A nyári hamburgerteszt során a szarvasburger már bizonyított, kíváncsiak voltunk, mit mutat tél végén, tavasz elején a csopaki pincészet étterme. A kockás abrosz, a műszőlő és a csárdadizájn ne riasszon el senkit, az étlap egyáltalán nem a gulyás-halászlé-rántott hús szentháromságára épül. Nagyon nem. A kínálat és a környezet szinte tökéletes ellentétben állnak egymással.
Étlap helyett fatáblákon szerepel az aznapi menü. A környéken kifejezetten szokatlan alapanyagokkal találkozunk, vannak fürjből (leves), balinból, dámszarvasból készült fogások is, a soba tésztára és a pak choi-ra pedig végképp nem számítottunk. Csopakon, február végén a hegy oldalában. (A fenti képen pl. egy sült oldalas látható, amit pak choi kísér.)
Az egyből átjött, hogy itt valaki nagyon komolyan megkomponálta a fogásokat. Elsőre talán úgy tűnik, az egy ételben szereplő hozzávalók még köszönő viszonyban sincsenek egymással, de ha elég bátor vagy és megbízol a séfben, rájössz, hogy ezek gondosan összerakott ízharmóniák. A konfitált balint csiliszósszal és vajas pirítóssal, a grill bébi csirkét laskagombával és szalonnás babraguval, a sült oldalast pedig paradicsomos pak choi-jal és szardellával adják. Variálni persze lehet, csak nem biztos, hogy érdemes.
A rántott ponty spenótos burgonyapürével, citrusos-gyömbéres laskagombával és halászlémártással érkezett. Igen, minket is megijesztett, hogy ez a sok minden egyetlen tányéron van, de akármilyen hihetetlen, a fogás teljesen rendben volt, az ízek szépen kiegészítették egymást, a ponty bundája pedig külön dicséretet érdemel. Ilyen a Facebookon:
És így a tányéron:
És ezt lehet még fokozni: kacsamell gesztenyés-mazsolás soba tésztával, vörösboros körtével. Ez is jó választásnak bizonyult, nem sok dolga akadt a mosogatónak. A vegák azért nem választhatnak itt sok mindenből, volt mondjuk egy krémleves és bármelyik köretből, amelyik szimpatikus, összedobnak valamit. Egy pak choi-jos saláta így nézett ki:
A desszert (tejes pite, túrófagyi, házi lekváral) nem volt túl fotogén, de hozta az előző fogások szintjét, Nem biztos, hogy egy leves és egy kiadós főétel után le bírod tolni az egészet, de legalább nagyon finom. Az adagok pont jók, kiadósak, de nincsenek tányérról lelógó húsok. És az apróságok, amiből érzi az ember az odafigyelést: például meleg a tányér.
Csapatunkat egy borszakértő is erősítette, és alaposan próbára tette a felszolgáló tudását, és talán egy kicsit a türelmét is, de a hely jól vizsgázott ezen a területen is. A pincérnő tökéletesen képben volt a borokkal kapcsolatban, és a "dugósnak" titulált tételeket is duzzogás nélkül kicserélte. Ja, és a szőlőléjük is isteni, ez egyébként az alkoholmentes változatra is igaz.
Ez a hely nagyon jó választás, ha egy laktató ebédre vágysz, és szereted, ha van egy kis csavar az ételekben, és mondjuk nem vagy vega. Ha jobb lesz az idő, a terasz és a panoráma még többet hozzá fog tenni az így is kerek történethez.
Söptei Pincészet és Étterem
Csopak, Istenfia u. 5.
www.sopteipince.hu
0036305208381
Csopak, Istenfia u. 5.
www.sopteipince.hu
0036305208381