Itt vásárolj be: Káptalantóti piac

Itt vásárolj be: Káptalantóti piac

Van egy hely a Balaton-felvidéken, ami miatt a legelvetemültebb későn kelők is képesek vasárnap hajnali 9-kor talpon lenni. Ahol egyszerre vehetsz régi vasalót, pálinkát, házi tejet és mosdótálat, és biztos, hogy csak a kóstolófalatkáktól jóllaksz. A Liliomkert, vagyis a „tóti piac” az, ami folyamatosan küzd a hatóságokkal a fennmaradásáért.

A magassarkút és a hófehér tornacipőt most hagyjátok otthon, ez nem az a terep, ahol ezekre szükség lesz. Amit viszont mindenképp hozzatok magatokkal, az egy mosoly, nyitottság, és – akármilyen illúzióromboló lesz – pénz. Ez a piac ugyanis nem olcsó. És utólag sajnálni fogjátok, hogy nem vittetek még tíz dekát abból a fűszeres kecskesajtból, vagy nem vettetek egy palackkal abból a borból a nehezebb napokra. Ezenkívül érjetek oda legkésőbb fél 11-ig, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb kóstolófalatokról.

Logikát ne keressetek a bódék elrendezésében, mert az nincs. Régiségek, szappanok, ruhák, sajtok és zöldségek mellett haladtok el, aztán hirtelen megkínálnak pálinkával, utána pedig ki kell próbálni a szomszédban egy medvehagymás kenyeret. Érdemes többször is körbejárni a helyet, több hasonló terméket megkóstolni, mielőtt a pénztárcához nyúltok, könnyen el lehet veszni a mangalicatermékek, „kapirgálós” tojások és a helyiek által készített péksütemények, szörpök között. A piacozás itt nem egy félórás program, szánjatok egy egész délelőttöt a helyre, főleg, ha nemcsak a vásárlás miatt érkeztek, hanem mondjuk azért is, mert át akarjátok érezni a hely hangulatát.

A Liliomkerti toplista természetesen szubjektív, és minden vasárnap egy kicsit más a felhozatal. A sajtosok a piac húzónevei. Itt vannak Kalla Rolandék Sümegprágáról, Ódorék Kapolcsról, és persze Pettenkoffer Viki – tudjátok, az a belevaló csaj, aki Budapestről költözött a közeli Bácshegyre, és nagyon-nagyon finom sajtokat készít. A gyenesdiási halpiacról ismert Kánya Zoli itt is képviselteti magát füstölt pisztrángjaival és lazacaival.

A legújabb felfedezésünk a „Zsolti a konyhából” márkanév alatt futó mártáskollekció. A márka névadója lelkesen meséli, hogy a mártások borokkal készülnek, többek között villányi cabernet sauvignon, tokaji szamorodni képezi a „vázat” a csilis, áfonyás, stb. szószokhoz. Naná, hogy a legdurvábbnak tartott csilis mártást, a Bitangot is kipróbáljuk. A kísérletnek néhány könnycseppen kívül nincs különösebb következménye, de azért csak edzett csípőskaja-fogyasztóknak ajánljuk.

Gusztos Sándorék pultja valóságos vegakánaán. A termékeket ő és családja készíti a közeli Hegyesd melletti tanyájukon. A tönkölykolbász mellett izgalmas zöldségkrémeket, növényi pástétomokat és lekvárokat árulnak, húsevőknek is érdemes kipróbálni őket, ha egy kis változatosságra vágynak, vagy besokalltak a medvehagymától.

Sarah az Egyesült Királyságból, Brighton mellől költözött a környékre. Vintage ékszereket és könyveket árul, 300 forintért már hozzájuthatunk a kortárs angol ponyvairodalom gyöngyszemeihez. Aki egy kis nyugalomra vágyik, leülhet olvasgatni a Tea és Könyvesházba (könnyebb megtalálni, ha egyszerűen „Nándiékat” keresitek). A könyveket ki lehet kölcsönözni ingyen, és a feleslegessé vált példányokat is szívesen fogadják. És persze itt vannak a limlomok, értékes kacatok, régiségek. Például csak lavórból elképesztő a választék, de nem csalódunk akkor sem, ha régi vasalóra, porcelánvázára vagy egy kis giccsre utazunk.

A tóti piac egyébként nemcsak egy piac, hanem közösségi hely is. A környékbeliek itt találkoznak egymással, megbeszélik, amit meg kell, megkóstolják egymás kenyerét, sajtját, pálinkáját, aztán hazamennek, úgy délután kettő körül. Azt, hogy mennyire szeretnek itt lenni, az is bizonyítja, hogy a piac mínusz tíz fokban és hóban is nyitva van, szóval aki szeretné elkerülni a turistahadakat, megvárhatja, amíg vége lesz a szezonnak. Azt őszintén reméljük, hogy a piac még akkor is nyitva lesz.

A termelői piacot Harmathy Ildikó, a terület tulajdonosa álmodta meg 6 évvel ezelőtt. Bár a piac kötelező Balaton-felvidéki látványossággá nőtte ki magát, évek óta folyik a küzdelem a hatóságokkal. Többször is bontásra kötelezték a helyet, mert a terület szántóként szerepel a telekkönyvben, és nincs működési engedélye sem. Ildikó kitartóan harcol és minden követ megmozgat, hogy a piac fennmaradjon. Nemcsak azért, mert sok helyi családnak jelent megélhetést, hanem azért is, mert úgy véli, a termelői piacokra vonatkozó jogszabályok megváltoztatására is szükség van. Mi drukkolunk, és reméljük, jövőre is jöhetünk piacozni. Nyomjatok egy like-ot, ha ti is szeretnétek, hogy a legjobb balatonközeli piac megmaradjon!

Liliomkert 

Káptalantóti (a Zánka felé kivezető úton)
Káli-medence, Balaton-Felvidék
Badacsonytól 7 km, Tapolcától 7 km
Zánkától 13 km, Veszprémtől 49 km Keszthelytől 28 km.
30/266 07 06 (nagyon gyatra a térerő, inkább küldj mailt!)

Nyitva: minden vasárnap reggeltől kb. du 2-ig.

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Itt vásárolj be: Káptalantóti piac Tovább
Címkék:káptalantóti keszthely helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr566659411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása