Kocsis Jenő egy másfél évszázados hentes-dinasztia tagjaként viszi delikátüzletét Balatonkenese központjában, szigorúan ingben és nyakkendőben. Kóstolni nemcsak ér, hanem kötelező.
Olyan, mintha egy másik idősíkba kerülnél, amikor belépsz ide. Régebbi időket idéző belső tér, családi fotók a falon. Egy egész családtörténet bontakozik ki, és az üzlet tulajdonosa, Kocsis Jenő szívesen el is meséli, ki kicsoda és hányadik generációhoz tartozott. A balatonkenesei Kocsis család ugyanis 150 éve foglalkozik húsipari tevékenységgel, igazi hentes-dinasztiáról beszélhetünk.
Itt senki nem siet, hanem kóstolgat és beszélget. Ha egy gyors bevásárlást terveztél, nem fog összejönni. Ha viszont van időd és kíváncsi vagy, hogy kerül Balatonkenesére egy ilyen hely, nemcsak a családról fogsz mindet megtudni, hanem az itt kapható termékekről is, meg a azokról, akik készítik őket. A kínálat nagy része ugyanis a bőven vett régióból származik, a húsok kivételével.
Ha esetleg bevásárlólistával érkeztél, el is felejtheted, a szarvasszalámi, a mangalicakolbász vagy a Pörc saját készítésű sült és göngyölt szalonnája elég nagy kísértést fog jelenteni az újratervezéshez. A saját termékek – sült császár, füstölt csülök, pörc, stb. - ma is a dédapa receptjei alapján készülnek, és igen, egy megsárgult, régi füzetet kell elképzelni.
A hízósertés egy somogyi vágóhídról érkezik, a csirkét egy Budapest melletti kisvállalkozás szállítja. A többi termék - sajtok, lekvárok, borok, mézek, stb., - esetében Jenő arra törekedett, hogy 50 km-es körzetből vásároljon. Vannak itt tekeresvölgyi kézműves sajtok, bogyódombi homoktövis préslé, Csikos lekvárok, a régióban készülő teafű, és még kerámiákat is találsz. Jenő személyesen ismer minden őstermelőt, akiktől vásárol, ez máshogy nem is működhet.
Jenő 2001-ben döntött úgy, hogy hazaköltözik külföldről és édesapjával közösen újraéleszti a családi hagyományt. Nem hentes a szó szoros értelmében, vendéglátóipari végzettsége van. Saját bevallása szerint képtelen lenne leszúrni egy disznót, de nincs is ilyen ambíciója. Nem véletlen, hogy nem a család valamelyik húsboltjában dolgozik, hanem a delikátboltot viszi.
Szeret állni a pult mögött és beszélgetni az emberekkel. Ehhez a megfelelő megjelenést is fontosnak tartja: ingben, nyakkendőben dolgozik, akárcsak annak idején a „tőkelegények”, akiknek az volt a feladatuk, hogy kiszolgálják a hentesüzletek vevőit.
A Pörc a téli szezonra bezár, de novemberben megnyílik Budán a fővárosi üzlet.
fotók: Szabó Balázs és ilovebalaton blog
Pörc – Magyar Delikát
Balatonkenese, Fő utca 23.
06705971882
Ha télen-nyáron értesülni akarsz a legfontosabb balatoni hírekről, csatlakozz a facebookos oldalunkhoz.
Ha a Balatonnál vagy, egy lépést se tegyél az I love Balaton app nélkül, amely csak a legjobb helyeket ajánlja neked! Még nincs meg? Letöltés Androidra itt, Letöltés iOS-re itt.