Az úgy volt, hogy mióta a világ a világ, augusztus 20-án bezárt a Balaton és a következő év júniusáig ki sem nyitott. Amikor még új volt az I love Balaton, írtunk egy cikket arról, hogy milyen szomorú szezon után Siófok, és egyben elkezdtük pedzegetni, hogy amúgy egyáltalán nem törvényszerű a nyár utáni hirtelen halál: ez csak egy rossz beidegződés, amitől ideje lenne szabadulni.
Tulajdonképpen sok egyéb mellett ezen is dolgozunk évek óta: megmutatni, hogy a környék mennyire fantasztikus és milyen sok program van itt ősszel, télen, tavasszal is, és tényleg, mert képtelenek vagyunk kifogyni a szezonon kívüli témákból.
De van ennek a kérdésnek egy másik vetülete is: a vendéglátós. Annak az elfogadása, hogy minőségi szolgáltatást csak akkor tudsz nyújtani, ha egész évben nyitva vagy. Ha egy étterem elzavarja a személyzetet ősszel, és három hónap alatt kell megtermelni a hasznot, akkor a nyári kínálat nemcsak drága lesz, de vacak is.
Viszont kisebbfajta öngyilkosság fizetni a szakácsokat, pincéreket akkor, amikor a kutya sem látogat a Balatonra. De ha nincs senki se nyitva, vendégek se lesznek, hiszen nincs hova beülni, szóval igazi róka fogta csuka szopoda ez.
Az egyik első hős ebben a harcban a Kistücsök volt, aki bevállalta, hogy akkor is nyitva tart, ha egy vendég sincs a környéken. A recept bevált, az étterem most már télen-nyáron tele van, de a Kistücsök csak a szabályt erősítő kivétel, a Balaton többi része továbbra is álomba zuhant ősszel, vagy ha nem, arról nem tudott senki.
És ebben a szomorú, vagyis inkább kilátástalan helyzetben volt nagy újítás tavaly ősszel a Balatoni gasztrotérkép: Szauer Judit gasztro pr-os az északi part keleti felének legjobb éttermeivel közösen készített egy kiadványt, ami megmutatta, hogy van hova menni ősszel-télen is. Hogy a Márgától a Karolináig, Sparthelttől a Carpaccióig egy rakás hely nyitva van szezon után is: van hol enni, a természet ilyenkor is gyönyörű, tömeg sincs, irány a Balaton.
A térkép legfőbb célja talán nem is a térkép maga volt, hanem a hírverés a térkép körül, annak az üzenetnek a megfogalmazása, hogy van itt élet egész évben, induljon már be végre az a motor. És a projekt olyan jól sikerült, hogy múlt héten bemutatták a térkép második kiadását is, immár az északi part nyugati felét és tucatnyi igazán menő helyet bevonva.
Aki ránéz erre a két kiadványra, azonnal látja, hogy a nyáron látogatásra érdemes éttermek, pincészetek szinte kivétel nélkül nyitva vannak télen is, és a strandoláson kívül szinte minden szórakozás ott van egész évben. És persze a csobbanásnál kevés jobb dolog van, emiatt mindig is a nyári Balaton lesz az elsőszámú menőség az országban, de mostanra a sok fejlesztéssel eljutottunk odáig, hogy közvetlenül a nyári Balaton és az egész éves Budapest után a szezonon kívüli Balaton lett az ország harmadik számú menősége.
A térkép bemutatójára egyébként olyan melegben került sor, hogy már a pulóvert is le kellett venni magunkról, minden partnerétterem megjelent valami finomsággal, a Pura Vida konkrétan olyan vörösboros kolbászt készített, hogy arra évekig emlékezni fogok, de folyt a jó balatoni bor, és további tucatnyi fogás bizonyította, hogy ide el kell jönni télen is.
Induljatok el a Balatonra, van miért!