A legszebb útvonal Magyarországon: a Balaton-felvidéki Fő út

A legszebb útvonal Magyarországon: a Balaton-felvidéki Fő út

Sok csodálatos hely van a Balaton környékén (például a legszebb utca, vagy a legszebb elhelyezkedésű buszmegálló), de ha véletlenül rátévedsz az északi part közelében haladó Fő útra, soha többé nem akarsz letérni róla. Ez ugyanis nemcsak a tó környékének, de Magyarországnak is az egyik legszebb útvonala, ahol folyton a lábad/pedál/kuplung alatt kell keresni az álladat, mert hiába rakod vissza a helyére, újra és újra leesik.

Hogy tudjuk, miről beszélünk: ha például Zánkától Tapolca felé tartunk (vagy őrületes módon ugyanerre, csak az ellenkező irányba), jó eséllyel a Fő utat használjuk, kivéve ha valami ördögien gonosz GPS eltérít minket. Szóval ez az inkriminált útszakasz:


View Larger Map  

Az egész alig 21 kilométer, 20 perc alatt át is érhetsz rajta, h nyomod neki, de ez igazi őrültség lenne. Itt ugyanis lassan kell menni.

De minek mennél erre egyáltalán, teheted fel tök jogosan a kérdést, hiszen mégiscsak egy útról van szó. Hát mert a boldogsághoz ugye nem vezet út, az út maga a boldogság, és ez most sokszorosan igaz, de hadd adjak némi támpontot a kitérőhöz: ott van például a Kali Art Inn vagy a Kővirág, a Balaton legjobb éttermei közül kettő, amiket pont félúton, Köveskálon találsz. Aztán ott a Káptalantóti piac, ami a környék egyik legnyüzsgőbb, legszerethetőbb, legizgalmasabb látványossága. A Kerékbár, szintén Köveskálon, ami a kedvenc bringás helyünk a tó körül. A gyulakeszi autós pihenő, egész jó velős pirítóssal. Meg persze Tapolca, a Tavasbarlanggal, vagy a Malom-tóval, ami köré olyan tér épült, hogy Európában is csak elvétve látsz ilyen szépet.

Szóval megéri rátérni a Fő útra, de ahogy már írtam, nem a célok, hanem az utazás miatt. Gyönyörű dombos tájon fogsz ugyanis áthaladni. A növényzet változatos, itt egy bokor, ott egy virágmező, arra meg egy kisebb erdő, és a domb mögött, ehun-e, felvillan a Balaton.

Az ott egy pince. Arra meg egy másik. Ez meg egy gyönyörű falu. Ilyen is van Magyarországon? Sehol egy kockaház, régi épületek, hagyományos és egyre gazdagabb, csodásan felújított kistelepülések egész úton.

De kár vesztegetni a szót, induljatok el, pattanjatok biciklire, üljetek autóba és szépen-komótosan haladjatok végig Magyarország egyik legszebb útvonalán. Megállni és beszaladni egy mezőre: ÉR!

A legszebb útvonal Magyarországon: a Balaton-felvidéki Fő út Tovább
Címkék:bicikli Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr535435619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wombat wombatovics wombatow 2013.08.02. 12:54:16

Azert a szineket nem kellett volna ennyire felnyomni a photoshopban, kiveri az ember szemet. Az iras siman elmenne Modor Tibi blogjaban.

voodoux 2013.08.02. 13:00:01

telefon lyukkamerás fotókból akartál hdr-t csinálni? megcsúszott a szaturáció?

Lajos ghr 2013.08.02. 13:02:55

Eger környéke jobb. meg Tokaj felé..

Május 40. 2013.08.02. 13:19:49

Ózd környéke szebb.
süti beállítások módosítása