Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban

Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban

A balatonfüredi akváriumban megnézheted, mi minden úszkál néhány méterre alattad a Balatonban. 

Ismerek olyan embereket, akik azért nem mennek szívesen a Balatonba, mert nem tudják, milyen élőlények úszkálnak körülöttük és alattuk. Bár én több mint három évtized alatt csak egy meglepődött siklóval találkoztam a bóján túl, megértem a többiek félelmeit, mióta jártam a Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban.

bodorka9.jpg

A Bodorka (vagyis búzaszemű keszeg) nevet viselő „akváriumban” ugyanis élőben, szemtől-szemben találkozhatsz a Balatonban és annak hatezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területén élő halakkal, rákokkal, kagylókkal és csigákkal. (A Zala folyón kívül 50 vízfolyással van kapcsolatban a tó.) Összesen 17 akvárium található a 650 négyzetméteres központban, a halakat (és a többi állatot) természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben nézheted meg.

bodorka3.jpg

Minden akváriumhoz tartozik egy érintőképernyő is, ahol három nyelven szerepel infó a halakról, így olyan dolgokról is tudomást szerezhetsz, hogy hol él a szélhajtó küsz vagy hogyan tud egy helyben lebegni a lápi póc. (Nekünk egyébként nem mindig működött a technika.)

bodorka7.jpg

bodorka5.jpg

És ha azt hiszed, hogy ez az egész olyan megnyugtató élmény, mint anno a halakat nézni buli után a Duna TV-n, nagyon tévedsz. A Bodorka legdrámaibb pillanata az, amikor meglátod a csúcsragadozót. Nem olyan vérfagyasztó, mint amikor aligátorokkal szemezel, mivel a harcsát a hüllőkkel ellentétben egyáltalán nem érdekli, hogy ott vagy, és nem szerepelsz az étrendjében, de azért örülsz, hogy ott van közöttetek az az edzett üveg. Főleg, hogy a tóban az itteninél sokkal nagyobb, 1-1,5 méteres példányok is vannak. (Lehet, hogy nem is olyan messze tőled.)

bodorka10.jpg

A Balatonban egyébként eddig 47 halfaj előfordulását jegyezték fel, a tudomány szerint ma 24-féle él hal él a tóban. Ha még ennél is többet akarsz megtudni a Balaton élővilágáról, nézd meg az előadóteremben vetített filmet.

bodorka4.jpg

bodorka6.jpg

A Bodorka jó kis program, főleg, ha gyerekekkel vagy. Nekik készült egy játszótér is. A pénztáros és a teremőr (?) nénik is nagyon kedvesek, ami természetesen alap kellene, hogy legyen, de sajnos nem az, ha összegezzük az eddigi tapasztalatainkat. A halak nem fogják kitölteni a napod, de szerencsére Balatonfüreden még rengeteg dolgot lehet csinálni, és gasztroprogramból sincs hiány.

bodorka8.jpg

bodorka1.jpg

És reméljük, jövőre azért belemész a vízbe.

Fotók: ilovebalaton.hu, Bodorka

Bodorka - Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Balatonfüred
Tagore sétány
Nyitva tartás: 10-18h
bodorka.info.hu
Belépő: felnőtt: 1000 Ft, gyerek:14 éves korig 500 Ft, diák és nyugdíjas: 750 Ft

Ilyen lények úsznak alattad a Balatonban Tovább
Címkék:programok hal balatonfüred látnivaló akvárium ragadozó bodorka Balaton Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr256722795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torró 2014.10.03. 17:37:10

Hát akkor elsőre mint érintett.Én itt élek a Balatonon, és horgászom is amikor az időm engedi.Elmosolyogtam magam a poszton, mert olyan benyomást kelt mintha egy Piranha és egyéb ragadozó lényekkel lenne teli a Balaton. Hozzá kellene a gyerekeket is szoktatni, hogy ami a Balatonban él, egyik sem veszélyes az emberre. Igaz a harcsa nagytestű és nemcsak 1-1.5 méter hosszú, mert én fogtam 2.14m hosszút is. Ami a Balatonon veszélyes az a vihar! Amit sokan nem vesznek figyelembe, és sajnos sok probléma adódik belőle. Amúgy valóban érdemes megnézni és barátkozni a gondolattal, hogy igen ők is itt vannak velünk, és hasznunkra.

Illúzióromboló kockacukor 2014.10.03. 21:49:28

A lény szót arra szokták használni, ha valamit nem sikerül rendesen definiálni. Nos, az általad a cikkben említett állatokat az ún. "hal" kifejezéssel lehet a legjobban kifejezni.
A harcsa pedig, mint az előttem szólaló is említette inkább a 2-2.5m testhosszt érheti el. Ha már hatásvadász riogatás a célunk.
Ble.

RTB 2014.10.03. 22:29:22

Ez a blog a budapesti körúton belüli társadalomnak szól. Ennek megfelelően kell kezelni.

gizmo266 2014.10.04. 02:22:10

Pónik nem élnek a Balatonban?
És ha igen, van nekik kopoltyújuk?
www.youtube.com/watch?v=AKecbkcmGIE

those with loaded guns 2014.10.04. 12:29:13

Igen, mi ostoba pöstiek nagyon tudunk rettegni a félelmetes lápi póctól, és meg vagyunk róla győződve, hogy a szélhajtó küsz egy gyógytea. Úgy tudjuk, hogy a kacsa az tulajdonképpen a libacsemete, a búza fiatalon még csak fű, a sikló meg egy közlekedési eszköz, tehát a vízisikló csak egy vitorlás.

Szelid sunmalac 2014.10.04. 17:35:18

@those with loaded guns: Ezert a kommentert mar megerte idejonni :)

Beer Monster 2015.05.02. 11:38:09

Na de én még nem láttam akváriumhoz edzett üveget használni. Van ilyen?
süti beállítások módosítása