Nagyon úgy tűnik, hogy Csopak és Paloznak térsége is önálló úti cél lehet, főleg, ha a nyaraláshoz a borkóstolás és a gasztronómia és hozzátartozik. Ráadásul nemcsak a rövid főszezonra terveznek, egyre több hely vállalja be az egész éves nyitva tartást. A Balaton talán legszebb panorámájával rendelkező Szent Donát birtokról, és az itt megnyílt prémium kategóriás Márgáról, valamint a Víg Molnár csárdáról már mi is beszámoltunk, ezenkívül itt van a Jásdi borterasz, a Tamás és a Söptei Pince is. És most újabb két hellyel - egy borterasszal és egy étteremmel gazdagodott a régió.
A paloznaki Homola Pincészetről már korábban írtunk, az egykori kis családi borászat 6 év alatt egy hatalmas birtokká nőtte ki magát 18 hektárnyi szőlővel, díjnyertes borokkal és egy híres bor- és jazzfesztivállal. Most tovább bővülnek, és a gasztronómia területén is erősítenek.
Az új Borterasz a pincészet mellett nyílt meg. Minimalista dizájn, szinte minden raklapokból van, és olyan a panoráma, ami azonnal bor után kiált. Egyébként itt a pincészet valamennyi tételét meg lehet kóstolni, és ha valami nagyon megtetszik, haza is ehet vinni, palackkal vagy kartonnal. A borokhoz hidegtálakat kínálnak - ha valami komolyabbat akarsz, le kell sétálnod a falu központjába, a Sáfránkert étteremhez.
Ez az egykori Akác kocsma, ami egy 80 fős étteremmé alakult. Nem bonyolítják túl a kínálatot, a menü alapját a különféle húsok adják (borjú, csirke, pisztráng, kacsa, szürkemarha, stb.), a köretek pedig folyamatosan változnak majd a szezonális hozzávalók függvényében. A séf, Kerekes Sándor, egy smokerben (melegen füstülő) készíti a húsokat. A gép kb. 5 óra alatt süti készre a kacsát, ami szaftos és omlós marad, ezenkívül pikáns, füstös ízt kap. Ezt le is teszteltük a megnyitás előtt, egy gombás pecsenyekacsamájjal és egy hideg uborkalevessel együtt.
A húsok tényleg nagyon finomak a smokernek és a séfnek köszönhetően. A kacsamájhoz kínált kenyér a kelleténél egy kicsit jobban megpirult, a gomba pedig lehetett volna izgalmasabb, de kit érdekel - a máj tényleg nagyon ott van.
A hideg uborkaleves - amit egy bödönre emlékeztető tárgyból öntöttek a tányérra - wasabis tejfölhabbal készült, és hibátlan volt. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné túlélni a másnaposságot és pont olyan mázlija van, hogy a környéken jár.
És ne felejtsük el, hogy ez még csak a kezdet, és próbaüzemben kóstolunk. Lesz borjúburger is kovászos uborkával és grillzöldségekkel, és a vegákra is gondoltak, őket grillezett kézműves sajtokkal várják.
A Sáfránkert hiánypótló a régióban. Pont ez az a műfaj, amire nagy szükség volt a csárdák, fine dining éttermek és a büfék mellett. Egy olyan hely, ahol minőségi, egyszerű ételt kapsz, ahol lehet lazulni a barátokkal vagy a családdal, ahová jöhetsz rövidnadrágban is. Kicsit olyan, mintha a kertedben grilleznél, és mégsem. A séf egy szabadtéri grillpultban főz, így akár meg is kérdezheted, éppen mi történik a vacsoráddal.
És nem csak a főszezonban, télre sem zárnak be.
Fotó: Bagi Péter
Sáfránkert Vendéglő
Fő utca 1.
Paloznak
06706244448
És ha nyárra is terveznél egy igazán jó programot, jelentkezz az I love Balaton Öbölátúszásra, július 19-re, most még kedvezményes áron!