Ötféle hamburger, szabadtéri sütés, és persze borok: a szombati Búzalelke Street Food igazi alternatív program volt a Süllőfesztivál helyett, afféle gasztro-goa buli, ahol igazi bennfentesnek érezhette magát, aki ott volt.
Az ötletgazda Kovács Bea volt, aki ellenállhatatlanul finom kenyereket süt a kisapáti "központjában" található pékműhelyében, amit Búzalelke Pékességnek nevezett el. (Nem elírás, így hívják a helyet, nemsokára el is olvashatjátok a Beával készült interjúnkban, hogy miért választotta ezt a nevet). Borász, vendéglátós és zenész barátaival együtt szervezett egy jó kis street food bulit, ahol helyi alapanyagokból, frissen készült burgerekkel várták a vendégeiket, barátaikat, és mindenkit, aki arra járt. A zsemlékről és a helyszínről Bea gondoskodott.
fotó: Pettenkoffer Viktória, Búzalelke facebook-oldala
Gilvesy Róbert, a Kanadából hazaköltözött Szent György-hegyi borász egy őz-sertésburgert készített, amihez természetesen a saját pincéjéből hozott borokat. Rohini Berry és Kovács Gábor, a káptalantóti Sárgaház tulajdonosai egy pulykaburgerrel készültek, feta sajttal és harisszával turbózták fel. Ezeken kívül minden hozzávaló a saját kertjükből érkezett.
Papa Aron (Molnár Áron) vegaburgerébe egy babos-céklás, illetve a saját chutney-ával felturbózott pogácsa került, amiből meggondolatlanul csípőset kértünk. Indiai street food kreációit egyébként a Szent György-hegyi Killer pincénél is meg lehet kóstolni időnként.
Bence von Puttkamer kacsaburgere házi ketchuppal és Ódor Dezsőék házi kecskesajtjával készült, a kacsa pedig a szomszéd faluból érkezett, pár napja még futkározott. A marhaburgert egy karmester, Cser Ádám sütötte, saját készítésű pikáns paradicsomszósszal és hagymalekvárral.
A hamburgerek "versenyeztek" is egymással, mindenki kapott egy szórólapot, amin osztályozhatta a burgereket, a lakoma végén pedig belátása szerint járulhatott hozzá a buli költségeihez.
Az egészben az a legjobb, hogy Csopak-Balatonfüred-Tihany és a badacsonyi régió mellett végre a Szent György-hegy is életjelet ad. Gilvesy Róbert borvacsorákat és gasztroprogramokat szervez neves séfekkel, Szászi Endre megnyitotta hegymagasi pincészetében a Viridarium nevű éttermet, a 2HA ütős toszkánai vörösboráról pedig már írtunk korábban.