A Kishableány hamburgere rögtön három helyé egyszerre: Badacsony mellett ugyanezt eheted Keszthelyen a Fröccsteraszban és a túlparton, Balatonbogláron, a Palettában is.
Sőt, nemcsak ezt, hanem a beach food projekt mindegyik elemét: ezeket Bezerics Dani és a Balatoni kör azért alkotta meg, hogy legyen néhány jól azonosítható, sehol a világon máshol nem kapható gyorsétele a Balatonnak, olyan, ami nemcsak gyors, jellegzetes, de finom is. A pakkban van a helyi alapanyagokból készülő BalcsiBagel kecskekörözöttes mangalicastifolderrel (a stifoldre nem valami emós gasztrosznob elnevezés, egy hagyományos, német eredetű magyar kolbászfajtáról beszélünk), és benne van a füstölt halkolbászos Vízikutya is, ezekről Kriszta mind írt már a korábbi cikkében.
És a projekt része a legkevésbé autentikus, de a sorozatunkba legjobban passzoló, bazaltsóval ízesített burger is.
És ahogy már említettem, két másik helyen is megkaphatod ugyanezt, a bazalt burgerre tehát már egész lánc épült, ha nem is a hagyományos, gyorséttermes kivitelben. És ez a legjobb az egészben: hogy Bezerics Dani és csapata tényleg remek minőséget hozott létre, olyat, hogy ha minden településen ez lenne a sztenderd, innen indulna az étkeztetés, nem kéne többé az általában elég problémás balatoni gasztronómiáról beszélni, mert mindenkinek igazodnia kéne a minőséghez.
Mindenesetre Bogláron, Keszthelyen vagy Badacsonyban már ott van ez a kis dög:
Nézzük a pozicionálást, ahogy mindegyik korábbi cikkben!
- Eléri a hamburgerük a budapesti mezőny tetejét? Majdnem.
- Kiemelkedik a balatoni mezőnyből: Toronymagasan.
Az előtted sülő hússzelet a szintén vaslapra helyezett zsemlével együtt remek darab. Végre nem valami ipari, vagy házi, de édeskés bucit kapunk, aminek a renoméját eléggé megtépázta, hogy az íze összeforrt a csalamádés KGST-burgerekkel.
Itt erről szó sincs, a zsemle állagra, ízre jó, a hús alapanyaga kiváló, a sütési ideje pont, ahogy a nagykönyvben meg van írva és az alapanyagok minőségébe sem tudsz belekötni. Az összehatás, főleg a húsé, azonban eggyel szárazabb az ideálisnál, például a Pesti Burger és Bár csodálatos marhájánál, és az olyan izgalmaktól is mentes a fogás, mint a Zing karamellizált, csilis-majonézes hagymája.
De a bazalt burger ott van ezek után nem sokkal lemaradva, ami óriási eredmény, hiszen Budapestnek is hosszú évekre és kemény melóra volt szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a szintet, a Balatonon meg két éve még nem nagyon létezett rendes hamburger.
A bazalt burgernek persze meg is kérik az árát, a 20 dekás hússal 2 ezer forintba kerül, ami elég sok, de összehasonlítva a tíz dekás fagyasztott hússal kínált 1000-1200 forintos burgerekkel látni kell, hogy ez sokkal inkább megéri, mint azok.
Kishableány
Badacsonytomaj, Park u. 1.
06703889400