Így újult meg a Balaton: Tihany

Így újult meg a Balaton: Tihany

Új sorozatunk első felében bemutatjuk néhány fontos balatoni település mostanában lezárult fejlesztését, míg a második blokkban azt nézzük meg, hogy milyen tervek vannak a következő évekre nézve. Szóval belenézünk a varázsgömbbe és csekkoljuk a tó jövőjét.

Első körben nézzük Tihanyt, a Balaton egyik legkedvesebb települését, ami elég komoly fejlődési szakaszon van túl néhány jópofa beruházásnak köszönhetően.

tihany-balaton.jpg

“2014. legizgalmasabb, befejezett beruházása a "Sétáljunk, bringázzunk Tihanyban" c. projekt volt, amelynek keretében megépült a kerékpárútnak a hajóállomástól a Tihany-Révig terjedő szakasza, valamint megújult a hajóállomás környezete, ahol rendbe hoztuk a közterületeket, a közvilágítást és a csapadékvíz elvezetést, valamint a közparkot” - mondta el Tósoki Imre polgármester.

“A kerékpárút új szakaszával elértük, hogy a Balaton északi és déli partja biztonságosan legyen megközelíthető a Tihanyi-félszigeten keresztül, a komp érintésével.”

dsc_0664.JPG

A hajóállomás megújítása azért jelentős esemény, mert a 60-as évek közepétől átfogó, komoly turisztikai fejlesztés ezen a területen nem történt. De nemcsak önkormányzati pénzből szépült a rév, mert csatlakozott hozzá egy magántőkés fejlesztés is: a bazársor üzletei és büféi is teljesen megújultak.

A statisztikai adatok szerint az elmúlt három év fejlesztéseinek - a Tihanyi Legenda Projektnek, a "Sétáljunk, bringázzunk Tihanyban" projektnek, a Tihanyi Bencés Apátság által megvalósított turisztikai fogadóépület projektnek és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által létrehozott Levendula Látogatóközpont megépítésének - köszönhetően évről-évre folyamatosan nő a látogatószám

Míg 2010-ben a vendégéjszakák száma 95 ezer volt Tihanyban, addig 2013-ra elérték a 117 ezret, és bár pontos számok még nincsenek, de az idegenforgalmi adó bevételei alapján tavaly további négy-öt százalékos növekedést sikerült elérni.

A tihanyi parkolók évről-évre nyolc-kilenc százalékkal nagyobb bevételt hoznak a településnek a fejlesztéseknek köszönhetően úgy, hogy közben a parkolási díjakat az önkormányzat nem emelte. Szóval még a Tihanyban megszállók növekedési ütemét is felülmúlja a Tihanyba látogatóké.

A sorozat következő részében Keszthely legizgalmasabb lezárt fejlesztéseit vizsgáljuk meg.

Így újult meg a Balaton: Tihany Tovább
Címkék:tihany helyszínek megújult balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr347163695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tt33 2015.03.01. 08:10:35

és hol a fejlesztések ismertetése? ez a cikk egy nulla

MaCS_70 2015.03.01. 11:25:32

Igen, Tihany fejlődik, aminek szívből örülök. Öreg Tihany kikötője nagyon jó kis hely lett, olyannyira, hogy rendszeresen járunk át Paloznakról lángosozni, sétálni -- a tavalyi szezont is ott zártuk egy forró csoki társaságában.
A helyzet azonban még messze nem tökéletes. Mi lesz pl. a "Sport" feliratú kupolás épülettel, amit ott esz az enyészet a parton, a főhelyen? Egyrészt jobb sorsot érdemelne, másrészt potenciál is van benne.

MaCS
süti beállítások módosítása