Interjú a világutazóval – avagy szerelmem Balatonfüred

Interjú a világutazóval – avagy szerelmem Balatonfüred

Attila olyasvalaki, aki bejárta már a csodálatos Indiát is, de soha nem talált szebbet, mint Balatonfüred. Már 30 éve jár vissza, évről évre, hogy körbejárja a művészetek balatoni fővárosát.

Interjúalanyom egy ideje már az érett férfikorba lépett. Könyvekkel foglalkozik, tanít, hobbija a történelem és az utazgatás. Minden évben visszatér Füredre, hogy meglátogassa a Jókai villát, majd megebédeljen a Blaha Lujza étteremben, ezt pedig egy kellemes sétával vezesse le, a part menti Tagore sétányon. A következőkben erről a tradícióról igyekszem minél többet az olvasó elé tárni.

wikimedia.org.hu.jpg

Csenge: Mitől különleges számodra Balatonfüred?

Attila: A nagy „szerelmek” között is különleges számomra Balatonfüred, mert eleinte ugyan a szépségével csábított, de később megjósolta az egész életemet. Mivel szépsége nem változik és minden szava igaz, mit is tehetnék? Hűségesen vagy harminc éve visszajárok hozzá, s ha nagyon messze, például, Indiában járok, róla álmodom.

Cs.: Miért ez a kötődés?

A.: Mert az én személyes magyar világomnak örök fővárosa Balatonfüred. Szépségébe szinte belesimul a személyes eszmélésem idejébe. Maga a televíziót és amerikai mozikat könnyedén és boldogan nélkülöző kaland.

Cs.: A Jókai villa az első állomás a sétáid alkalmával. Miért?

A.: Jókai, aki esetemben a magyar nyelv utolérhetetlenül tiszta mondataival, csakis lehunyt szemekkel látható képeket fest. (…) A történelem szerelmesévé tett, amiből nyílt aztán számomra egy még izgalmasabb téridő, a filozófia. Valamiért, különösen, ha bemegyek egykori villájába érzem, tudom, hogy Jókai mit szeretett itt. Szavak nélkül tudom, mit talált e tájban, amit az életben vagy a saját szívében is keresett.

itthon2.hu.jpg

Cs.: A villában tett látogatás után merre tovább?

A.: Azután átsétálok Blaha Lujza egykori nyaralójába, s ez is egy ismétlődő rítus nekem, mert most egy nagyszerű étterem. Miközben a legfinomabb ételeket eszem, - pedig vegetáriánus lévén, ez máshol nem valósulhat meg könnyen – átélhetem, hogy Balatonfüred minden síkon befogad engem. Művészet, ételek, borok, szépség és filozófia, s egy percig sem giccses.

itthon.hu.JPG

balatonfurediszallasok.hu.jpg

Cs.: Innen hova visz az utad?

A.: (…) A finom ebéd után egy kicsit a kötelező búcsútól tartva elindulok, sétám már-már meditációvá lényegül. Ahogy kedvtelve lépdelek megtelek századokkal, s legközelebb már az ősz Tagore szobránál találom magam. Valamiért nagyon szeretem e két öreget, Tagorét és Jókait.

keptar.oszk.hu2.jpg

Cs.: Befejezésül, mit teszel Indiából hazatérve? Újabb sétára indulsz?

A.: Mit is tehetnék, ha megérkezem a forró, filozofikus Indiából, s el akarom rendezni azt a sok „szellemi zsákmányt”, amit ott újfent szereztem. Megtérek vetélytárs nélküli szerelmemhez, ismét elkezdek egy balatonfüredi sétát… Számomra Balatonfüred, s a méltóságteljes, királyi Tihany aurája megismételhetetlen.

Helyszínek:
Jókai Mór Emlékház
8230 Balatonfüred, Honvéd u. 1.
E-mail: info@furedkult.hu
Web: furedkult.hu
Tel.: +36 21 200 2453 (a nyitva tartási idő alatt)

Nyitva tartás:
2012. augusztus 20-ig
hétfőtől-vasárnapig 10-18 óráig. 

Hotel Blaha Lujza és Étterem:
8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 4.
E-mail: hotelblaha@t-online.hu
Tel.: +38 87 581 210

Az Étterem nyitva tartása:
Nyári időszakban: 08.00 - 23.00 óráig,
Téli időszakban: 08.00 - 22.00 óráig.

Tagore szobor és sétány:
A part menti sétány 1957 óta viseli Tagore nevét. A hindu költő, Rabindranath Tagore által ültetett fa előtt állítottak fel Tagore fejszobrát, Rasithan Kashar alkotását, melyet 1956-ban az indiai kormánytól kapott ajándékba a város.

utazzitthon.hu.jpg

Bakos Csenge Manjari

Interjú a világutazóval – avagy szerelmem Balatonfüred Tovább
Címkék:balatonfüred sétány tagore jókai villa blaha lujza étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr434692088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása