A legjobb balatoni étterem nyomában: Aranypatkó

A legjobb balatoni étterem nyomában: Aranypatkó

Ez az étterem pontosan úgy néz ki, mint egy turistákat lehúzó, jól kitalált csapda. De nem az, sőt.

aranypatko1.jpg

Az első dolog, ami miatt gyanús, az a fekvése. Tökéletes. Szigliget központjában, az Alkotóházzal szemben van, akár a várba, akár a strandra indulsz, nem kerülheted el. A másik, hogy a Keszthelyi-hegységre néző panoráma elég ellenállhatatlan.

aranypatko11.jpg

aranypatko2.jpg

A kiszolgálás ötös. (Ez is gyanús). Igazi, oldszkúl pincérek dolgoznak itt. Nem nyári munkát vállaló diákok, akiknek mi szurkolunk, hogy ne ejtsék el a kaját, hanem fiatal, képzett, felkészült és kedves pincérek, akik egyszerre lazák és udvariasak. Nevetgélnek, sőt, az egyik énekel is, amikor azt hiszi, nem figyelünk. Pedig elég nagy szívás lehet 37 fokban hosszú ujjú fehér ingben és fekete hosszú nadrágban futkosni a napon.

aranypatko3.jpg

Házias konyhát visznek, ahol a marhapörkölt, a hagymás rostélyos, a halászlé és a túrós csusza mellett megtalálhatók a gasztroforradalom fanatikus híveinek rémálmai, a bécsi szelet és a cordon bleu is. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy az Aranypatkó nem halad a korral, mert gondoltak azokra a vendégekre is, akik kifinomultabb fogásokra vágynak, nem disznóba töltött marhába göngyölt csirkét akarnak enni a kánikulában, vagy egyáltalán nem esznek húst. Mert van pl. "csirkemell szteak körtében sütött mézes, diós márványsajttal, fettuccinivel".

Így néznek ki a csirkemellcsíkok dijoni mártásban, zöldsaláta ágyon. Rendben van, de semmi izgalom, viszont simán megüti azt a szintet, amit ki lehet hozni ebből az ételből.

aranypatko4.jpg

A fogas mandulás bundában rántva parmezános krumplipürével szintén teljesen korrekt. A panírozás profi, és bár nem erre találták ki, a parmezán tök jó a krumplipürével.

1000.jpg

És akkor jöjjön a társadalmat megosztó jelenség, az utóbbi évek gasztronómiájának ütközőzónája, ami egyszerre szerez rajongókat és a ellenségeket egy étteremnek: a tányérról (majdnem) lelógó rántott hús. Egyébként finom, és nemcsak nyomokban tartalmaz húst a panírban. Nem mélyhűtött sült krumplival, hanem tepsis burgonyával tálalják (bár teljesen kitakarja a szerencsétleneket a képből).

aranypatko7.jpg

aranypatko8.jpg

Látszik, hogy odafigyeléssel készülnek az ételek, a dizájnra is adnak, mint például ennél a desszertnél, ahol a csokitortát vaníliahabbal tálalták.

aranypatko10.jpg

A borlapot nem bonyolították túl, de legalább mindent lehet kérni pohárral is, és a ház borát termelő pincészet tényleg konkrétan néhány km-re van innen (Szászi Pince, Hegymagas.)

Akármilyen gyanús volt az elején, az Aranypatkó kifejezetten kellemes csalódás volt. Nem itt fogják feltalálni a spanyolviaszt, hagyományos ételeket kínálnak, jó ár-érték arányban. És ami a nagy erősségük: odafigyelnek a vendégekre.

Aranypatkó Vendéglő
Szigliget, Kossuth u. 15.
063687461300
Nyitva: H-Cs és V: 11-22h, P-Szo: 11-23h

A legjobb balatoni étterem nyomában: Aranypatkó Tovább
Címkék:étterem nyaralás hal gasztronómia gasztró szigliget Balaton aranypatkó

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr267711752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizsuzs 2015.08.18. 12:59:02

Balatonfüreden a Tagore sétány,vagy az Eszterházi strand felől is, Magyaros ízek háza,meg kell próbálni,kockás abrosz itt is van ,a halászlé isteni,a marhapörkölt utánozhatatlan,a többit nem sorolom.Kiváló

lifelike 2015.08.19. 00:44:50

a tányérról "majdnem lelógótól" is messze van ez
egyébként ez valami méret-a-lényeg dolog? ebben mérik a rántotthúst?
szörnyűek ezek a cikkek

recirkulációs kör 2015.08.19. 01:09:17

Nekem van akkora tányérom, amiről egy átlagos szelet paradicsom is lelóg.
Ráadásul ez a hús a majdnem lelógás mellett középen egy nagy szelet levegő.

A 3 darab sztékkrumpliról (a tepsis krumpli egészen más) nem is beszélve (ami egyébként simán lehet mirelit).

Nem ciki még minden második héten kikiáltani valamelyik éttermet a Balaton legjobbjának?
Vagy ez az ingyenkaja ára?

Egyébként ahol egy raguleves cipóban 1590 Ft, az bizony turistalehúzós étterem.

mbond 2015.08.19. 02:56:46

Kíváncsian vártam volna az árak részletezését is, mert bizony a fotón látható heti ajánlat (ami gondolom kedvező és vendégcsalogató akar lenni) kifejezetten nem jó áras...

hordalek 2015.08.19. 07:39:39

Nem hinném, hogy egy átlagos osztrák vendéglőben kapható Wienerschnitzel-nél bármilyen itthoni rántott hús jobb/nagyobb lenne.

jog-ász 2015.08.19. 07:40:28

veszprémben az oliva étteremben szó szerint a nagytányérról lelógott a rántott borda, amit ketté kellett vágnom hogy ne az asztalon egyem meg.

lavór 2015.08.19. 07:48:42

TEhát egy rántott hús attól finom, mert nagy. Értem.

szsuzsanna 2015.08.19. 07:51:33

@mbond: -Ha jól adtam össze, ez kb. 20 euro/fő, -ami, egy tőlünk nyugatabbra élő turistának, egy ilyen, valószínűleg finom, ebédért, ilyen környezetben, igencsak olcsónak számít...
-(ahogy pl., -az a bizonyos raguleves cipóban, nincs 5 euro)...
-Aki járt már külföldön, az tudja, hogy ott mit kap ennyiért...
-Amúgy, itthon is van egy elég "vastag réteg" akinek ez olcsó...

-Én, az olyan helyeket tartom turista-lehúzósnak, ahol ennyiért, de, inkább, a duplájáért, pocsék ételeket, és nagyon drága, ócska italokat szolgál föl, a többnyire bunkó személyzet, aki, -a számlázásnál, még +-ban jól átveri a vendéget...

-Szerintem, minél több ilyen helyre lenne szükség, hogy a vendéglátásban működő gengszterek által elterjedt rossz hírünket, valahogy javítani próbálják...

-Kedves "sorstársaim":
-attól, hogy én sem adnék egy madártejért egy ezrest...
-attól, hogy mi pl., nagyon régen ettünk étteremben, -( ha nagyon akarnánk megtehetnénk, -néha)...
-ezektől függetlenül, én, úgy gondolom, hogy, -ha, ez az étterem olyan amilyennek leírták: -helyileg, -ételestől-személyzetestől, stb., -akkor, inkább örülnünk kell, ha vannak ilyenek is..., -függetlenül attól, hogy -nekünk-,... -drága-e?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.08.19. 09:48:11

Örül Béci, ujjong Nusi,
Ma az ebéd rántott husi!
Rósejbnivel falva fincsi
S energikus, mint a finn csí.

Barna sörből hogyha van ír,
Azzal esik jól a panír.
Villán négy hegy, késen egy él
Legyen, s ha nincs, kézzel egyél!

Hali-dubi, subi-gali,
Savanyúság ubisali!
Lá-lá-ti-ré szó-lá-dó-mi,
Rántott husi, overflow me!!!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/01/fincsi-ebed.html

altimus 2015.08.19. 11:36:54

- ahogy fentebb irtak, ez a rantott hus bizony _nem nagy_, igen messze van attol, amit en nagynak hivnek.

