Vulkánkitörés lehet a Balatonnál

Vulkánkitörés lehet a Balatonnál

Na, nem kell egyből pánikolni, valószínűleg nem holnap és nem is holnapután kell erre számítani. De bizony benne van a pakliban, hogy egyszer újra megtörténik. Újra, mert a Balaton környékén egykor nagyon aktív vulkáni működés zajlott, Tihanyban egy tényleg szuperizgalmas állandó kiállításon is megemlékeznek erről a Levendula Házban. Ha teheted, menj el.

deger20100705065.jpg

De összefoglalva: a Balaton-felvidéken mintegy nyolcmillió éve kezdődött a bazaltos vulkáni működés, ekkor alakult ki Tihany több központból álló, különleges vulkáni együttese, valamint a Hegyestű tűzhányója. A több mint kétmillió évvel később újrainduló vulkáni működés aztán egyre több helyen hozott létre kisebb-nagyobb bazaltvulkánt (például az eredeti formáját máig őrző Kab-hegy pajzsvulkánja, a távolabbi Ság-hegy vagy a Balaton partján lágyan megbújó kis vulkáni halmokból álló Szigliget), és az ismétlődő aktív vulkáni fázisok során egy kiterjedt vulkáni mező jött létre.

A Balaton-felvidék mai területén a sokszor több százezer évig is eltartó szünetekkel tagolt ismétlődő vulkáni kitörési sorozat jelenlegi tudásunk szerint 2,6 millió éve fejeződött be. A legfiatalabb ismert vulkán itt a Szentbékkálla mögött megbúvó füzes-tói salakkúp.

De attól, hogy valamiben szünet van, még nem biztos, hogy véget is ért. Magyar kutatók most új modellt alkottak, amely szerint lehetséges, hogy térségünkben a közeljövőben vulkáni működésre kerül sor. Az MTA–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője, Harangi Szabolcs szerint résen kell lenni, mert a bazaltvulkánok máshogy működnek, mint az égig érő tűzhányók. Jóval hosszabb ideig, akár négy-ötmillió évig is aktívak lehetnek, de ezen belül több százezer évig is szünetelhet a működés. Összességében tehát ritkán következik be vulkánkitörés, és ami nagyon fontos: soha nem pontosan ott, ahol korábban történt.

qwq.jpg

Hogy pontosan miért is lehet újabb kitörés, azt ebben a cikkben részletesen elmagyarázták a kutatók, ebből kiderül, hogy a Balaton környékén, de akár teljesen máshol is lehet kitörés - mert ezt pontosan kiszámítani nem lehet.

"Százezer évvel ezelőtt a környezet nagyjából olyan volt, mint a mostani időszakban, tehát nem tudjuk kizárni, hogy újra megtörténhet ugyanaz az esemény” - mondja Harangi Szabolcs. "Korábban is voltak olyan vulkánkitörések a Földön, amelyekről senki sem gondolta, hogy bekövetkezhetnek. Ennek az esélye térségünkben megvan, a vizsgálataink pedig kimutatták, hogy a bazaltos magma rendkívül gyorsan, a keletkezés után néhány nap alatt át tudja törni a földet. Hangsúlyozom, hogy az esély, a lehetőség nem azonos a biztos bekövetkezéssel, azaz félnünk nem kell, de talán érdemes minderről tudni."

Abból mondjuk baj nem lehet, ha feltöltitek az éléskamrát. Legfeljebb betermelitek a készletet, ha véletlenül jön már egy keményebb tél, és akkora cidri lesz, hogy ki sem lehet mozdulni a szobából.

(fotó mti, bfnp.hu; forrás tuzhanyo.blogspot.hu, mno)

Vulkánkitörés lehet a Balatonnál Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr1008156622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tobias2 2015.12.11. 16:19:24

Akkor most várható, hogy hamarosan csökkennek a telekárak a Balaton körül? Kérek még pár ilyen cikket, hogy jóárasuljanak a telkek!

WhiteFalcon 2015.12.11. 18:18:32

Nem lenne rossz, ha nekünk is lenne egy saját, működő vulkánunk! :) (De, rossz lenne!)

dr. mesterséges színezék 2015.12.12. 08:44:37

Hiba a gyökeresen megváltozott körülmények ellenére a múltban bekövetkezett események alapján prognózist készíteni. Gondoljunk csak arra, hogy sem 2.6millió, sem 100ezer éven nem létezett még a TEK, hogy robbanásveszélyes anyagokat elkobozzon és a tulajdonosaikat elfogja. De már létezik. Nem szívesen lennék most vulkán birtokában.

zaphodbeebthe1st 2015.12.12. 09:06:59

Működő vulkánt venni kiráy lenne, de tuti M.Lőrinc nyerne a liciten.

féregírtó 2015.12.12. 10:39:53

A geológiai időskálán röpködnek a százezer évek, millió évek. A nekünk testhezálló idő ehhez képest olyan gyors, hogy az a kb 2000 év, ami az emberi írott történelemnek nevezhető, egy villanásnyi idő a geológiai időskálán. Tehát az egész téma csak egy szőrszálhasogatás. Egyébként tele van a padlás olyan szörnyűséges katasztrófákkal, amiknek már be kellett volna következniük a már eltelt átlagos gyakorisági idő miatt. Szupervulkánok, meteorbecsapódások, óriási földrengések "időszerűek".

féregírtó 2015.12.12. 10:45:29

@féregírtó:
Ja, még annyit, hogy ma már azért erősen sejthető, hogy az emberi civilizációt nem a már említett katasztrófák fogják a kihalás szélére taszítani, hanem maga az ember a brutális túlnépesedéssel, és az ezzel járó környezeti károkkal. (Ami minden fajnál bekövetkezik, ha robbanásszerűen növekedik a populáció. Csak itt is az időskála más.)
süti beállítások módosítása