A Balaton jövője: Keszthely

A Balaton jövője: Keszthely

Sorozatunk első felében azt vizsgáltuk meg, hogy milyen fejlesztéseket eszközöltek az elmúlt években a Balatoni települések, most meg azt csekkoljuk, hogy milyen beruházásokat terveznek: milyen lesz néhány éven belül a tó környéke.

Nézzük Keszthelyt!

Befejeződik a keszthelyi Balaton-part megújítását célzó projekt második üteme, ennek keretében skate park és műjégpálya épül, valamint létrehoznak egy kerékpáros információspontot kiszolgálóegységekkel. Ja, és ne felejtkezzünk el az Érzékek kertje nevű tematikus parkról sem, ami nem valami erotikus promenád lesz, hanem különleges illatú és tapintású növények gyűjtőhelye.

Májusban 30-án lesz a Keszthely Triatlon, a város egyik legmenőbb sporteseménye, amire még lehet jelentkezni.

Több mint kétmilliárd forintnyi európai uniós támogatásból még idén megújul a keszthelyi Festetics-kastély. A projekt százszázalékos támogatású, saját forrást nem igényel.

1048453.jpg

Az intézményen belül három fő helyszínen zajlanak majd a munkálatok. A kastély főépületében megújul a főbejárat és környéke, az emeleti kiállítás, a pincében található bormúzeum területe, az irodaszárny, a gazdasági bejárat és a hűtőgépház, valamint az ideiglenes kiállítótér, összesen több mint 1500 négyzetméteren.

A fejlesztések legjelentősebb eleme mintegy 1,1 milliárd forintos építési költséggel az egykori Amazon szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék megmentése lesz. A felújított épületben Főúri utazások címmel nyílik majd állandó kiállítás, valamint veteránautó-látogatóközpont is helyet kap. Ugyanitt kulturális programok számára alkalmas multifunkcionális rendezvényhelyszínt is kialakítanak.

A beruházás harmadik elemeként megújul a kastély pálmaháza, új látnivalóként a lepkeház és a növényház is része lesz a látogatási útvonalnak. A tervek szerint a felújítási munkák teljes ideje alatt továbbra is látogatható lesz a múzeum összes kiállítása.

A beruházás várhatóan 2015 végéig fejeződik be. A fejlesztés legfőbb célja a keszthelyi Festetics-kastély vonzerejének növelése, a Festetics-örökség hatékonyabb kiaknázása.

Tovább épül a városon átvezető kerékpárút, mely a belvárost és a Festetics kastélyt érintve a Hévízről bevezető kerékpárúttól a Balaton-parti bringakörútig vezet. A kialakítandó út 2751 méter újonnan épített és 983 m kijelölt kerékpárutat fog össze, és Keszthely kiemelt turisztikai jelentőségű nevezetességeit, látnivalóit is érinti: a Helikon Kastélymúzeumot, a sétálóutcát és a Fő teret. Több helyen is pihenőpontok létesülnek, ahol turisztikai információs táblák állnak majd a kerékpározók rendelkezésére. A beruházásra csaknem 280 millió forint uniós támogatást nyert a város, a beruházás saját forrást nem igényel.

clk.jpg

A keszthelyi buszpályaudvar átalakítása egy uniós pályázat segítségével valósul meg, összköltsége közel 150 millió forint. Modern csomópont épül, mely egyesíti a vasúti és autóbuszos közlekedés városi központját. Az állomás környezetében központi dísztér, és ahhoz kapcsolódó zöldfelület alakul ki, hogy kellemesebb legyen a várakozókörnyezetet.

A buszpályaudvar átépítésével egyidejűleg a szomszédos vasútállomást is modernizálják: térinformatikai eszközöket telepítenek, digitális tábla jelzi az induló és érkező vonatok adatait, infópult segítségével elérhetővé válik az országos hálózatot felölelő utastájékoztatás, és komplex akadálymentesítésére is sor kerül.

Intermoduláris csomópont alakul ki, azaz egymáshoz igazítják a busz- és vonatmenetrendeket, összehangoltan fejlesztik a vasútállomás és a buszpályaudvar utastájékoztató rendszerét. Nyilvános internetes információs pontokon informálódhatnak az utasok az indulási és érkezési időkről és feltüntetik a csatlakozási lehetőségeket és útvonalinformációkat is. A megállók mellett biciklitárolókat is kihelyeznek. Jegykiadó automatákat is telepítenek, és a buszpályaudvar körül zöldterületeket hoznak létre.

A sorozat következő részében Balatonfüred jövőjét nézzük meg.

A Balaton jövője: Keszthely Tovább
Címkék:keszthely helyszínek a balaton jövője

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr197163767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter67 · www.piac-inarcs.hu 2015.04.03. 12:02:28

Nagyon jó pályázatíró a Pálinkás Úr. Csak egy 'picit' rövidlátó. Úgy 66 kilométerre mar nem lat el, illetve nem akar ellatni. Megörökölte Szantodpusztat is- de minek. Csak nyűg a nyakán. Rothad szét a történelem. www.facebook.com/pages/Sz%C3%A0nt%C3%B3dpuszta-siralmas-%C3%A1llapota/199284796788939?ref=hl

Gyorgy Nagy 2015.04.03. 15:57:53

Kazazhak Viktor veje finanszirozza a lámpa épitések árából?

na4 2015.04.03. 16:19:12

A Balaton nagyon lecsúszott. Ha közelről megnézzük, akkor láthatjuk, hogy az átkosban, akkori anyagokból, zsebkendőnyi területekre zsúfolt szocreál fusi tákolmányok összevissza sokasága az egész. Se koncepció, se stílus. Eltekintve néhány kivételtől, még a legjobb helyeken is sokhelyütt lepusztultság, ápolatlanság látszik. Elvesztette a varásázsát, valójában el van baltázva. A világ kinyílt, bárhova el lehet utazni, és rengeteg hely van, amivel a Balaton nem tud versenyezni. Persze egy természeti csoda, és mélyen lakik a magyar lelkekben, de ez nem sajnos nem tudja elfedni a rideg valóságot. Örvendetesek a fejlesztések persze, de alig hiszem, hogy ezt a hátrányt már valaha be tudja hozni. Mint sok más, ez is a kommunizmus szörnyű (persze nekünk kedves) mementója.

GöTi 2015.04.03. 17:23:56

"... valamint létrehoznak egy kerékpáros információspontot kiszolgálóegységekkel."

A kerékpárosoknak út kell.

Szabadon használható, alkalmas burkolatú, felesleges korlátozásoktól mentes út.

A "kerékpáros információspontot" becstelen, pénzlenyúló fideszbűnözőknek készítik.

Amíg az egész országban nem tudok eljutni tetszóleges települések között szabályosan kerékpárral bárhonnan bárhová, addig nem idétlenségekre kell elszórni a közpénzeket.
süti beállítások módosítása