A balatoni gasztroforradalom egyik alapköve, a fövenyesi strandon található Kalóz elindult az éttermesedés útján: magyaros ízvilágú fogásokkal és egyáltalán nem megszokott köretekkel bővít. Két év is eltelt a híres Harcsa&Krumpli óta, megnéztük, mit ajánlanak az idén.
A fövenyesi strandra most már gasztrojeggyel is bejutsz, így a rossz idő sem lehet akadály. És ne egy mezei büfét keress, a Kalóz szinte már egy mini bisztró, ahol a séf, Kocsis Bálint külön látványpultban grillezi és süti a húsokat, zöldségeket.
A Kalózban nemcsak strandételeket, hanem bisztró jellegű fogásokat is találsz. A kínálat egyre csak bővül, megjelent a magyaros ízvilág is, szeretnék az idősebbeket és a hagyományosabb ételeket kedvelők igényeit is figyelembe venni, meséli Nagy-Golyán Nikoletta, a tulajdonos.
A legnagyobb gond az, hogy sokáig nem alakult ki elvárás a strandbüfék színvonalával kapcsolatban. „Ilyen környezetben” kevesen gondoltak arra, hogy jó, friss, igényes fogásokat is lehet enni, mondja Nikoletta. Két dolog kell ahhoz, hogy ez megváltozzon: ha sokan adnak mást, és ha a vendégek is mást akarnak, vallja. És úgy tűnik, mást akarnak.
Az étlapon olyan fogások szerepelnek, mint a málnaleves bazsalikommal, az óbudavári grill kecskesajt, a fehérboros harcsagulyás tésztával, vagy a székelykáposzta. Az alapanyagok, amennyiben lehetséges, a környékről származnak. A húsok a balatonkenesei Pörc hentesüzletből érkeznek, a sajt Óbudavárról Szabó Bálint sajtműhelyéből jön, és a beszállítók között van a kékkúti Levendula Porta, a Kapolcsikum szörp, a kisapáti Búzalelke Pékesség. Lekvárokkal és a csatnikkal a szintén Kocsis Bálinthoz köthető Csikos látja el a Kalózt.
A séf egyébként szeret kevésbé ismert köretekkel dolgozni: a roston sült csirke például narancsos-gyömbéres bulgurral készül, a paradicsomos-rókagombás sertésdagadóhoz hajdinarizottót párosít. Ha ezeket a hozzávalókat meghagynád inkább egy másik alkalomra, vagy egyszerűen nem vágysz ilyen dolgokra, "hagyományosabb" ételekből, köretekből is választhatsz, ahogy korábban írtuk. Amit viszont mindenképp érdemes megkóstolni, az a helyi borkínálat: a Skrabski, Gyulkli, Söptei pincészet is nagy választékkal van jelen a strandon.
Kalóz Strandbisztró
Fövenyes (Balatonudvari), strand
A Kalóznak Badacsonytomajon is van kirendeltsége, itt egy kicsit szigorúbbak a gasztrojeggyel.