Fura lények a Balatonban: a cuki rákocska, ami nem garnéla

Fura lények a Balatonban: a cuki rákocska, ami nem garnéla

Láttál már olyan kis állatkát a Balatonban, ami erősen hasonlít a tengeri garnélákra? Ha igen, nem csalt a szemed: a tóban nagy tömegben él a pontusi tanúrák (Limnomysis benedeni), ami ráadásul nem is véletlenül került a Balatonba.

03_5.jpg

A mindössze 6-8 milliméter hosszú állatka nem tagja a Balaton eredeti gerinctelen faunájának, szándékosan telepítette a tóba az '50-es években Woynárovich Elek professzor a soroksári Duna-ágból. Woynárovich nagyon a szívén viselte a Balaton halállománya, de különösen a ragadozó fogassüllő sorsát.

A fogassüllőről akkoriban már régóta tudták a kutatók, hogy a fiatal egyedek növekedése nem megfelelő a tóban. Szerencsére a tihanyi Limnológiai Intézetben az okot is felismerték: a kis süllők életük első hónapjaiban zooplanktonnal, azaz lebegő mikroszkópikus gerinctelen állatokkal táplálkoznak, de a Balatonból hiányzott egy olyan, nagyobb méretű zooplankton-szervezet, amely az ivadékoknak ideális.

01_5.jpg

Woynárovich gondoskodott róla, hogy az életük legelső szakaszában járó halak ne maradjanak élelem nélkül, alapos kutatások alapján választotta a Duna hazai szakaszán élő pontusi tanúrákot. Több vizsgálat is arra jutott, hogy a faj nem jelent semmilyen konkurenciát a Balaton eredeti élővilága számára, és szerencsére így is lett.

02_5.jpg

Woynárovich 1950  augusztusában és szeptemberében telepítette az első dunai egyedeket a Balatonba. Augusztus 10-én hat-, augusztus 12-én tíz-, augusztus 14-én tizenkétezer, majd augusztus 25-én újabb ezer, szeptember 4-én és 8-án pedig 100-100 dunai példányt helyezett Tihanynál, Alsóörsnél, Balatonföldvárnál, Balatonszemesnél, Fonyódnál és a Zala torkolatánál a Balatonba.

Az aranyos kis rákféle azóta már nagy rajokban lebeg Balaton-szerte a hínárosokban, a parti kőszórások és kikötői betonfalak mentén, békésen szűrögetve a lebegő algákat, és legelve a víz alatti élő bevonatot.

04_4.jpg

A tihanyi kutatók vizsgálatai szerint a pontusi tanúráknak évente két generációja fejlődik ki a tóban, és szinte valamennyi balatoni halfajnak kedvenc táplálékává vált.

(felhasznált irodalom)

És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!

Fura lények a Balatonban: a cuki rákocska, ami nem garnéla Tovább
Címkék:balaton rák élővilág Balaton balatoni lények pontusi tanúrák

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr387549140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lifelike 2015.06.18. 21:44:33

undorító
be nem teszem a lábam a tóba ezek után

MaCS_70 2015.06.18. 22:51:19

A vízbe lógó kikötőkötelek hemzsegnek tőlük, főleg a csomóknál -- egyébként nincs velük semmi baj, nem visszataszítóak.

MaCS

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2015.06.19. 08:01:38

Bolharákokat is láthatunk, bár azok nem hemzsegnek, de jóval nagyobbak és feltűnőbbek, és szintén garnélákra emlékeztetnek.

Ha felfordítunk egy vízben lévő követ, alatta általában lapul néhány példány.

Szabadon is úszkálnak, egyik menedéktől a másikig.

www.blki.hu/alapitvany/bka12.html

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2015.06.19. 08:47:27

@lifelike: hurrá, legalább eggyel kevesebb ember fog belehugyozni.

dr. mesterséges színezék 2015.06.19. 13:25:59

@Hurrá Torpedó: A belevizeléshez nem kell a lábat a tóba lógatni. Profik távol a parttól (esetleg otthon, a retyón), befőttesüvegbe csorgatnak, azt viszik kiüríteni a mólóhoz.

Vincenzo6 2015.09.23. 00:25:00

@lifelike: Gratulálok! Egy újabb valóságtól elszakadt idiótával kevesebb az egyik kedvenc helyemen. Azon gondolkodtál már, hogy az egész ország teli van természetes vizekkel? Hogy erdeinkben micsoda ocsmány férgek élnek? Vagy hogy városaink teli vannak patkánnyal, galambbal és mindenféle gusztustalan, városi élethez alkalmazkodott féreggel? Szerintem húzz a Holdra, mind jobban járnánk.
süti beállítások módosítása