A Balaton legjobb hentesüzlete Kenesén van

A Balaton legjobb hentesüzlete Kenesén van

A Pörcben igazi időutazásban lesz részed: a Kocsis család saját termékei ma is a dédapa receptjei alapján készülnek, a "tőkelegények" pedig ingben és nyakkendőben állnak a pultnál. Ugye, nem sietsz?

A hangulat, ami a békebeli hentesüzleteket idézi, ugyanaz maradt, mióta itt jártunk, a kínálat azonban bővült, és ennek megfelelően az üzlet elrendezése is változott egy kicsit. Sok minden történt az elmúlt két évben a Pörcben, de kezdjük az elején.

porc_002.jpg

Kocsis Jenő egy balatonkenesei hentesdinasztia sarja, családja 150 éve foglalkozik húsipari tevékenységgel. Jenő csak 2001-ben döntött úgy, hogy hazaköltözik külföldről, és tovább viszi a családi hagyományt. Nem hentesként - ő képtelen lenne leszúrni egy disznót -, inkább delikátüzletet nyitott Balatonkenese főterén, ahol a kánikulában is ingben és nyakkendőben dolgoznak, mint anno a tőkelegények.

A kenesei üzlet után megnyílt a budapesti Pörc is, ezt azonban családi okok miatt 2016 januárjában bezárták, és végleg hazatértek a Balatonhoz, meséli Jenő. Egy rövid soproni kitérőn is túl vannak, most már csak Kenesére akarnak koncentrálni.

A Kocsis család saját termékei ma is a dédapa receptjei alapján készülnek. Nem is vállalkozunk arra, hogy mindent felsoroljunk, de találsz itt göngyölt szalonnát, parasztsonkát, töpörtyűt, szarvasszalámit, angolszalonnát és füstölt libamellet is. A névadó, sós páclében érlelt pörcöt hajnali 3-kor kezdik el sütni. Ha megkóstolod - márpedig meg fogod - elvesztél, és itt kezded, illetve fejezed be a balatoni nyaralást.

A sajtok, olajok, borok és más finomságok a környékbeli termelőktől érkeznek. Hankai Judit őrbottyáni műhelyében csilis parenyica, kecske camembert, gomolya és mindenféle fűszeres sajt, de a beszállítók között van a Vászolyi Sajtmanufaktúra, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely és a berhidai Szamarasház is. A szörpöket Kiss Orsitól, a csokit Kovács Emőkétől szerzik be. Már nem csak hazai termékek kaphatók itt, az antik tálalószekrény polcaira szicíliai olívaolajok, balzsamecetek, szárított paradicsom is kerültek. Erre is van igény, és ezt be kellett látni, mondja Jenő.

porc_003.jpg

A legnagyobb meleg sem tartja távol a vevőket, hétvégén pedig az utcán áll a sor. A Pörcben nemcsak a henteslegények megjelenése miatt érzed azt, hogy időutazásban van részed. Itt időt is kapsz az eladóktól, ami ma elég nagy ritkaság, és ha nem a telefonodat nyomogatod, amíg várakozol, rengeteg információ és sztori részese leszel, és persze azt is megtudod, kivel, mi történt a településen, hogy vannak a gyerekek, mi készül majd a karajból, a csülökből stb. Ha sietsz, inkább ugorj be egy hipermarketbe, itt a Pörcben le kell lassulni, itt minden vevőre annyi idő jut, amennyi kell.

A terasz nemcsak fontos kenesei találkozóhely, hanem kávézó is. Világos és sötétebb pörkölésű kávét is választhatsz.

porc_014.jpg

A Pörc télen sem zár be, egész évben óriási a forgalom. Budapesti üzlet nem lesz, de az időközben függővé vált fővárosi vevőknek ősztől hetente egyszer kiszállítják az árut. Ami persze nem ugyanaz, mint élvezni az illatokat és hallgatni a családi történeteket, de segít kihúzni a következő balatoni kiruccanásig.

Pörc Magyar Delikát
Balatonkenese, Fő utca 23.
06705971882

A Balaton legjobb hentesüzlete Kenesén van Tovább
Címkék:bolt hentes gasztronómia hús gasztró kolbász delikát Balaton Balatonkenese Pörc Kocsis Jenő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3912758538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DennisVT1 2017.08.18. 20:24:00

Rettenetesen jo a hely...

Doddika 2017.08.19. 21:04:48

Nagyon szuper hely! A pörc és érlelt sonka mellett muszáj kiemelnem a budaörsi háziszörpöket. Igazi különlegesség!!!
süti beállítások módosítása