A Tagyon Birtok bulihelyszínből laza hangulatú élménybirtokká nőtte ki magát az utóbbi években. Az idén a la carte étteremmel erősítenek, és kiadó szobákkal is várnak.
A Zánka és a Hegyestű közelében található birtok története egy éjszakai túrázó csoporttal kezdődött. Az azóta már felújított régi présház éppen a kéktúra nyomvonalára esik, így a kirándulók megpihentek egy kicsit. A birtok tulajdonosa, Attila másnap eldöntötte, hogy létrehoz egy olyan helyet, ahol meg lehet állni, fel lehet frissülni, és lehet gyönyörködni a panorámában. Persze voltak spontán baráti bulik is (állítólag Zánkáig hallatszott a zene), és egy ideig még csak úgy beestek a vendégek, de mára szervezetten történik minden.
A hely azóta rengeteget fejlődött. Felújították a présházat, szőlőt telepítettek, kemencét építettek, és egy 600 négyzetméteres konyhakertet is kialakítottak, ami zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszerekkel látja el a birtokot. Egyre több programot szerveztek - először a barátoknak, aztán a vendégeknek is. Közben Hollósy Zsombor borász jóvoltából a birtok saját borokkal is büszkélkedhet. Sok minden megváltozott, de a baráti hangulat megmaradt.
Egy "tipikus" élménynap a füredi kikötőben kezdődik, ugyanis vitorlázás az első program, a tulajdonos saját hajóján. Itt már kapunk egy kis ízelítőt a birtok boraiból és a házi kencékből. Ne kövesd el azt a hibát, hogy már a fedélzeten betárazol az óbudavári kecskesajtos krémes, vagy a padlizsánkrémes kenyérből, mert kell a hely a többi, elképesztően jó kajának.
Amiben igazán nagy előrelépés történt ugyanis a birtok életében, az a gasztronómia. Az alapszintű vendéglátást, a bográcsos és kemencés ételeket felváltotta egy a la carte "étterem", ami hagyományos magyaros vonalat követ, de van benne egy kis "toszkán és provence-i behatás" is. Lehetőség szerint saját alapanyagokból főznek, mindig van szárnyas, sertés és vega fogás az étlapon. És étterem ide vagy oda, itt továbbra sem vendégként kezelnek, a viszony sokkal közvetlenebb - és lehet, hogy ez nem jön be annak, aki a klasszikus, távolságtartóbb vendéglátásra számít.
A lecsóba mangalicakolbász kerül, az oldalast kakukkfüves krumplival tálalják. Nincs túlbonyolítva a történet, de visszasírod, olyan durva az összhatás. És amikor már azt hiszed, elérted a csúcsot, jön a túrógombóc. A tökéletes Balaton-felvidéki flow.
Készülj fel, hogy a pincét is meg kell nézni közelről. A birtok bora 2014-ben a Bodzilla volt, 2015-ben pedig az eReSz, mindkettő rizlingszilváni. Nivegy-völgyi borokat tartanak, kóstolhatsz a Dobosi Pincészettől, a Lídia Borháztól, de találsz Gilvesy-palackokat (Szent György-hegy) is.
Tavaly a negatívumok között említettük, hogy szállást máshol kell keresned. Most ez is megoldódott, a tulajdonosok leköltöztek a faluba, így a birtokon álló ház bérelhető - nem kell azon stresszelni, hogy a nap végén még le is kell jutni a hegyről valahogy.
A Tagyon-birtok most már teljes értékű hely a lazulásra, fűben fekvős, borozós bulikra, barátokkal, családdal, és nemcsak nyáron. Mindenképp jelentkezz be!
Fotók: Tagyon Birtok, G-art Studo, ilovebalaton
Tagyon Birtok
Nyitva: Cs-V, és bejelentkezés alapján
06209247865
program@tagyonbirtok.hu