A moziról nem a borozás ugrik be az embernek, főleg nem egy hi tech borbirtok közepén. Kipróbáltuk a kéthelyi Kristinus Borbirtok bormoziját, ahol olyan bort kapsz a filmekhez, amit Michelin-csillagos étteremben is árulnak.
Bár nem az a hely, ahol kerülgetni kell a turistákat, Kéthely egyáltalán nem a világ vége, az M7-es keszthelyi kijáratától 5 km-re fekszik, a balatoni bringakörúttól pedig 10 km-es kitérőt jelent. A birtok központja pedig egy hotelt, borászatot, éttermet és koncerthelyszínt is magában foglaló 5500 négyzetméteres komplexum, színváltó homlokzattal. Egyszóval ez nem az a félhomályos, eldugott borospincés élmény, itt a hordók üvegfalak mögött, légkondicionált „pincékben” sorakoznak.
A mozit, ami a Vinocino nevet kapta, az első emeleten találod. Kisebb, otthonosabb, mint a plázák mozitermei, a kényelmes fotelekkel és kisebb asztalokkal - a borospoharaknak elvégre nagyobb tér kell, mint a papírpoharas kólának. Nincs idegesítő popcornropogás, itt grissiniket vehetsz a borod mellé, kétféle szósszal. Egyébként minden más hozza a plázás színvonalat – bár az is nagyon romantikus tud lenni, ez nem a szőlőhegyi kertmozi kategória. És az egész egyáltalán nem kerül többe, ment egy plázás mozizás (a jegy 690 forint, a snack szintén, a kimért borok ára változó, de egyáltalán nem szálltak el az árakkal).
A birtkon egyébként elég nagy a pörgés, koncertek, musicalgálák, színházi előadások is vannak, évek óta közreműködnek a Kultkikötővel. És ha már itt vagy, ne hagyd ki a Gasztro Műhelyt, ahol kérhetsz ebédmenüt és a la carte fogsokat is. Ne bízták a véletlenre, a séf, Komócsin Zoltán többek között az Olimpiában edződött, és olyan alapanyagokkal dolgozik, mint a Hubertus Angus marhái, Kalla Roland és T. Nagy Tamás sajtjai vagy az Istvándy birtok mangalicatermékei. Tervben van egy fine dining étterem is, de erről egyelőre nem árultak el részleteket.
A borászat, ami korábban AXAX néven futott, egy tulajdonosváltás miatt váltott nevet és stílust. 55 hektáron terem a szőlő, és a napsütéses órák száma tavasztól őszig éppen annyi mint Toszkánában, ezt a klímát és az agyagos talajt állítólag imádja a cabernet franc, a merlot, és az irsai olvér is. A Michelin-csillagos Costes borlapjára is kerültek innen tételek. A kedvencünk, a cabernet franc - ami a sommelier szerint a ház Goerge Clooney-ja - elég ütősre sikerült a 15%-os alkoholtartalmával.
És hogy mit lehet még csinálni Kéthelyen? A látnivalók közé tartozik a 17. században épült neobarokk stílusú Hunyady kastély és tíz hektáros parkja, a 16. századi Fancsi-vár, és a Szőlőhegyen felépített Szűz Mária-kápolna, ahonnan beláthatod a fél Balatont. Érdemes tenni egy kitérőt, és nemcsak a bormozi miatt.
Fotók: Kristunus Borbirtok és I love Balaton
Kristinus Borbirtok
Kéthely, Hunyadi u. 99.
0685539014
www.kristinus.hu