- szine alapjan sertes, mig ugyebar az igazi rantotthus borju, habar ezt ausztriaban se veszik szentirasnak, annyira nem, hogy meg a legendas becsi fliegermuller is disznohusbol kesziti a wiener schnitzelt.

- en speciel kozonseges sult krumplival (french fries) szeretem a rantotthust, de jo krumplisalataval is. ami nem megy hozza az szerintem a steak burgonya. (a tepiben sutott krumpli feluton van, talan elfogadhato)

efi 2015.08.19. 11:48:36

Lelóg a tányérról a hús. És erre büszkék a legtöbb magyar étteremben. Akkora adagokat adnak (nem csak rántott hús), hogy a külföldiek csak szörnyűlködnek. A magyar nem, az bepofázza, aztán csodálkozunk, hogy az emberek 70% túlsúlyos vagy elhízott.

nikike24 2015.08.19. 12:08:25

Azért nem mindenki ilyen elégedett ezzel az étteremmel:
www.ittjartam.hu/szigliget/ettermek/aranypatko-vendeglo/

recirkulációs kör 2015.08.19. 14:22:25

@szsuzsanna:
Feltűnt, hogy ez Magyarországon van, nem Nyugaton?
Arról hallottál már, hogy az ember(ek egy része) saját hazájában is szokott turistáskodni?

Ki a faszt érdekel, hogy egy hollandnak vagy svájcinak drága-e?
Állítólag ebben az országban magyarok vannak a legtöbben.

@nikike24:
Neki biztos nem adták ingyen, hiába mondta, hogy gasztroblogger.

mbond 2015.08.20. 02:45:35

@szsuzsanna: Örülök, hogy összeadtad nekem, ez legalább valamiféle orientációt nyújt. Ez számomra a magában a cikkben is hírértékkel bírna.

Az aki jár már külföldön ... pont pont pont kezdetű, kissé kioktatóra és fölényesre sikerült sort, ha megengeded, nem veszem magamra. A kedvedért gyorsan összeszámoltam és 26 külföldi ország mintegy 70-80 városában jártam, van, ahol több tucatszor is. És mindenhol ettem is - bármennyire is az engem a csóró kategóriába taszítónak tűnhet a hazai vastagabb rétegekről szóló sorod..

Igen, van ahol az olcsónak számít és van ahol nem. nem igazán összehasonlítható. nem véletlen, hogy Big Mac indexről beszélünk és nem nyaralóhelyen fellelhető, turista csalogató és megjelenésében kicsit az autentikus jellegre rájátszó éttermek ilyen-olyan menüiről, ha valós képet akarunk kapni árakról, fogyasztásról stb.

Örülök, hogy azt számlázzák, amit kihoznak és az még jó is. Ugyanakkor pl. én is lehetek turista a saját hazámban és nem biztos, hogy számomra nem lehúzás az, ha a négytagú családommal egy ebédért/vacsoráért annyit kell fizetnem, mint amennyi a hotelszobánk egy éjszakára. Akkor már lehet, hogy maradok a füredi 1400 Ft-os, a tányérról tényleg bőven lelógó és körettel vastagon megpakolt rántott húsnál.

A külföldinek olcsó szemlélethez pedig annyit hadd írjak, hogy valahol mégis lehúzás, ha valamit azért adok annyiért, amennyiért, mert ezeknek még így is megéri és nem azért, mert nekem tisztességes haszonnal ennyiből jön ki. Vagyis lehet, hogy a raguleves egy ezresért is bőven megérné (hiszen ha egy kicsit megnézed, bizony gyakorlatilag kivétel nélkül bőven ezres alatt adják az éttermek az ilyen fogást), de adjuk ezerhatért, hiszen euróban még az is kevés. Ez nem lenne túl szimpatikus megközelítés.

Eszerint a felfogás szerint az lenne a normális, ha mindenhol ezer forintnál kezdődne egy korsó sör, hiszen "nyugaton" ( a legtöbb helyen) a kb. 3 euro nagyon olcsó lenne egy korsóért egy étteremben.
süti beállítások módosítása