A Balaton legizgalmasabb kiállításai

A Balaton legizgalmasabb kiállításai

A balatonfüredi Vaszary Villa Galéria két erős kiállítással kezdte az idei tavaszt, Robert Capa mintegy félszáz képe mellett Jean Cocteau Picassóról készült fotósorozata is látható. Nem egy könnyed délutáni program, de kihagyhatatlan.

193d0be26e6144be_large.jpgGerda Taro felvétele Robert Capáról

Robert Capa Friedmann Endre néven született Budapesten. Első képeit egy berlini fotóügynökség rendelte meg, a világhírt a 20. század hadszínterein készített fotói hozták meg. A Vaszary Villában látható kiállítás anyagát 44, 1933-1954 közötti felvétel adja, amelyek többek között a spanyol polgárháború, a második világháború és a romokban heverő Budapest szenvedéseit hozták minden addiginál közelebb az emberekhez. Bekerült a gyűjtemény anyagába a hitelességét tekintve sokat támadott, 1936-os A milicista halála is, illetve a normandiai partraszállás első hullámai közben készített fotók közül néhány.

Capa a front jelenetein kívül a politikai vezetők beszédeit, a katonák, a menekültek, nők és gyerekek hétköznapjait is megörökítette. A tárlat nemcsak háborús képekből áll, a koncepció szerint Capa azon képeiből válogattak, amelyek dinamikus pillanatokat ragadtak meg. Így békeidőben, pl. kelet-európai, magyarországi látogatásai során készült fotókat is láthatsz.

Ne hagyd ki, ha Balatonfüreden jársz, de ez nem egy felhőtlen szórakozást ígérő program. Megrázó, elgondolkodtató, néha sokkoló a képanyag, és lehet, hogy kell egy kis idő, hogy visszarázódj a város amúgy csodás hangulatába.

vv3.jpg
Ebben sokat segíthet, ha Capa döbbenetes képei után megnézed Jean Cocteau francia filmrendező és költő sokkal vidámabb, Picassóról és az avantgárd legendás művészeiről készült fotóit, amelyeket Cocteau egy laza párizsi szombat délutánon, 1916-ban lőtt. Huszonkilenc fénykép ismert ebből a sorozatból, a szereplők pedig a montparnasse-i művésznegyed arcai, Amadeo Modigliani, Max Jacob, Moïse Kisling és egy Pâquerette nevű modell, a helyszín pedig a Café de la Rotonde.

Bár Cocteau a belga frontról tért vissza, amikor a képek készültek, ez a fotók hangulatán egyáltalán nem érezhető.

photo-picasso-cocteau.jpgJean Cocteau egyik képe a sorozatból

A fotókat Billy Klüver, a művészet határterületeit kutató elektromérnök fedezte fel 1978-ban, és a kiállításból az is kiderül, hogyan határozta meg és számította ki a képek készítésének idejét a felvételeken szereplő épületek árnyékai és a nap állása alapján.

Cocteau fotósorozata mellett a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-műveket is láthatsz, többek között a korai Mutatványosok-sorozat különleges darabjait is. A Picasso-grafikák május 17-éig tekinthetők meg a galériában, ugyanis a kiállítás május 19-én megújul, és más grafikák kerülnek a régiek helyére.

vv2.jpg
És néhány szó az épületről: a Vaszary Villát Vaszary Kolos főapát építtette 1891-ben, a munkára Czigler Győző építészt kérte fel. 2010-ben állították helyre, azóta nívós kiállításoknak és koncerteknek, irodalmi esteknek ad otthont. A kávézó panorámás terasza egyébként is tökéletes hely a lazulásra, ha egy kicsit elég volt a parton a tömegből, ilyen súlyos kiállítások után pedig alap.

Kiállítások (2015. augusztus 9-ig):

Robert Capa / Mozgásban, kurátora Fisli Éva (MNM Történeti Fényképtár).

Találkozás Picassóval – Jean Cocteau fényképei és Picasso művei

Vaszary Villa
Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.
0687950876

Nyitva: Sze-V: 10-18h

A Balaton legizgalmasabb kiállításai Tovább
Címkék:fotó programok galéria kiállítás művészet Balaton Balatonfüred Robert Capa Pablo Picasso kulturális program Jean Cocteau Vaszary Villa Vaszary Kávézó

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr957407716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2015.05.02. 11:15:14

Végül május 17-ig, vagy akkor mégis augusztus 9-ig??
süti beállítások módosítása