Menő házak a Balatonnál: Füred legszebb nyaralója

Menő házak a Balatonnál: Füred legszebb nyaralója

A Dőry-villát ma már legtöbben hotelként (Astoria) ismerhetitek, de nem volt mindig az. A reformkori városrészben található, műemlék jellegű épület sokáig Balatonfüred egyik ékessége volt, a Dőry család építtette 1868-ban nyaralónak.

Sokáig Füred legszebb legszebb nyaralójának tartották, de hamar kiderült a romantikus stílusú épületről, hogy egy családnak túl nagy, így 1878-tól az emeleti helyiségeket részben vagy egészben vendégeknek adták bérbe.

A Dőry család végül 1910-ig tartotta meg az épületet, akkor a Baradlay és Szlávi család vásárolták meg. Rögtön ettől az évtől szállodaként hasznosították, kezdetben Dőry Villa néven. 1926-tól Sacher Panzió elnevezéssel működött, majd 1936-ban az akkori tulajdonosa engedélyt kapott az átalakításra. Ekkor kaphatta új nevét, mivel 1936 májusától már Astoria Panzióként üzemelt.

03_10.jpg

Az épületegyüttest 1950-ben államosították, többféle célra használták, míg állaga annyira leromlott, hogy életveszélyessé nyilvánították, és bezárták. Az 1990-es évek elején újra magánkézbe került, s új tulajdonosa teljesen felújította a szállodát, amelyet 2004 nyarán nyitottak meg a régi nevén.

Menő házak a Balatonnál: Füred legszebb nyaralója Tovább
Címkék:balaton Balaton Balatonfüred menő balatoni házak

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr237949786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása