Cipő nélkül hagytuk el a Hévízi Tófürdőt, de visszajönnénk

Cipő nélkül hagytuk el a Hévízi Tófürdőt, de visszajönnénk

Hévízről még homályos gyerekkori emlékeink vannak, sakkozó bácsikról, tavirózsákról és iszapszagú folyosókról. Kb. 15 év kihagyás után újra megnéztük, milyen az ország egyik leghíresebb fürdője. És nagyon, nagyon kellemesen csalódtunk, leszámítva néhány dolgot.

heviz_1.jpg
Szinte minden megváltozott azóta, hogy itt jártunk. Kezdjük a tóval: már nem annyira meleg, mint régen. Ennek az az oka, hogy a bakonyi bauxitbányászat miatt tó vízhozama az 1970-es évektől rohamosan csökkent, mert a bányák környezetében karsztvízkiemelés történt. Felborult a Dunántúli-középhegység természetes vízháztartása, ezért száradt ki pl. a Tapolcai-tavasbarlang is annak idején. 1989 tavaszán a bányászat megszűnt, a rendszernek viszont idő kellett, hogy helyreálljon. Mivel annak idején a Hévízi-tavat tápláló források közül a hideg ágak vízhozama csökkent jobban, most az eredeti állapot felé mozdul a források hőmérséklete. Szóval a kihűlés nem rossz jelenség környezeti szempontból, inkább csak nekünk szokatlan.

A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 fokos, a tó hőmérséklete pedig hivatalosan 24-38 fok között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően. Így március közepén is lehet úszni egy jót a kinti részen, de ha az úszógumis (itt nem ciki) egy helyben lebegést választod, maradj a fedett részen, mert elég gyorsan megérzed, hogy nem 35 fokos a víz.

hv7_1.jpg
Másodszor: Hévíz már régen nem a német nyugdíjasokról szól, és 60 éves kor alatt sem fogod elunni magad, ha ide jössz pihenni, legalábbis nappal nem. Sok a fiatalabb és a magyar vendég, Ha a város nem is, a Tófürdő alkalmazkodott a megváltozott igényekhez. Van konditerem, aminek a használata benne van a jegy árában, a gyerekeknek játszószobát és nyárra külön medencét alakítottak ki, a szaunában pedig búzasörrel locsolják a köveket.

hv4.jpg
Harmadszor: a wellnessrészleget imádtuk. Hivatalosan a Festetics Fürdőház nevet viseli, és 2009-ben adták át. A többféle hőmérsékletű szauna, aromaszauna, gőzfürdő, sókamra, jacuzzi és merülőmedence között ingázva gyorsan elmegy az idő, a 2 fokos jégbarlang pedig elképesztően jó. A szaunában tilos a fürdőruha, de adnak egy furcsa anyagból készült, bordó leplet. Itt a meztelenkedés még a szaunában sem nagyon jellemző, nem úgy, mint Kehidakustányban vagy esténként ebben a siófoki szállodában. A legtöbb vendég gondosan körbetekeri magát, és a wellness többi részén sem mutatkoznak ruha vagy lepedő nélkül.

hv2.jpg

Pihenőágyból persze lehetne több, ahogy az lenni szokott, a legtöbbet a korán érkezők lefoglalták, hogy aztán órákig üresen álljanak. Bár van fedett és fűtött összeköttetés az épületek között, a tófürdő öltözőjétől elég sokat kell túrázni a wellnessig, és ez főleg visszafelé tud kellemetlen lenni, egy szál vizes törülközőben.

hv1.jpg

A jegyárak nem olcsók, de nem szálltak el, sokféle típust kínálnak. Délután 2-től 5-ig pl. összesen 2800 forintért használhatsz mindent. A jegyként funkcionáló órák állítólag okosan osztják el a vendégeket a szekrények között, a cél, hogy ne legyenek egy helyre tömörítve, és az is jó, hogy bármikor lehet ellenőrizni a hátralevő időt. Nagyon fontos: mindent zárj be a szekrénybe, mindig. Mi egy pár cipő mínusszal indultunk haza, mert naivan otthagytuk az öltözőszekrény tetején. Télikabátban és vietnami papucsban korzózni pedig annyira nem menő Hévíz főutcáján.

hv3.jpg
A Hévízi Tófürdő tehát összességében nagyon kellemes csalódás volt. Az már kevésbé volt az, hogy a város még mindig a 10 évvel ezelőtti viszonyok szerint él. 6 órakor gyakorlatilag az éttermek kivételével megáll az élet, egy kávét szerezni is kihívás, és még mindig sok az olyan hely, ahol csak készpénzzel lehet fizetni. „Hévíz a gyógyturizmusról szól, este 6-kor pedig elkezdődik a vacsora a szállodákban, és eltűnnek a vendégek” - mondta az egyik kávézó tulajdonosa, aki azért volt olyan jó fej, és újraindította a kávégépet miattunk. 17.45-kor. Egy másik, 70 éves beeső vendég sem értett vele egyet, elmesélte, hogy nagyon unatkozik, mert esténként szinte semmit nem lehet itt csinálni, amíg nincs nyár.

hv5.jpg
Akinek pedig nem jön be a sok vendég, de szeretné élvezni a gyógyvíz áldásos hatásait, az próbálja ki Hévíz szabad strandját, a „Kifolyót”, ahol jó pár fokkal hidegebb a víz, de májustól szeptember végéig (néha még tovább is) 80-as évekbeli kempinghangulat és szabadság van. Meg tavirózsák és sakkozó bácsik, természetesen.

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház
Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Cipő nélkül hagytuk el a Hévízi Tófürdőt, de visszajönnénk Tovább
Címkék:lopás wellness hévíz szauna jacuzzi gyógyfürdő termálfürdő hévízi-tó Festetics Fürdőház

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr497292955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szupergringo 2015.03.23. 15:02:35

A 28-35 fokos viz az nem olyan meleg legalábis nekem

Atiati 2015.03.23. 15:06:40

Hát én februárban voltam, akkor kint nem biztos hogy megvan a 24 fok. Viszont a kinti mínuszokhoz képest határozottan melegebb. :)

co2 · http://anyulontul.blog.hu 2015.03.23. 15:22:03

-még mindig sokkal több a külföldi főleg orosz (ukrán) szavakat hallani
-az árak nem annyira magyar tárcára szabottak, 3 óra 2600-ért, ebből félóra a vetkőzős/öltözős/hajszárítós rész
-a két ellenkező oldali bejárat órái nem kompatibilisek egymással (ahol bemész ott kell kijönnöd is, holott keresztül járható az egész)
-ősszel, télen, koratavasszal bent nagy a zsúfoltság, kint meg még hideg van akár úszkálni is
-nincs normális étterem a tó területén csak egy büfé
-többször fordult elő, hogy a zsúfoltság miatt nem maradt szabad szekrény, ilyenkor vagy vársz, vagy leparkolsz a tó mellé és bízol benne, hogy megmaradnak a ruháid
-akit érint: nincs labdázás, ugrálás a vízben csak nyugalom, lebegés, társalgás (átlag életkor bőven 50+)

A hely egyébként remek, a víz kitűnő, rengeteg az étterem a városban, finomak a kaják.
A tó remek, de messze nem tökéletes, némi odafigyeléssel és szervezéssel sokkal nagyobb élmény lenne (pl. ősszel nem nyitás halásszuk le a döglött halakat/ágakat leveleket, hanem nyitás előtt)

2015.03.23. 15:56:54

Hát, nem tudom. Nekem egy melegvizes fürdőkomplexumban sosem hiányzott a bohókás és fiatalos hangulat, meg hogy visító gyerekek fröcsköljék rám a sáros vizet. Teljesen normális, hogy este villanyoltás legyen és kuss. Aki ordibálásra és szórakozásra vágyik, az ne oda menjen, hanem élményfürdőbe és annak környékére! Ott biztos nem fogunk találkozni! Jelzem, messze vagyok a nyugdíjtól, de ennyit felfogok már én is.
Ami zavart, hogy az ország másik feléről odaérkezve derül ki, hogy a városban nem lehet megállni autóval. Privát szállást kell keresni és akkor ott az udvaron lerakható az autó, de máshol nem. Még fizetős hely sincs igazán, csak megállni tilos tábla mindenhol. Egy utolsó pénzlehúzó kisváros a sok közül, ahol minden második házban fogászat működik (WTF?).

Shopping 2015.03.23. 16:59:40

Az oroszok akkora taplók ( igen még a magyaroknál is nagyobbak) hogy több dél európai nyaralóhelyen nem is fogadják őket!
Továbbá a néha a mélyből felbukkanó holttestek sem teszik kívánatos uticéllá Hévízt.

BelAmi 2015.03.23. 17:48:09

@co2: "nincs labdázás, ugrálás a vízben csak nyugalom"
Borzasztó!

keményen drogozó kisember 2015.03.23. 20:22:00

"A jegyárak nem olcsók"
Aztán mi a faszt kezd az ember egy jegyárral, ha megvette, nem olcsón?
Kilyukasztja vele a jegyet, ami valószínűleg szintén nem olcsó?
Miért nem vesz jegyet, miért jegyárat vesz?

Vagy csak túl hülye a blogger ahhoz, hogy megtanuljon magyarul?
De akkor meg miért akar írni?

ekat 2015.03.23. 20:27:45

Hát mi meg pont azt határoztuk el idén, hogy többet nem megyünk. Egyrészt majd megfagytunk, olyan hűvös volt, másrészt a fürdőben a vízben undorító bármihez is hozzáérni, ragacsos, nyálkás... A hűvösre vissaztérve, több aklak nyitva állt a jéghedegben, az egyiket ottani szerelők próbálták bezárni, de láthatóan nem sikerült nekik. Ja és sok a hangos orosz.

kvadrillio 2015.03.23. 22:11:38

hmmmm...LEISZTINGER TAMÁS. WELLNESS-MULTIMILLIÁRDOS WELLNESS-HÁLÓZATA BELAKTA A GYÓGYVÍZEINKET ???! KURVA SOK PÉNZT SZAKÍTVA...A CSÓRÓ, 2,2 MILLIÓ 87.500 FT-OT KERESŐ MAGYAROK ÜDÜLÉSÉNEK KIZÁRÁSÁVAL !
süti beállítások módosítása