Ha jártál már a káptalantóti vagy a hévízi termelői piacon, biztosan megtörtént veled is, hogy egyszer csak megcsapta az orrod a füstölt hal illata/szaga. (A füstölt hal elég megosztó cucc) Ez a pult Kánya Zolihoz tartozik, aki saját füstölésű halait árulja.
Van egy halsütője is, a gyenesdiási, hivatalosan I. Balatoni hal- és termelői piacon. A szokásos - keszeg, harcsa, pisztráng, fogas - mellett olyan ételek is kaphatók, mint a harcsagyros vagy a harcsacsipsz. Az előbbi csíkokra vágott harcsa paprikás lisztbe forgatva, sült krumplival és salátával. Bár viszonyítási alapunk nincs, és abban sem vagyunk biztosak, hogy egyáltalán létezik még valahol ilyen étel, nagyon bejött. Kellően sós, már-már pikáns a panírja, a hús pedig ízletes.
A harcsacsipsz pedig ugyanez, kukoricás bundában, ropogósra sütve, medvehagymás majonézzel. Tényleg csipszként ropog az ember foga alatt, de az előző egy fokkal jobban ízlett.
A balatoni halászat leállítása óta halgazdaságokból érkezik a hal. És igen, van hekk is. A piac első pár éveben gyakorlatilag szentségtörésnek számított az, ha valaki hekket keresett, de a kereslet győzött, és újra kapható. Szerencsére nem húzótermék, a legtöbben a harcsát, a fogast és a keszeget keresik. A nyár folyamán lesz zellerből, sárgarépából és gyökérzöldségből készült csipsz is, aminek örülünk, mert az előző telek gyenge pontja éppen a krumpli volt.
És persze nem hagytuk ki a klasszikust, a tapolcai füstölt pisztrángot sem. Ha szereted a füstölt ízeket, csak tépd le a fejét, és imádni fogod, mert omlós és puha a húsa, és akkor nem néz már rád tovább olyan szemrehányóan.
Kánya Zoli egyébként több mint hat éve kezdett el füstöléssel is foglalkozni, az első tálca füstölt pisztrángját órák alatt elkapkodták a káptalantóti piacon. A halfüstölés külön művészet, amit sok kísérletezéssel lehet megtanulni, meséli. Az, hogy mennyi ideig kell füstölni egy halat, rengeteg tényezőtől függ. A hal fajtájától és méretétől természetesen, de az aznapi hőmérséklettel is számolni kell.
A hévízi piaci standján lehet venni füstölt vajhalat, lazacot és pisztrángot is. A magyarok továbbra sem esznek túl sok halat, az oroszok annál inkább, mondja Kánya Zoli. Másféle füstölt áruja is van: füstölt libamáj, libamell, kacsamell, szarvassonka és szarvaskolbász. Ha rosszul vagy a füstölt hal gondolatától is, legalább ezeket érdemes kipróbálni. Főleg, hogy kapsz néhány kedves szót is, akkor is, ha nagy a meleg vagy sokan vannak. Az is lehet, hogy van valamiféle összefüggés a halsütés/füstölés és a kikezdhetetlen jókedv között, gondoljunk csak Oszi bácsira (akihez nemsokára újra benézünk.)
Kánya Zoli Halsütője
Gyenesdiás, I. Balatoni hal- és termelői piac, Kárpáti Korzó
Nyitva: K-V 16-20h, fő vásárnap: szombat 14-20h
0609810008
Liliomkert termelői piac, Káptalantóti
Nyitva: Vasárnap, 8-14h
Hévízi Termelői piac
Hévíz, Nagyparkoló tér
nyitva: kedd: 8:00 – 13:00, csütörtök: 14-20.00, szombat: 8-13.00