A balatonfüredi Tagore sétány

A balatonfüredi Tagore sétány

Szombat van, kiengedhetjük kicsit a gőzt, lassíthatunk, az idő sem túl fényes, szóval művelődjünk egy kicsit. Mert mégis mi az a Tagore, és hány elem kell bele?

Egy sem. Nyaranta százezrek sétálnak a Balaton egyik legmenőbb sétányán, mégis kevesen tudják, hogy kiről nevezték el. Az illető teljes neve Rabindranath Tagore volt, az 1861-ben született indiai költő akkor lett igazán világhírű, amikor 1913-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A Tagore család ősidők óta Kalkuttában élt, hatalmas birtokuk volt fényűző palotával, a fiatal Rabindranath azonban semmilyen érdeklődést nem mutatott a családi biznisz iránt, és apja akaratával szembeszegülve ügyvéd sem akart lenni, viszont óriási lelkesedéssel vetette magát az irodalomba. Meg is lett az eredménye, irodalmi Nobel-díjat nyerni ugyanis már akkor is szenzációsan menő dolog volt. Főleg indiaiként.

Balatonfüreden azután neveztek el róla sétányt, hogy 1926. novemberében megérkezett a szanatóriumba, és gyógyulásának örömére fát ültetett. Az átnevezésre igazából csak 1957-ben került sor, de addigra Tagore kezdeményezése mozgalommá nőtte ki magát: fát ültetett itt számtalan híresség, tudós, és mára már van fája Farkas Bertalannak, Gandhinak, Mandelbrotnak, Göncz Árpádnak és még több tucat ismert vagy fontos közéleti szereplőnek. Közben meg csak szaporodtak a szobrok, amikkel úgy tele van a park, mintha Londonban mászkálnál, ahol tényleg minden kutyapiszokra jut egy nemzeti hős.

Tagore szobra és fája mégis az első. A költő verset is írt az ültetés emlékére, ami magyarul így hangzik (az angol az eredeti, Tagore angolul is írt):

Azóta eltelt már közel kilencven év, a sétány meg egyre csak szépült. Legutóbb pont két éve esett át nagyobb felújításon: főleg uniós pénzből 1,5 milliárd forintot fordítottak a környező utcák, épületek rendberakására, és ebből jutott az egy kilométer hosszú sétány lezárásaként tekinthető Vitorlás térre is: lett szökőkút, lett egy szép park, néhány kedves pad, amiken ücsörögve csodás kilátás nyílik a Balatonra és a vitorlásokra.

És emlékezzünk meg a legújabb szoborról is, Bujtor Istvánéról, amit néhány hete avattak fel a téren, és ami jobb helyre nem is kerülhetett volna.

Ha a Balatonon jársz, biztosan eljutsz a sétányra augusztusban, amikor óriási élet van itt a Borhetek alatt, de amikor nincs épp esemény, akkor is érdemes végigsétálni rajta, és megnézni a 46 emléktáblát, 13 köztéri szobrot, 5 emlékművet, és rengeteg hálából ültetett fát.

A balatonfüredi Tagore sétány Tovább
Címkék:balatonfüred helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr236659665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása