Keszthely 2025 = Keszthely 1900

Keszthely 2025 = Keszthely 1900

Nemrég zárult a Balaton közeljövőjét bemutató sorozatunk, ami a következő egy-két évben megvalósuló fejlesztéseket gyűjtötte össze. Keszthely azonban elárulta hosszú távú terveit is, szóval úgy gondoltuk, a sok ötlet megér egy külön epizódot.

Lássuk a legfontosabb projekteket, amik közül néhány biztos valóra is válhat majd:

Zöld városközpont

balaton-kongresszusi-kozpont-es-szinhaz.jpg

A cél a Kossuth Lajos utcáról nyíló mellékutcák, belső udvarok átjárhatóvá tétele, zöldfelületek kialakítása, új közösségi terek létrehozása. A Kossuth Lajos utca a belváros egyik kiemelt körzete, így különösen fontos, hogy a "zöld város - nyugodt város" koncepció visszaköszönjön. Az innen nyíló utcácskák illetve hátsó udvarok hasznosítása érdekében új zöldfelületek kialakítását végeznék el, elsősorban klímatűrő növényzet telepítésével, illetve a "századfordulós" hangulatot idéző utcabútorok elhelyezésével. A Kossuth Lajos utcát a Bem József utcával részben összekötő mellékutcákat összenyitnák, így egy olyan megnövelt zöldfelülettel rendelkező közösségi térrendszer alakulna ki, ami lehetőséget biztosítana a belvárosban is a nyugodt kikapcsolódásra.

Az egykori Sörház átalakítása

12041416.jpg

A tervek közt szerepel a korábbi sörgyár területén multifunkcionális terek létrehozása. A cél az épület múltjához méltó kulturális turisztikai attrakció kialakítása, a sörkészítés múltjának és jelenének bemutatása, és a kapcsolódó vendéglátóhely (sörkóstoló) kialakítása. Mindemellett az épület kiválóan alkalmas egy Keszthely, a zalai Balaton, a kelet-zalai részeket bemutató központ kialakítására, amely önmagában is egy kulturális tér, turisztikai attrakció, és amely egyúttal szuper lokáció lehet a város és térsége örökségének, turisztikai attrakcióinak bemutatására (a hagyományos Tourinform irodától eltérő jelleggel).

A Helikon park rehabilitációja

ece7789acf27f4d1b5d46b12d0a29fd6.jpg

További terv a Helikon park zöldterületeinek teljes rehabilitációja, a Helikon emlékmű restaurálása, a sétaútvonalak burkolatcseréje. A park központi sétányának megújításával befejeződhetne a város legfőbb turisztikai csomópontjait összekötő sétányrendszer kialakítása. A Helikon Park zöldterületeit, pihenőit, utcabútorait a századfordulós hangulatúra cserélnék, mely egyrészt utal a Festetics örökség gazdagságára, másrészt reflektál Keszthely kulturális és történelmi gazdagságára, régiós szerepére. Az így kialakított park és sétány hozzájárulna a "második városközpont" koncepció kialakításához, hiszen az elsődleges városközpontból levezetné a forgalmat a Balaton partjára. Az aljnövényzet teljes rekultivációja mellett a park területén található csapadékvíz árkok kitisztítását is elvégeznék.

Békebeli Fürdőkultúra témapark a Balaton-parton

screen_shot_2015-05-15_at_09_48_49.png

A "Békebeli Fürdőkultúra" témapark megvalósításával egy olyan négy évszakos attrakciót terveznek megvalósítani, amely strandszezontól függetlenül vonzóvá teszi a keszthelyi Balaton-partot. Az elmúlt években már elindult a partszakasz századfordulós hangulatának visszahozását célzó folyamat (a sétány és a zöldfelületek fejlesztése, a Szigetfürdő felújítása, stb.), amelynek további lépését egy valódi interaktív használatra alapozó látványosság jelentheti. A témapark a Városi Strandhoz kapcsolódva jönne létre egyfajta kiegészítő attrakcióként, a korabeli fürdőzési szokásokat, vízparti életet bemutató és annak kipróbálását lehetővé tevő élményelemekkel.

Balaton Szálló felújítása

retro_613balatonszallo1.jpg

A keszthelyi Balaton-part emblematikus épülete az egykori Balaton szálló ingatlana, mely jelenleg nagyon leromlott állapotú. A fejlesztés helyszíne magántulajdonban van így első lépésként annak megvásárlása szükséges. Ezt követően kerülne sor az épület külső-belső felújítására, az eredeti funkciók helyreállítására és a kor követelményeinek megfelelő új funkciók, élményelemek kialakítására az épületen belül.

A Phoenix gálya kiállítótér

tn_800x600_558.jpg

A történelmi, kulturális szerep erősítéséhez alapvetően hozzájárul a város hajózási, halászati múltjának hangsúlyozása is, hiszen már a római korban is volt a településen hadikikötő és római erőd. A Phoenix gálya Keszthely város jelképe, és egyben ez a valaha volt legnagyobb vitorlás hajó, ami a Balaton hullámait szelte. A Phoenix gálya kiállítótér Keszthelynek a balatoni hajózás történelmében betöltött jelentős szerepére hívja fel a figyelmet. Egyrészt szeretnének létrehozni egy, a balatoni vitorlás hajózást és a város jelképének számító Phoenix gályát is bemutató állandó kiállítást, másrészt ugyanitt kézműves foglalkozások megtartására volna mód. A kiállítás koncepciója szerint a Phoenix gálya méretarányosan lekicsinyített félmetszeti makettje kerülne felállításra az épület belső terében. A kiállítás részeként a Festetics család balatoni és vitorlás kultúrára gyakorolt hatását is bemutatnánk. Mindezek mellett a műemlék épület udvari része is kiemelt szerepet kapna. A kiállítás kapcsán egyértelmű cél, hogy a balatoni vitorlás hajózás több évezredes történelmét bemutassák, illetve hogy a város jelképének számító Phoenix gályának méltó emléket állítva megismertethessék azt az városba látogatókkal.

Keszthely 2025 = Keszthely 1900 Tovább
Címkék:a balaton jövője

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr877163867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása