Pincészet a legszebb balatoni panorámával

Pincészet a legszebb balatoni panorámával

Nem túlzás, hogy a Szent Donát Birtok az egyik legszebb panorámával rendelkező pincészet a Balatonon. De az is lehet, hogy a legszebbel. Sokat látott Balatonra járóknak is nyomdafestéket nem tűrő kifejezések hagyhatják el a száját, ha végre felkapaszkodtak Csopak legmagasabban fekvő birtokára. A teraszról lehet gyönyörködni a Tihanyi-félsziget, a Kerekedi-öböl és a Balaton keleti medencéjének a semmihez nem hasonlítható látványában. Ha pedig éppen naplemente van, és mondjuk van a kezünkben egy pohár bor is, akkor már fájdalmasan közel járunk a tökéletességhez. Ilyenkor nem szép dolog borvirágos szelfiket posztolni és idegesíteni kevésbé jó helyeken tartózkodó ismerőseinket.

nyl_6639_1000.jpg
_nyl_6565.jpg

Kovács Tamás, a birtok vezetője már végzett közgazdászként döntött úgy, hogy visszatér a családi vállalkozáshoz. A Szent Donát Birtok története egy apró szőlőbirtokkal kezdődött, amit a kilencvenes évek elején kapott kárpótlásként a család, a dédapa egykori paloznaki szőlője után, meséli Tamás. Újratelepítették szőlőt, bővítették a birtokot, de csak 2001-ben döntöttek úgy, hogy a borkészítés nemcsak családi hobbi lesz.

nyl_6595.jpg

Elkezdték építeni az azóta tekintélyes pincével és étteremmel bővült tájjellegű házat, csopaki, paloznaki és a Tihanyi-félszigeten található területeket is vásároltak. A birtok mérete azóta 7 hektárra hízott, és évente 25-30 ezer palack borhoz biztosítja a szőlőt.

nyl_6605.jpg
Tamás 2010 óta irányítja a borászati munkát szőlész kollégájával, és ő hozza meg a döntéseket. „Autodidakta módon” tanulta meg a borászkodást. 17 évesen készítette az első saját borát, a tanulóterep a saját, negyedhektáros kis dűlője volt, ahol ő csinált mindent, ő metszett és kapált is. 300 palack bor lett belőle. Az ültetvény még most is megvan. Elsétálunk oda, aztán rátérünk a terroir és a csopaki borok különös viszonyának elemzésére.

nyl_6642.jpg

_nyl_6459.jpg
Az olaszrizling a 19. század első felében jelent meg Csopakon. A mikroklíma a legjobbat hozta ki ebből az amúgy is könnyen alkalmazkodó fajtából. Az évtizedek alatt annyira népszerű lett, hogy az itt készült olaszrizlinget elkezdték egyszerűen „Csopaki” néven emlegetni. A borkészítés itt tulajdonképpen játék a dűlőkkel, mondja Tamás. Az olaszrizling kiválóan alkalmazkodik a termőhelyhez, a termőhely pedig szépen megmutatkozik a helyi borokban. A borvidék különös adottsága ugyanis, hogy a talaj összetétele szinte pár száz méterenként változik. A vörös agyagos talajon termett szőlőkből telt, kevésbé savas, ásványos, lágy borok készülnek, az agyagos-meszes talaj szintén telt, de már gyümölcsösebb és savasabb, a szürkemészkő-löszös talaj pedig, savas, sós, intenzív aromájú borokat eredményez.

nyl_6572.jpg
Ezért szinte hihetetlen, de az ugyanabból a szőlőfajtából, és ugyanazon a borvidéken készült bornak nagyon sokféle illata, szerkezete, variációja lehet. Aki esetleg unalmasnak tartotta eddig ezt a fajtát, annak érdemes hosszabb távra berendezkedni ezen a borvidéken, és dűlőről dőlőre haladni. Mármint nem fizikailag, hanem szakavatott borkóstolással.

nyl_6551.jpg
A Szent Donát Birtokon az olaszrizling bibliája a Csopaki Kódex, ami egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, fókuszban az olaszrizlinggel. Egy szigorú szabályrendszer, a szőlő származására, művelésére, feldolgozására, a bor kezelése és érlelésére vonatkozóan. Már az ültetvények karbantartását is ellenőrzik, és ha pl. gyomirtóra utaló nyomokat találnak, a bor addig sem juthat el, hogy elbírálják.

nyl_6652.jpg
A birtokon ezenkívül sauvignon blanc, kékfrankos és furmint is készül. A pince egyben rendezvényhelyszín is, egymásba nyíló, kissé komor termekkel, ahol majdnem sikerült eltévednünk, és van egy kis étlappal és viszonylag magas árakkal dolgozó éttermük is, ami a téli időszakban épp radikális átalakításokon esik át.  A Szent Donát birtok igazi naplementenézős, élet nagy igazságait megfejtős hely, de főleg a száraz fehérek rajongóinak lesz igazán izgalmas.

Aki szeretne többet megtudni az olaszrizlingről, és meg is kóstolná a régió legjobbjait, látogasson el az Olaszrizling, szerintünk 2015-re.


Szent Donát Birtok
Csopak, Szitahegyi út 28.
36205841212

Pincészet a legszebb balatoni panorámával Tovább
Címkék:olaszrizling eredetvédelem bor terroir pince gasztró borászat pincészet panoráma borkóstolás Balaton Csopak Kovács Tamás Szent Donát Birtok Csopaki Kódex Olaszrizling szerintünk

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr727126083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsg? 2015.02.02. 16:59:50

Jól tévedek, hogy a képeken lévő épületben egy vendéglőt is üzemeltetnek? Mert ha jól emlékszem, nagyon jó libamájat ettünk náluk, úgyhogy hajrá.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.02.02. 22:27:50

Egy nagyobb társasággal a pincében borozgattunk, disznótorost eszegetve, rendesen.
Nos a táj felejthetetlen volt. Mondhatnám térkép volt e táj - lehajolva - de nem fölé repülve!

Mikrobi 2015.02.03. 00:02:34

Már a címből tudtam, hogy a Szent Donát lesz az:-) A boraik se rosszak és nagyon kedves a kiszolgálás. Még a birtokot is megmutatták nekünk kérésre, pedig csak hárman voltunk!
süti beállítások módosítása