Néhány héttel ezelőtt nyílt meg Tapolca legújabb étterme, a Pura Vida Dine. Az étterem tulajdonosai, Attila és Erika 2006-ban döntöttek úgy, hogy eladják budapesti lakásukat, és a Balaton-felvidéken kezdenek új életet. Végül egy csendes kis falu, a Tapolca melletti Zalahaláp külterületén találták meg a tökéletes helyet. A ház azonban sokáig üresen állt, a tulajdonosok ugyanis egy időre Spanyolországba költöztek. Új tervekkel tértek haza 2011-ben: a házat prémium kategóriás magánszálláshellyé alakították. Családi okok miatt tavaly ezt is abbahagyták, és úgy döntöttek, inkább nyitnak egy éttermet.
A villában is ők készítették az ételeket. Utazásaik és dél-spanyolországi tartózkodásuk idején ugyanis főzni is megtanultak. Nem is akárhogy.
Felmerül azért a kérdés, hogy mennyire van igény Tapolcán egy mediterrán, prémium kategóriás étteremre. Attila azt mondja, hogy a három hét alatt már 4 telt házas estéjük volt, (ez 20 főt jelent), tavasztól pedig a teraszra is kiköltöznek – további 30 főt tudnak kiszolgálni majd.
A mesés dizájn is a család munkája, annyira rendben van, hogy percekig csak a falat, a gyertyákat és az eredeti téglafalat bámulod majd, ha csak nem vagy farkaséhes. A kínálat természetesen nem a rántott hús – sült krumpli tengelyen mozog: a napi ajánlatban mindig szerepel egy leves és egy rizottó; olyan előételek közül választhatsz, mint a bélszín carpaccio, vagy a pácolt bivaly mozzarella, ezenkívül tésztákat, piadinákat, salátákat, halakat és steaket is találsz az étlapon. Nem veszik szigorúan a mediterrán vonalat, mert van néhány magyaros fogás is (borjúpaprikás), és burgert is adnak a streetfood rajongóinak.
Fokhagymás-fehérboros fekete kagylóval kezdek, ami a „Jim kedvence” névre hallgat. Azóta függő vagyok tőle, amióta egyszer Brüsszelben megkóstoltam – ott esténként ez az egyik alapfogás a főtéri éttermekben. A tapolcai verzió simán hozza azt az ízvilágot.
A házilag pácolt lazac mustármagos zellersalátával szintén nagyon rendben van. A pác receptje titkos, és nagyon jó, hogy a köretek a szezonális zöldségekre – a zelleren kívül a pasztinákra, sárgarépára alapulnak.
A grillezett bélszín vargányás krumpli-rizottóval szintén nagyon ott van, annyi, hogy a krumpli egy kicsit maradhatott volna még a serpenyőben.
Kipróbáltunk még egy hibátlan fogasfilét is karamellizált téli zöldségekkel, és még szorítottunk egy kis helyet a tömény csokitortának és a téli hideg citruslevesnek. A grapefruit, lime, pomelo kesernyés ízvilágát hozó levest eheted a menü elején is, de mi inkább desszertkategóriába soroltuk.
Az alapanyagok közül amit lehet, a környékről szereznek be, amit nem, azt Budapestről. A borlapot egy sommelier barátjuk állította össze, főszerepben a balatoni borokkal.
A Pura Vida Dine nem tartozik az olcsó helyek közé, de végre nem kell Köveskálig utazni, ha egy igényes helyen akarsz enni, és tényleg minőséget kapsz a pénzedért.
Pura Vida Dine
Tapolca, Fő tér 6-8.
0687687080
hétfőn és kedden zárva
Sz-Cs és V: 11-22.00
P-Szo: 11-23.00