Melyik a legjobb balatoni vörös?

Melyik a legjobb balatoni vörös?

A balatoni borokról még főleg az olaszrizling, vagy legrosszabb esetben a kannás szürkebarát jut az eszünkbe. Ezt akarta megtörni az első Vörös Balaton nevű rendezvény, aminek a Jásdi Borterasz adott otthont december 5-én.

Tizenkét északi parti és káli-medencei borász hozta el ide a vörösborait, a szervezők pedig csak száz jegyet adtak el, pedig kétszer ennyire is lett volna kereslet. 

A legtöbb vörösbor-rajongó persze azonnal felteszi a kérdést: balatoni és vörös? Mi van?

img_0609.jpg

Arról már írtunk, hogy a régióban a kékszőlő volt az őshonos, és a rómaiak is nagyra tartották többek között a Káli-medencéből származó vörösborokat. „A hazai borivók zöme még mindig úgy véli, hogy a Balaton partja valójában csakis fehérborok termelésére alkalmas. Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy bebizonyítsuk nekik és a kereskedőknek is, hogy a legszebb, legösszetettebb vörösök is mifelénk teremnek” - mondta Jásdi István az eseményről. 

De melyik a legjobb vörös a Balatonnál?

Az északi part és a Káli-medence dűlőin ma már nagyon sok helyen terem cabernet franc, merlot, shiraz, pinot noir és kékfrankos, a Szent György-hegyen pedig még egy ősi etruszk fajta, a sangiovese is jól érzi magát. A tihanyi Belső-tó melletti területek mikroklímája például kifejezetten kedvez a kékfrankosnak, az itt készült kékfrankos pedig nemzetközi vakteszteken is bizonyított, és ugyanazt a tisztaságot hozza, mint az osztrák kékfrankosok” - mesélte korábban Homonna Attila, aki nemcsak Tokaji borászatában, hanem a paloznaki Homola Pincészetben is készít borokat.

img_2302.jpg

"Még nincs elég tapasztalatunk, hogy megmondjunk, melyik vörös fajta a legjobb, és melyik mutatná meg hosszú távon is azt, amit a Balaton tud" - mondta Török Csaba, a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok tulajdonosa. Ehhez az kellene, hogy egy-egy pincészet éveken keresztül prémium kategóriás bort készít. De nem is az a fontos, hogy egyetlen fajta legyen a Balaton-felvidék zászlóshajója. Inkább az lenne a lényeg, hogy a területnek egy állandó minőségű vörösbora, mint. pl az olaszországi Chianti esetében, ahol mindig változik a cuvée összetétele. Így készülhetne pl. "balatoni kékfrankos" a jövőben.

Jásdi István szerint a Balaton-felvidék geológiailag egy mozaikhoz hasonlítható, ugyanaz a fajta mást mutat a káli-medencében, a Szent György-hegyen és Csopakon is. Egységes bor nem lesz, de ez nem is baj, a termőhelyi és fajtabeli változatosságon túl a Vörös Balatonon bemutatott minden tétel hordozta a termőhely különlegességét. Ezeken a termőhelyeken nem lehet elkészíteni a nagy volumenben, egységes minőségben, könnyen elmagyarázható borokat. 

img_2336.jpg

img_2329.jpg

A balatoni vörösek kevésbé maszkulin, szofisztikáltabb borok, a könnyebben iható borok pedig éttermekben is könnyebben eladhatók, jegyezte meg Liszkay Mihály, a monoszlói Liszkay Borkúria tulajdonosa.

És hogy mi a helyzet a déli parttal? A rendezvény az északi partról szólt, a déli part híres vöröseit senkinek nem kell bemutatni, Egyébként a szekszárdi, villányi borokhoz ezek amúgy is közelebb állnak stílusban.

Könnyű és gyümölcsös

A balatoni vörösborok egy része elvileg ilyen, vagy ilyen akar lenni, nem csapnak földhöz, meleg nyári estéken sem állunk fejre tőlük. Ahogy Jásdi István fogalmazott az itt bemutatott borokkal kapcsolatban, "hiányoztak a száj-összehúzó tanninok és a letaglózó alkoholosság." Nem titok, hogy inkább ezekre hajtottunk, amikor nekiálltunk a kóstolásnak. A továbbiakban teljesen szubjektív, a testes vörösboroktól vállaltan távolságot tartó benyomásainkat osztjuk meg. 

img_2410.jpg

img_0720.jpg

Az első az volt, hogy egyelőre tényleg nem lehet egységet keresni a vörösborok között, annyiféle stílussal és karakterrel találkoztunk. A Káli Kövek első vörösbora egy 2013-as Cabernet Sauvignon, amiből csak 600 palack készült. Ez is könnyebb és gyümölcsösebb stílus, akárcsak a Guden Birtok kékfrankosa, amit szintén bevállalnánk 20 fokban is. 

"Egy nagy termőhelynek fehérben és vörösben egyaránt meg kell tudnia mutatkoznia. A Balaton képes erre" - vallja Kovács Tamás (Szent Donát Pince, Csopak), aki meggyszörpöt idéző, idei kékfrankos-hordómintákat hozott. A 2HA Syrah-ja és a Csobánci Bormanufaktúra cuvée-je szintén ez a kategória, ez utóbbi pincészet Pinot Noir-ja pedig az a bor, amit egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia, aki eddig nem szavazott bizalmat a balatoni vörösöknek. Egyébként egyszer a legjobb tétel lett a Vince Budapest versenyén.

jasdikod_1.jpg

A balatoni borászok azzal is tisztában vannak, hogy nem könnyű meggyőzni a villányi, szekszárdi, egri vörösborok híveit arról, hogy kipróbálják a balatoni fajtákat is. Jásdi István szerint a Balaton-felvidék a vörösborok esetében, ugyanúgy, mint az olaszrizlingnél, az izgalmas borkalandozások területe. 

Fotók: Szebényi Éva, Bagi Péter, ilovebalaton

Melyik a legjobb balatoni vörös? Tovább
Címkék:balaton bor

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr408147848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása