Hetedik alkalommal startolt el a Tapolcai Pisztráng és Bor fesztivál. Megnéztük, hányféleképpen készítik el a pisztrángot, és milyen más halakat lehet még enni.
Tapolca és a pisztráng - csaknem 5 évtizedes történet. Az 1970-es évektől egészen 1991-ig a környékbeli Ódörögdpusztán volt az ország egyik legnagyobb pisztrángtelepe. A környékbeli bauxitbányászat és az ezzel járó karsztvízkiemelés azonban egy időre véget vetett a pisztrángtenyésztésnek. Az újabb, Tapolca határában létesült telepek évi több száz tonna hallal látják el a környéket, és állítólag a kereslet mindig nagyobb, mint a kínálat.
Mi a helyszínt imádjuk a legjobban itt : a mediterrán hangulatú tavakat, a romos malmot, a patakot kísérő sétányt és a fényfestést. Váratlan helyeken bukkannak fel a színpadok és a boros faházikók.
A pisztráng- és a gasztronómiai felhozatal sajnos nem változott sokat az utóbbi évekhez képest, néhány kivétellel. Pisztráng mézes-mandulás és tökmagos bundában, sült ropogós pisztráng, füstölt pisztráng, parázson sült pisztráng, vargányamártás, saláta - ahogy évekkel ezelőtt is. Egy hal 2500-2900 forintba kerül.
Összegyűjtöttük, milyen formában ehetsz itt pisztrángot (és más halat, ha valamiért nem jön be a tapolcaiak ikonikus hala:)
A klasszikus füstölt.
Ha csak éppen az ízét akarod érezni, de nem akarod szétszedni: langalló füstölt pisztrángos olívával.
A keszthelyi Spíz az idén is itt van a grillezett pisztrángokkal és süllőkkel.
A szigligeti food truck, a Taco truck harcsás – jalapeno szószos-ananászos tacója.
Ha unod a papírtálcát és a tömeget, nézz be a Pura Vidába, ahol négyféle pisztrángos fogással készültek erre az alkalomra. Pisztrángfilé grillezve, kuszkusszal és zöldségekkel:
Navarrai pisztráng mangó-csicseriborsós salsával:
Kitelepült a neked Főztem is, és megtalálod a hazai fesztiválokon kötelező kürtőskalácsot és a többi tipikus fesztiválkaját. A bor, a zene és a tó elvarázsolt hangulata adott, még leérsz. Tényleg reméljük, hogy jövőre új receptek szerint készült halak is érkeznek a papírtálcán.