Csokimágus Balatonfüreden

Csokimágus Balatonfüreden

A Balaton izgalmas arcait bemutató sorozatunk legújabb részében ismét egy olyan történet következik, amelynek hőse feladta az unalmas hétköznapokat és a biztonságot azért, hogy megvalósítsa az álmait (a többi rész megtekinthető itt).

NYL_3474_01.JPG

NYL_3411_01.JPG

Kovács Emőke, az Artis Csokoládéműhely alapítója idegenforgalmi karrierjéről mondott le, hogy kézműves csokoládékat készítsen. Balatonfüred egyik csendes utcájában megbújó műhelyében beszélgetünk, távol a parti nyüzsgéstől.

581677_356159481163070_1082247761_n.jpg

Az egész egy tematikus, belgiumi szállodával kezdődött 3 évvel ezelőtt, ahol minden a csokiról szólt, meséli Emőke. Ez a látogatás elég volt ahhoz, hogy Emőke az egyik napról a másikra mindent megváltoztasson az életében. Felmondott a munkahelyén, és elvégezte a Csokoládé Akadémiát. Először borokat árusító üzletbe vitte a borokhoz passzoló bonbonjait, aztán a tihanyi termelői piacon árulta a kézműves csokikat – hogy felmérje, van-e egyáltalán kereslet arra, amit csinál. Volt.

„A Csokoládé Akadémián meg lehet tanulni az alapokat, de ezek után csak a fantázia szab határt a csokikészítésnek” - mondja Emőke.

NYL_3332_01.JPG

NYL_3423_01.JPG

A négy fő termékcsalád - a „klasszikus” bonbon, a táblás csoki, a csokoládényalóka és a forró csoki - egyáltalán nem a szokványos ízeket hozza. Készülnek például mákos-meggyes, ibolyavirágos, szilvapálinkás étcsokis, vadkörtepálinkás-diómarcipános, szőlőpálinkás-marcipános bonbonok, karamellás és vadkörtés táblás csokik. És az egészben az a legjobb, hogy ezek a csokik nagyon szépek is, nekem pl. az a kedvencem, amit egy kotta díszít. Azt pedig inkább nem írom le, hogy mennyire finomak, mert azt hinnétek, az enyém a világ legjobb munkája. (Mondjuk tényleg.)

Az utóbbi időben egyre inkább az étcsokis bonbonokra és táblákra van igény, sokat változtak a fogyasztói szokások az elmúlt néhány évben, meséli Emőke. Amikor elkezdett csokikészítéssel foglalkozni, csak a megrendelések fele volt étcsokis, most ez kb. 80 százalék. A klasszikus stílusú, mégis különlegesebb ízesítésű csokikat keresik a legtöbben, és a hangsúly a mennyiség helyett a minőségen van.

1460975_654476251331390_8833025950001030586_n.jpg

NYL_3480_01.JPG

NYL_3440_01.JPG

Emőke egyedül viszi a csokiműhelyt: nemcsak csokoládét készít, hanem üzleteket köt, kiszállít, végzi az adminisztrációt. Emellett egyáltalán nincs szabadideje, gyakorlatilag „feláldozott” pár évet az életéből - ezt máshogy nem lehet csinálni. De megéri. A kérdésre, hogy meghozná-e még egyszer ugyanezt a döntést, a válasz egy nagybetűs igen. Pedig mindig ki kell találni valami újat. És nem könnyű olyan képzőművészt találni, akivel közösen megálmodják az egyedi csomagolást. „Ha lelkes vagy, az egész működik” - mondja Emőke. Jó ezzel foglalkozni, mert örömet okoz mindenkinek. Aki csak ránéz, mosolyog”.

Fotó: Nyul Zsuzsanna

Artis Csokoládéműhely
Balatonfüred
70/931-1859
kovacs.emoke@artiscsokolade.hu

(A műhelyben nincs értékesítés, a honlapon megtalálod a lelőhelyeket.)

Csokimágus Balatonfüreden Tovább
Címkék:interjú kézműves ajándék portré csokoládé gasztró marcipán bonbon forró csoki chocolatier Balaton Balatonfüred Artis Csokoládéműhely Kovács Emőke

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr26944241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása