Mindszentkálla új fagyizójába egy farmról érkezik a tej, és egy badacsonyi borászat szállítja az alapanyagot a rozéfagyihoz.
Mindszentkálla ma már elképzelhetetlenül csendes falu volt a Káli-medence szívében, mielőtt felkerült a „térképre” a kicsit másféle, nyugodtabb kikapcsolódást keresők körében. A Balaton egy negyedórás autóúttal elérhető, a táj mesés, a Káli Kapocsban hétvégén hatalmas bulik vannak, és ez utóbbi helynek köszönhetően már egy jó kávéért sem kell kilométereket utazni. Adott tehát minden ahhoz, hogy Mindszentkálla minden igényt kielégítő úti cél legyen, és nem kizárt, hogy lassan egy második Köveskál lesz. Nemrég egy fagyizóval gazdagodott: a Kő fagyi? július elsején nyílt meg.
Ha letérsz a Káli-medence főútjáról a Mindszentkállát jelző táblánál, a falu elején találod a fagyizót. Nem lehet eltéveszteni, egy kősárkány jelzi a helyet három fagyival a mancsában. Az udvaron egy babakék piaggio, raklapokból kialakított kuckó, a fagyispult és az asztalok egy régi ház nyitott, hűvös verandáján találhatók. Mintha a nagymama nappalijába érkeznénk.
Még egy év sem telt el azóta, hogy a Kő fagyi? tulajdonosai elhatározták, hogy gazdálkodni szeretnének a Káli-medencében. Krisztina ruhatervezőként dolgozott korábban, Feri szoftverfejlesztő céget vezetett. Nagyon hamar megtalálták az álomházukat is, gyors döntések és egy kis szerencse is kellettek ahhoz, hogy eladják budapesti otthonukat, és belevágjanak a nagy kalandba, amelynek egyik része fagyikészítés.
Először egy mozgó fagyiárus kisautó volt a terv, ami a környéket járja, aztán úgy döntöttek, szükség van a Káli-medencében olyan helyre, ahová be lehet jönni fagyizni, sütizni, kávézni. A próbafagyikat a helyiek tesztelték, így már nyitáskor voltak törzsvendégeik. "Nem szerettünk volna beállni a „kő” kezdetű helyek sorába, de a lányom egyszer bedobta ezt a nevet, és nem gondolkoztunk többet” – meséli Krisztina.
A fagyikészítést egy olasz mestertől tanulták meg. Mindennap többféle gyümölcsfagyi készül, a laktózérzékenyeknek külön mennyország ez a hely, főleg, hogy nem a szokásos vizes fagyikat kell enni, amikben túltolták a édesítőket. A többi fagyihoz a kékkúti Levendula Portáról érkezik a tej. A kísérletezés fázisában többször is összekóstolták a házi és a bolti tejjel készült csokifagyikat, és nem volt kérdés, melyik a finomabb.
Van sárgamuskotályos és rozéfagyi is, ezekhez a borokat badacsonytördemici Skizo borászat szállítja. Amit mindenképp kötelező megkóstolni, az a mangófagyi és a rozé: az egyiktől a trópusokon érzed magad, a másik meg tényleg olyan, mintha egy rozéfröccsel hűtenéd magad a kánikulában. Egy gombóc 300-350 forintba kerül, ami több, mint a levegős, lehetetlen színű fagyik ára, de itt házi alapanyagokból és igazi gyümölcsből készül minden.
A Kőfagyiban sütiket is találsz, a kávé pedig egy kis olasz pörkölőből érkezik. Krisztina egy barista tanfolyamot is elvégzett, hogy minél jobb kávét adjon a vendégeknek.
Vasárnaponként a Kő fagyi? a Liliomkert piacra költözik, ilyenkor csak délután nyitnak ki Mindszentkállán, és néhány nagyobb rendezvényen, koncerten is találkozhatsz a kisautóval.
A mai cikket a Lidlben kapható magyar görögdinnye támogatja, melyet csütörtöktől egy héten át kilónként 99 forintért lehet megvásárolni a Lidl bármelyik balatoni üzletében.
Kő fagyi?
Mindszentkálla, Petőfi u. 31.
Nyitva tartás: szerda-szombat: 10-19h, vasárnap: 14-19h