Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán

Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán

A vadak és a halak a főszereplők a badacsonyi „Tilia, a Badacsonyi Borvendéglő”-ben. Van olyan, hogy reggelire füstölt muflont és vaddisznót adnak, meg persze pezsgőt.

neptun_1.jpg

A Neptun hotel hely kb. egyidős a badacsonyi turizmussal. 1902-ben rakták le az épület alapkövét, az első három badacsonyi szálloda egyike volt - ki is vette a részét a történelem viharaiból. Az I. világháború idején a Magyar Szent Korona Országos Vörös-Kereszt Egylet Badacsonyi Kisegítő Kórházának adott otthont, volt szakszervezeti üdülő és szállodalánc tagja is.

neptun_2.jpg

Az épület, ahol most háromcsillagos szálloda van, Egry József festőművész életében is fontos szerepet kapott. A Neptun hadikórház volt, amikor idekerült az akkor 33 éves sérült katona, és beleszeretett az egyik önkéntes ápolónőbe, Vízkeletyné Pauler Juliskába. Nem kis botrányt kavart, amikor a jómódú, férjes asszony, aki 9 évvel volt idősebb a festőnél, úgy döntött, felbontja a házasságát és ismét férjhez megy a nincstelen közlegényhez. Még a közeli ismerőseik sem jósoltak nekik nagy jövőt, mégis együtt maradtak. Keszthelyen és Badacsonyban éltek, Egry pedig a Balaton festőjeként lett elismert művész. (A történetről bővebben itt lehet olvasni).

26230143_164948507612814_3234203702776488408_n.jpg

A hotel az utóbbi években átesett egy alapos ráncfelvarráson, az étterem pedig helyi borokkal és hal-vad hangsúlyos menüvel újult meg. Nemcsak a szállóvendégekre főznek, a téli és a kora tavaszi időszakban három fogásos vasárnapi ebédre is be lehet jönni, ami elég jó befejezése lehet egy túrázással töltött napnak. Jelenleg Vári Dávid séf főz, és mivel ő maga is vadász, rengeteget tud mesélni a kedvenc alapanyagairól.

Ez egy hideg előétel, a tokhal a keszthelyi neveldéből érkezett.

tilia_1.jpg

A hosszú hétvégeken és bizonyos alkalmakkor külsősök számára is nyitott a reggeli. A kínálat mindig változik, de a halak és a vadak mindenhol ott vannak.

Ez itt füstölt muflon és vaddisznó friss salátával, hedonistáknak pezsgővel a teraszon.

tilia_5.jpg

tilia_3.jpg

tilia_4.jpg

neptun_3.jpg

Pénteken és szombaton délután 3-6-ig pedig egy négytételes mini borkóstolóra lehet beugrani, és a borokhoz egy kis „falatka” is jár.

Ezek után senkinek ne hidd el, hogy nincs élet télen a tónál. A helyi vendéglátósok 12 hónapos nyitva tartában gondolkoznak. Csak címszavakban, hogy mit lehet ilyenkor itt csinálni: borvacsorákon részt venni a Borbarangolás keretében, borozni és pezsgőzni az Istvándy borteraszon, bort kóstolni a Pláne Borbárban (itt péntekenként meghívott borászok is tartanak bemutatót), enni és inni a Borbarátok étteremben, a Fata Pincében és a Laposa Birtokon. És ez csak Badacsony, a környékről nem is ejtettünk szót.

27459185_175150656592599_4570884341380928116_n.jpg

Szóval irány Badacsony, nem fogsz unatkozni.

Fotók: ilovebalaton és Badacsony nyitva

Hotel Neptun és Tilia, a badacsonyi Borvendéglő
Badacsony, Római u. 156.
hotel@hotelneptunbadacsony.hu
+36202786616

Vaddisznót reggelire? Badacsonyban simán Tovább
Címkék:programok badacsony bor tél étterem vaddisznó borászat borkóstolás helyszínek tokhal Balaton Neptun Hotel Tilia

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr5313642306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása