Arról már írtunk, hogy Köveskál már megkerülhetetlen úti cél, ha az északi parton nyaralsz. Egy egész hétvégét eltölthetsz itt anélkül, hogy unatkoznál, vagy kétszer ugyanott kellene kajálnod.
A Miakő próbaüzeme tavalyelőtt, nyár végén indult el. A tulajdonos, Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész a nyolcvanas évek közepén költözött a Káli-medencébe, és nemsokára már saját bort készített. Az éttermet is a bor hozta, mindig főznie kellett valamit a borkóstolásra érkező vendégeknek. Az irány a vidéki, egyszerű, de minőségi konyha, érthető, házias ételekkel.
Az esti csúcs előtt érkezünk a Miakőbe, és rajtunk és a személyzeten kívül csak egy nem túl szociális macska van az étteremben. (Ez csak az első fél órában van így, amikor végzünk, már tele a hely.) A Miakőnek hatalmas, hangulatos kertje van, nagy napernyőkkel, és olyan kilátással a falu kevésbé ismert részére, hogy ide akarsz költözni. Legalábbis nyárra. A kert hátsó részében található lugasos asztalokhoz érthetetlen okokból nem ülhetünk, pedig az lenne az igazi fíling, kőfallal meg nyugalommal.
A kaja viszont elképesztően finom. Sült céklás, érlelt juhtúrós, kakukkfüves salátával kezdünk (na jó, valójában egy rozéval). Nagyon eltalálták, komolyan kedvet kapunk ahhoz, hogy végigegyük az étlapot. Ami persze lehetetlen, előétel, három leves és kb. 15 főétel van a kínálatban, plusz néhány desszert.
A "Bőrén sült fogas zöldborsómártással és burgonyapürével" gyönyörű, valóságos kompozíció, amiben egyedül a pak choi, vagyis kínai bordáskel (az a magas levélszerű dolog) mutat furcsán. Az ízekkel viszont nincs baj, a hal tökéletesre pirult és omlós.
A sült kecskesajt is rendben van, de ha már kecskesajt, egy kicsit lehetne markánsabb az íze, olyan, ami után átgondolja az ember, megy-e még aznap társaságba.
A desszertek nagyon laktatóak, átlagos étvággyal három fogást szinte lehetetlen végigenni. A meggyes rétes és a barackos palacsinta büntetnek. Én néhány kilóval nehezebb vagyok a tesztelés óta.
Ami egy kicsit még javíthatná az élményt, az a kiszolgálás. Amikor ott jártunk, a tulajdonosok nem voltak ott, és kedves, de kissé bizonytalan, fiatal felszolgálók hozták ki a fogásokat. Tudjuk, hogy nem a Miakő hibája ez, és nem ez az egyetlen hely, amelyik ezzel a problémával küzd, hiszen alig lehet pincért találni a Balatonon. De akkor is.
A Miakőbe egyébként nemcsak az ételek miatt érdemes bemenni, kóstolhatsz és és vehetsz borokat a Káli-medencéből. És ami nagyon fontos: egész évben nyitva tartanak, mert Trombitás Tamás saját bevallása szerint "elég makacs" ahhoz, hogy télen is kinyisson, minden nap.
Miakő Borház és Étterem
Köveskál, Fő u. 25.
0687468277
Nyitva: H-P 12-21h, Szo-V 10-21h