Sok jó lángos van a Balaton körül, de ilyen sztorija egynek sincs: Erzsi néni, a büfé tulajdonosa jó harminc évvel ezelőtt még iskolai tanítóként töltötte a napjait. Aztán az egyik konyhán dolgozó lány egy évadzáró rendezvényre olyan lángost hozott be, hogy attól az egész évfolyamnak spontán orgazmusa támadt Budától Pestig. Erzsi néni kinyomozta az íz forrását, és kiderült, hogy a konyhás lány anyukája egy legendás ecseri piacos lángossütő, a recept meg olyan titkos, hogy nincs az a pénz, amiért átadnák.
Kiderült, hogy van az a pénz. Erzsi néni akkora bizniszt látott a hibátlan lángosban, hogy százezer forintot ajánlott a receptért cserébe. Kérdeztük, hogy ez mennyinek felelne meg ma, de azt mondta, fogalma sincs. Szóval beütöttük az árat a Nemzeti Bank inflációkalkulátorába, és kiderült, hogy az 1984-es 100 ezer forint ma kábé 2,4 milliónak felelne meg. Szóval egy új autó árába került a titok, de megérte: Erzsi néni leköltözött a frissen megvásárolt Széplaki házba, ment vele a konyhás és anyukája, aztán nekiálltak az oktatásnak. Két hétig még csak a tésztához sem nyúlhatott hozzá, utána már ő végezte a munka nagyobbik részét, aztán egy hónap után magára hagyták, és azóta, 29 éve gyártja a Balaton egyik legjobb lángosát.
Voltak elképesztő évek, a közeli SZOT-üdülő miatt nyáron és télen is sorok álltak a büfé előtt, karácsonykor azért, mert kevés volt a szállóban a vacsora, szilveszterkor meg a virslis lángost vitték tonnaszámra.
A SZOT-korszaknak leáldozott, de vendégek még mindig bőven vannak, mert Erzsi néni nem változtatott a recepten és továbbra is csak jó alapanyagokkal dolgozik. És hát a végeredmény, az olyan, hogy beleharapsz a lángosba, és mint egy hívő a papnak, úgy gyónod meg, hogy eddig csak értékelhetetlen szemetet ettél, de mostantól jó leszel, és csak rendes lángossal kezdesz.
Elmondom, milyen: a kicsi adag is nagy. Laktató. Rakhatsz rá friss fokhagymából készített szószt, az is remek, de választhatod a pirított fokhagymás, olívaolajos verziót is, ha update-ben nyomod (haha).
Utána jön a tészta, a lényeg: sírsz. A külseje ropog. Miközben eszed, enyhe roppanásokat érzel csak a fogad alatt, de ettől lesz tökéletes a lángos. Mert belül meg jön a puha rész. Elképesztően puha a lángos belseje és szaftos, de egyáltalán nem olajos, ami olyan kontrasztban áll az olajban tocsogó de száraz lángosokkal, mint Danny DeVito Vin Diesellel. Értitek, na. Ez a tészta tényleg fokozhatatlanul tökéletes.
És akkor jönnek a feltétek, de nem ám spórolósan, vastagon került a lángosra sajt is, tejföl is, és egyik sem a legvállalhatatlanabb ipari szemét, rendes, ehető tejtermékek kerülnek a tésztára.
És ez így együtt alig hatszáz forint. Persze lehet, hogy kapsz valami mocskot már 450-500-ért is, de egyrészt azokkal nem laksz ennyire jól, másrészt meg nem érdemes filléreskedni, ha a közelben jársz, ezt a lángost KELL enned. Főleg, hogy 800-ért már nagyot kapsz, ami egy rendes, felnőtt emberrel simán elbánik.
Végül pár szóban, csak röviden a palacsintákról, elvégre másról szól a sorozat: ugyanaz igaz rájuk, mint a lángosokra. Hibátlan a tészta, van benne anyag, nem száraz, nem zsíros, nagy az adag, a töltelék meg tökéletes. A nutellás mondjuk nem jött be, de a túrós-balarckos olyan, hogy megkönnyezed az emlékét. Ki ne hagyjátok.
Széplaki lángos büfé
Siófok, Hungária U 27/B, .
06707794854
Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!