A tapolcai pisztrángfesztivál komoly gasztrofesztivállá nőtte ki magát, három színpaddal. Vasárnap estig tart, még odaérsz!
Az első nap még nem kellett sorban állni semmiért, az előző évek tapasztalataiból kiindulva ez nem biztos, hogy így lesz a hétvégén. Tavaly volt olyan stand, ahol 3-4 tonna pisztrángot adtak el, és az idén még ennél is nagyobb forgalomra számítanak.
A helyszín egyszerűen tökéletes egy gasztrofesztiválhoz, a mediterrán hangulatú Malom-tótól egészen a Déli Városkapuig sétálhatsz a tavak, majd a Balatonba tartó patak mentén. Útközben pisztrángsütők, boros standok, színpadok és egy romos malom mellett visz az út.
Ami pedig igazán ritka, az az, hogy a fesztivál fő hozzávalója kb. 400 méterről érkezik a tálcádra. Egy korábbi posztban már megírtuk, hogy kerülnek ide és miért szeretnek annyira a barlangokból érkező, télen-nyáron 17 fokos karsztvízben tenyészni a pisztrángok - leszámítva az októbert, amikor sokuk számára jön el a vég.
A pisztrángkínálat egyébként nem változott sokat az utóbbi években. A mézes-mandulás, házi pesztós, kukoricadarával sült, füstölt, tökmagos bundában sült ropogós, stb. tapolcai pisztrángot már ismerheted, ha korábban is elkötelezett pisztrángfesztivál-látogató voltál. Persze az is jelenthet változatosságot, hogy vargányakrémmel vagy salátával kéred a pisztrángot.
Az árak elég magasak, egy pisztráng 2200-2400 forintba kerül, és ugye a feje nélkül nem olyan sok a nettó fogyasztható része. A helyes bontási és evési technikáról itt találsz infókat, azt jó ha tudod, hogy nem ezzel a kajával fogsz csajozni/pasizni.
Visszatérve a változatossághoz, a keszthelyi SpÍz faszén felett grillezett pisztrángokkal érkezett. A halak így készülnek (a kép a facebook-oldalukról származik):
A Balaton legjobb burgerét sütő helyi Pura Vida Fine Dining étterem is kitelepült, ők egy egész menüt építettek a pisztrángra. Ha már unod a papírtálcás halakat, itt van sült kápapaprikás pisztrángkrém, gyömbéres-sáfrányos pisztrángleves, füstölt pisztrángos carbonara, és természetesen pisztrángburger is, pikáns szósszal, amibe sherry is került. Ez limited edition, csak erre az alkalomra készült.
Ha pedig ezentúl otthon is pisztrángot akarsz enni, vegyél részt Takács Lajos séf (Olimpia, Laci!Pecsenye) előadásán, aki egyébként tapolcai, és elmondja, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni a város kedvenc halát.
Akkor is érdemes ideutazni, ha nem bírod az édesvízi halak ízét, és elzárkózol attól, hogy tegyél egy próbát (a pisztrángnak egyébként nincs "pocsolyaíze", és annyi fűszert meg tökmagos bundát meg minden mást pakolnak rá, hogy ha lenne, akkor se éreznéd). A fesztiválon megtalálod a szokásos, zsíros kenyér-lángos-langalló-kürtőskalács-kézműves sajt tengelyt is, és a fél badacsonyi borvidék kivonult, hogy megmutassa, hogyan illenek a borai a pisztránghoz - vagy bármi máshoz.
És a zene. Már csak ezért érdemes lenne idejönni és felvenni 5 réteg ruhát - esténként csak ez, meg az alkohol menti meg az embert a szétfagyástól a 10 fokban. Jazz, blues és dixieland a tavak, az egykori malmok és a patak mellett. Kíváncsian várjuk, hova fejlődik még ez az egész.
V. Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál
Tapolca, Malom-tó
október 2-4.