Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon

Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon

Hetedik alkalommal startolt el a Tapolcai Pisztráng és Bor fesztivál. Megnéztük, hányféleképpen készítik el a pisztrángot, és milyen más halakat lehet még enni.

pi1.jpg

Tapolca és a pisztráng - csaknem 5 évtizedes történet. Az 1970-es évektől egészen 1991-ig a környékbeli Ódörögdpusztán volt az ország egyik legnagyobb pisztrángtelepe. A környékbeli bauxitbányászat és az ezzel járó karsztvízkiemelés azonban egy időre véget vetett a pisztrángtenyésztésnek. Az újabb, Tapolca határában létesült telepek évi több száz tonna hallal látják el a környéket, és állítólag a kereslet mindig nagyobb, mint a kínálat. 

Mi a helyszínt imádjuk a legjobban itt : a mediterrán hangulatú tavakat, a romos malmot, a patakot kísérő sétányt és a fényfestést. Váratlan helyeken bukkannak fel a színpadok és a boros faházikók. 

A pisztráng- és a gasztronómiai felhozatal sajnos nem változott sokat az utóbbi évekhez képest, néhány kivétellel. Pisztráng mézes-mandulás és tökmagos bundában, sült ropogós pisztráng, füstölt pisztráng, parázson sült pisztráng, vargányamártás, saláta - ahogy évekkel ezelőtt is. Egy hal 2500-2900 forintba kerül. 

Összegyűjtöttük, milyen formában ehetsz itt pisztrángot (és más halat, ha valamiért nem jön be a tapolcaiak ikonikus hala:)

A klasszikus füstölt.

pi2.jpg

Ha csak éppen az ízét akarod érezni, de nem akarod szétszedni: langalló füstölt pisztrángos olívával.

pi3.jpg

A keszthelyi Spíz az idén is itt van a grillezett pisztrángokkal és süllőkkel.

pi4.jpg

A szigligeti food truck, a Taco truck harcsás – jalapeno szószos-ananászos tacója.

pi5.jpg

Ha unod a papírtálcát és a tömeget, nézz be a Pura Vidába, ahol négyféle pisztrángos fogással készültek erre az alkalomra. Pisztrángfilé grillezve, kuszkusszal és zöldségekkel:

puravidapisztrangfile_2.jpg

Navarrai pisztráng mangó-csicseriborsós salsával:

puravidapisztrang_2.jpg
Kitelepült a neked Főztem is,  és megtalálod a hazai fesztiválokon kötelező kürtőskalácsot és a többi tipikus fesztiválkaját. A bor, a zene és a tó elvarázsolt hangulata adott, még leérsz. Tényleg reméljük, hogy jövőre új receptek szerint készült halak is érkeznek a papírtálcán.

Megnéztük, mit ehetsz a tapolcai Pisztrángfesztiválon Tovább
Címkék:programok pisztráng hal gasztronómia gasztró tapolca Balaton pura vida dine Neked főztem pisztrángfesztivál taco truck

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr5112912469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása