A legjobb balatoni halsütő nyomában: Kánya Zoli

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Kánya Zoli

Ha jártál már a káptalantóti vagy a hévízi termelői piacon, biztosan megtörtént veled is, hogy egyszer csak megcsapta az orrod a füstölt hal illata/szaga. (A füstölt hal elég megosztó cucc) Ez a pult Kánya Zolihoz tartozik, aki saját füstölésű halait árulja.

kz2.jpg

kz1.jpg
Van egy halsütője is, a gyenesdiási, hivatalosan I. Balatoni hal- és termelői piacon. A szokásos - keszeg, harcsa, pisztráng, fogas - mellett olyan ételek is kaphatók, mint a harcsagyros vagy a harcsacsipsz. Az előbbi csíkokra vágott harcsa paprikás lisztbe forgatva, sült krumplival és salátával. Bár viszonyítási alapunk nincs, és abban sem vagyunk biztosak, hogy egyáltalán létezik még valahol ilyen étel, nagyon bejött. Kellően sós, már-már pikáns a panírja, a hús pedig ízletes.

kz5.jpg

kz6.jpg


A harcsacsipsz pedig ugyanez, kukoricás bundában, ropogósra sütve, medvehagymás majonézzel. Tényleg csipszként ropog az ember foga alatt, de az előző egy fokkal jobban ízlett.

kz7.jpg
A balatoni halászat leállítása óta halgazdaságokból érkezik a hal. És igen, van hekk is. A piac első pár éveben gyakorlatilag szentségtörésnek számított az, ha valaki hekket keresett, de a kereslet győzött, és újra kapható. Szerencsére nem húzótermék, a legtöbben a harcsát, a fogast és a keszeget keresik. A nyár folyamán lesz zellerből, sárgarépából és gyökérzöldségből készült csipsz is, aminek örülünk, mert az előző telek gyenge pontja éppen a krumpli volt.

És persze nem hagytuk ki a klasszikust, a tapolcai füstölt pisztrángot sem. Ha szereted a füstölt ízeket, csak tépd le a fejét, és imádni fogod, mert omlós és puha a húsa, és akkor nem néz már rád tovább olyan szemrehányóan.

kz10.jpg
Kánya Zoli egyébként több mint hat éve kezdett el füstöléssel is foglalkozni, az első tálca füstölt pisztrángját órák alatt elkapkodták a káptalantóti piacon. A halfüstölés külön művészet, amit sok kísérletezéssel lehet megtanulni, meséli. Az, hogy mennyi ideig kell füstölni egy halat, rengeteg tényezőtől függ. A hal fajtájától és méretétől természetesen, de az aznapi hőmérséklettel is számolni kell.

kz11.jpg

kz9.jpg

kz8.jpg

A hévízi piaci standján lehet venni füstölt vajhalat, lazacot és pisztrángot is. A magyarok továbbra sem esznek túl sok halat, az oroszok annál inkább, mondja Kánya Zoli. Másféle füstölt áruja is van: füstölt libamáj, libamell, kacsamell, szarvassonka és szarvaskolbász. Ha rosszul vagy a füstölt hal gondolatától is, legalább ezeket érdemes kipróbálni. Főleg, hogy kapsz néhány kedves szót is, akkor is, ha nagy a meleg vagy sokan vannak. Az is lehet, hogy van valamiféle összefüggés a halsütés/füstölés és a kikezdhetetlen jókedv között, gondoljunk csak Oszi bácsira (akihez nemsokára újra benézünk.)

Kánya Zoli Halsütője
Gyenesdiás, I. Balatoni hal- és termelői piac, Kárpáti Korzó
Nyitva: K-V 16-20h, fő vásárnap: szombat 14-20h
0609810008

Liliomkert termelői piac, Káptalantóti
Nyitva: Vasárnap, 8-14h

Hévízi Termelői piac
Hévíz, Nagyparkoló tér
nyitva: kedd: 8:00 – 13:00, csütörtök: 14-20.00, szombat: 8-13.00

A legjobb balatoni halsütő nyomában: Kánya Zoli Tovább
Címkék:fogas hekk harcsa pisztráng hal gasztronómia gasztró hévíz keszeg füstölt hús füstölt hal halsütő Balaton Liliomkert harcsagyros Kánya Zoli hévízi piac

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr917523348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása