24 pincészet készítette el idén a BalatonBort

24 pincészet készítette el idén a BalatonBort

Budapesten is bemutatkozott a balatoni régiós borbrand, a BalatonBor 2016-os új évjárata. Ha a képen szereplő világoskék-sárga dizájnt látod, biztos lehetsz benne, hogy szuper bort kóstolsz, ami ráadásul fair trade közösségi termék. 

bb4.jpg

Balatoni borászokkal telt meg április 18-án a DiVino Gozsdu, itt volt ugyanis a BalatonBor új évjáratának budapesti permierje. 24-féle BalatonBor készült az idén, a tavalyról ismerős dizájnnal. A projekt egy régió „szimbóluma, közösségi brandje és zászlóshajója, mely a balatoniak számára fontos értékeket közvetíti” – vallják a készítői.

A brand 2015-ben, több mint húsz tóparti pincészet összefogásával jött létre, speciális minőségbiztosítási rendszerrel és egységes arculattal. Az első évjárat 2016. áprilisában debütált, kb. 30 ezer palackkal. Az idén piacra kerülő BalatonBor palackmennyisége a tavalyihoz képest idén megduplázódik, mely a termelők növekvő lelkesedését és a termék piaci létjogosultságát bizonyítja.

18010440_1457386067666538_5728511212049336957_n.jpg

laposa1.jpg

A rendezvény nemcsak az új évjáratról és a borkóstolásról szólt, hanem az itthon még új régiómarketingről is. Az új évjáratot Laposa Bence borász, a balatoni Kör elnöke mutatta be, és kiemelte, hogy mennyire fontos a minőségbiztosítás, Gyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnöke pedig elmondta, hogy fair trade közösségi termékről van szó, és hogy fontos a szőlőből élőknek a 130 forint feletti felvásárlási ár. 

A borok mellé – pontosabban a borokhoz - Lexa András és Pongrácz Péter, a Costes Downtown csapata készített falatokat. Előre lekóstolták a borokat, és úgy döntöttek, hogy a cékla- és kecskesajt-variációk, valamint a pácolt makréla illik a friss olaszrizlingekhez.

bb_2.jpg

csoportkep_1000.jpg

Az évjárat igazi bemutatójának helyszíne azonban természetesen a Balaton. A következő áprilisi hétvégén, 29-30-án, a „Nyílik a BalatonBor!” programjaiban több mint harminc pincészet, borbár és a borokhoz ételeket készítő étterem vesz részt. Így már nemcsak azért érdemes Balatonra menni, mert a tavaszi virágözönben a legszebb a tópart, hanem a borok és gasztronómiai programok miatt is.

De mi az a BalatonBor?

Olaszrizlingből készülő, „jó ivású, ugyanakkor tartalmas” balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. Bárki elkészítheti, aki a tó körül gazdálkodik, és hajlandó megfelelni a tagok által összeállított kritériumrendszernek.

bb3.jpg

A BalatonBor egységes arculattal jelenik meg, csak a termelő neve a különbség. Ára 1500 Ft körül alakul. 

Alkoholtartalma 11,5-12,5 % vol között van. (Az egyéb szőlészeti-borászati paraméterekről itt találsz bővebb információt.)

Küldetése: „A Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.” (Forrás: Vinea Balaton Facebook-oldal).

Fotók: Pintér Árpád, Balatoni Kör, Vinea Balaton

24 pincészet készítette el idén a BalatonBort Tovább
Címkék:olaszrizling bor étterem gasztronómia gasztró borászat pincészet borkóstolás Balaton Balatoni Kör BalatonBor

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr8312443535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása