A legjobb balatoni étterem nyomában: Kővirág

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kővirág

A Köveskál - Káptalantóti tengely szinte kötelező gasztronómiai program, ha az északi parton nyaralsz. Amellett, hogy ez most trendi, tényleg iszonyúan finom, őstermelőktől származó ételeket és ízeket találsz, ezen kívül egy kicsit belekóstolsz a vidéki életritmusba. Köveskál legjobb helyei közül már bemutattuk a Kali Art Innt és a KerékBárt, most a Kővirágon a sor.


A teszt már az asztalfoglalásnál elkezdődik. Nem vagyunk egyszerűek, bringával érkezünk, ezért nem tudjuk pontosan, hányra kellene az asztal. Nem gond, csak szóljunk oda, ha már tudjuk, hogy kb. mikor gurulunk be. A nagy tekerésben persze elfelejtjük, hogy megígértük, és nem szólunk. Ez sem gond, örülnek nekünk, és asztal is van. Eddig ötös.

A Kővirág kerthelyisége azonnal elvarázsol a nagy kemencével, a fehér napernyőkkel, a virágokkal és a régi bútorokkal. Azon se lepődnénk meg, ha innen kilépve nem is a Káli-medencében, hanem egy provence-i levendulaföldön találnánk magunkat. 


Sanzonok, Diana Krall és régi jazz slágerek mennek a háttérben, mégsem giccses az összhatás. Randihoz tökéletes a hely, de a kisgyerekek is feltalálják magukat. Szeretjük az olyan éttermeket, ahol nem kell a szülőknek ráfeszülni a fegyelmezésre, és a kicsik szabadon akciózhatnak az asztalok között.

A hely is ötös, nézzük, mi a helyzet a kulináris élményekkel. Limonádéval kezdünk, olyan, amilyennek lennie kell: vastag rétegben lebegnek a gyümölcsök és mentalevelek az ital felszínén. Van étlap, de az aktuális kínálat a kerítésen elhelyezett táblákon olvasható. Ez nagyon dizájnos, de a kert másik végéből nem jól látható, ezért közelebb kell menni, és elég hülyén érzi magát az ember, amikor két asztal között ácsorog.


Nagyon nehéz választani, mert a fogások izgalmasak. Magyaros konyha egy kis mediterrán beütéssel, ahol a húsokhoz olyan köretet kínálnak, amire egyáltalán nem számítasz. A csirkemellhez pl. köményes kuszkuszt adnak, a bélszínhez dödöllét, a kacsacombhoz pedig polentát (ami igazából puliszka, vagyis csak így menőbb hívni).


Karfiolkrémlevessel kezdünk. Egyszerre fűszeres és selymes, a tetején úszó kolbász és újhagyma sokat dob az amúgy is kellemes összhatáson. Nem is gondoltuk eddig, hogy a karfiolnak lehet íze egyáltalán.


Előételnek grillezett kecskesajtot kérünk, és kicsit csalódunk. Kiadós adag, főételnek is beillene, és finom is, de hiányzik belőle az a plusz, ami a karfiollevesben megvolt. Ilyen díszlet és ilyen felütés után valami nagyon ütős folytatásra számítottunk.


Tipikus kötekedős bloggerek módjára elővesszük a vegatémát. Kíváncsiak vagyunk, mit kap az a vendég, aki nem az amúgy ellenállhatatlan halakra, szárnyasokra és sertésekre utazik. A pincér rántott zöldséget javasol kuszkusszal. Nem valami fantáziadús. Jó lenne, ha a felszolgáló konzultálna a séffel, vagy egy kis türelmet kérne, hogy tanácsot kérjen a konyhában, ha már ő maga nincs felkészülve a növényevőkre. Biztosak vagyunk benne, hogy ha ez az igény eljutna a szakácshoz, készítene nekünk valami fantasztikusat. De nem jut el. Adunk egy esélyt a rántott zöldségnek, és hibát követünk el. Olyan, amilyen bárhol máshol, a kuszkusz viszont nagyon finom. De összességében nem érdemes közzétenni a fotóját.

Ezek után nagyon várjuk a főfogást, a kacsacombot vörösboros meggymártással és kakukkfüves polentával. Felsóhajtunk, megtört a jég. A vörösboros mártás üt, a hús omlós, eszméletlenül finom, és imádjuk, ahogy roppan a lilásra pirult bőre.


A következő alanyunk, a palacsinta házi főzött csokikrémmel készül, és nagyon rendben van. A menüt túrógombóccal zárjuk. Akkora adag, hogy kétségbeesünk. Alig van már hely a második desszertnek, de amikor megkóstoljuk, tudjuk, hogy nem hagyhatjuk itt. Ez a túrógombóc hibátlan. Még a rossz emlékű rántott zöldséget is elfelejtjük, annyira a hatása alá kerülünk.


A Kővirág egy olyan hely, amit mindenképp ki kell próbálnod, ha errefelé jársz. Az alapanyagok frissek, a kínálat nem hétköznapi, a környezet pedig mesébe illő. Csak ne felejts el asztalt foglalni, sokan szeretik a helyet.

Kővirág Panzió
Köveskál
Fő út 9/A
06205684724

Nyitva:

Márciustól június közepéig, szeptember közepétől november végéig: péntek-vasárnap 12-22h
Június közepétől szeptember közepéig: hétfő-csütörtök 17-22h, péntek-vasárnap 12-22h

Csatlakozz az I love Balaton 415 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

A legjobb balatoni étterem nyomában: Kővirág Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr46890213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása