Fura lények a Balatonban: a kegyetlen átlátszó rák

Fura lények a Balatonban: a kegyetlen átlátszó rák

A Balaton miniatűr lényei (szakszerű nevén: zooplankton) közé tartozik az ágascsápú rákok között hatalmas méretűnek számító Leptodora kindtii, amelyet magyarul egyszerűen csak üvegrákként szokás emlegetni. Főleg a nyári Balaton jellegzetes szervezete, szóval bármikor összefuthatsz vele a szezonban.

02_11.jpg

Az üvegrák általában a nyílt vízben él, de előfordul sekélyebb részeken, sőt hínárosokban is. A faj különlegessége, hogy a testét nem védi héj, és dacára annak, hogy az általában békés ágascsápú rákokhoz tartozik, ragadozó.

Főleg a melegebb időszakban fordul elő nagyobb egyedszámban, de a Balatonban néha egészen decemberig kihúzza. Táplálékául kerekesférgek, más planktonikus rákok vagy lárvák szolgálnak, de ha nincs más, az ikrából kibújó hallárvára is ráfanyalodik.

01_11.jpg

Áldozatait teljesen áttetsző, üvegszerű teste miatt könnyen megközelíti, elkapja, majd kiszívja. A nőstények hossza 15-16 milliméter is lehet, a hímek kisebbek, jellemzően 6,5-9 milliméteresek.

Még több fura balatoni lény itt.

(via Balatoni természetkalauz, szerk.: Dr. Vörös Lajos)

Fura lények a Balatonban: a kegyetlen átlátszó rák Tovább
Címkék:balaton rák élővilág Balaton balatoni lények

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr437949700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása