Egy tonna pisztrángot sütnek Tapolcán

Egy tonna pisztrángot sütnek Tapolcán

Életemben nem kóstoltam még pisztrángot, de most itt a lehetőség: hétvégén második alkalommal rendezik meg a Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivált, amely a magyar pisztrángfogyasztásnak kíván hagyományt teremteni. A szervezők mernek nagyban gondolkodni, kispályázásról szó sem lehet: hozzávetőleg ezer kilogrammnyi pisztrángot terveznek sütni, ráadásul többféle módon, így lesz például tökmaggal sütött és füstölt pisztráng is.

Mezőssy Zoltán főszervező szerint a tapolcai karsztvizek országosan híresek voltak a pisztrángállományukról, de a bauxitbányászat leállítása után elapadt patak helyett most a település déli városrészében találhatóak a pisztrángtelepek, amelyeket a híres tapolcai barlangokból kiáramló tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 17 fokos karsztvízzel táplálnak.

Tapolcán a halak mellett komoly hagyománya van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére: tíz neves környékbeli borház kínálja majd a balatoni borvidékek jellegzetes borait péntektől vasárnapig.

A rendezvény ideje alatt a Borházak által kínált borokkal halételeket, házi sajtkülönlegességeket lehet fogyasztani, megízlelve egyebek közt házi réteseket, házi szörpöket, házi lekvárokat, miközben népművészek, kézművesek kínálják portékáikat. Az önkormányzat és helyi vállalkozók támogatásával megvalósuló háromnapos rendezvénysorozatra a szervezők több ezer embert várnak. Kommenteljen, aki ott lesz idén is!

Egy tonna pisztrángot sütnek Tapolcán Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr934820031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása