istvándy-farmról érkezett, emberes adag, a két szelet csaknem lelóg a tányérról, és még finom is.
A harcsapaprikás egy modernebb reinkarnációját kapjuk: a szósz a hal tetejére került. Járna még egy túrós csusza is ehhez a fogáshoz, de ettől eltekintünk, mert így is lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy mindent megegyünk. A hal isteni, a szósz pedig visszafogottan hozza a paprikás ízvilágot.
És a desszert: tömény csoki meggyel. Valamilyen okból "Káli bonbon" néven fut. Sajnos csak a felével bírunk végezni, pedig hibátlan.
Vannak itt még olyan izgalmas dolgok, mint az Angus burger kakukkfüves tehénsajttal és házi szósszal, vagy a fogasfilé szárított paradicsomos házi széles metélttel. Szerencsére télen sem zárnak be (az előfordulhat, hogy a hét elején nem tartanak nyitva novembertől), így folytathatjuk majd a tesztelést, és egyszer hóban is megnéznénk ezt a panorámát.
Ha gasztronómiai bevetésre készülsz az ősszel a környéken, vedd fel a Káli Gourmet-t is a célpontok közé. És ahogy minden helyi étterem esetében, érdemes megnézni az aktuális téli nyitva tartást.
Káli Gourmet Bistro & Delicatesse
Köveskál, Vásártér u. 4
Tel: 06704192622
Email: info@kaligourmet.hu