Ha még nem ettél menyhalat, irány Oszi bácsi Keszegsütödéje Szigligeten. Kerülj zen hangulatba, stresszelni felesleges, a halak hosszú sorok esetén akkor is éppen annyi ideig sülnek, amennyi szükséges.
A menyhalnak több elnevezése is ismert kutyahal, téliharcsa, menyus, nagyagyú hal. Magyarországon a folyókban, a Balatonban és a Fertő tóban fordul elő. A téli hideg hónapokban aktív, ezért nem horgásszák intenzíven, pedig szálkamentes, kitűnő húsa és nagyméretű mája van. „A téli és tavaszi időszakban intenzíven táplálkozik, a felesleges tápanyagokat pedig jól fejlett májában raktározza el. A nyári, melegebb vízben viselkedése megváltozik, de továbbra is felvesz élelmet”, írja róla a Wikipedia.
forrás: Wikipedia, Kristian Kostov (Kriki)
Ez a megváltozás azt jelenti, hogy lelassul, szóval attól nem kell tartanod, hogy találkozol vele a strandon.
Bolharákokat és különféle gébfajokat (kis dülledt szemű halak) fogyaszt. A Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán a 2013-as év halának választották.
Oszi bácsinál fej nélküli, előre bevagdosott, teljesen előkészített példányt tesznek a paprikás lisztbe. Néhány perc alatt megsül, és egy ilyen szörnyeteg lesz, amikor tálalják. Kovászos uborkával, természetesen.
A szálkái a gerince mellett találhatók, máshol nem, a húsa pedig finom és ízletes, a sokak által rettegett pocsolyaíz nélkül. Az íze kifejezetten hasonlít a hekkére, úgyhogy azoknak is ajánljuk, akiknek ellenérzéseik vannak az édesvízi halakkal kapcsolatban. A panírja pedig a megszokott: isteni.
Egy dkg 75 Ft, vagyis a pisztráng és a süllő közötti árkategória, alapvető kísérőivel, az uborkával és a fröccsel 5000 Ft-ba is kerülhet a "menü."
Oszi bácsi még mindig a büfénél van, bár a kemény munkát nem ő végzi, és nem áll ott egész nap az olajsütőknél, szemmel tartja a dolgokat. A szigligeti strand már az előszezonban nagyon népszerű, ha megteheted, inkább hétköznap próbáld ki a halsütőt.
Oszi bácsi keszegsütödéje
Szigliget, strand (Soponyai út)
06309691695
Nyitva: Május 1 - szeptember 15. 10-20h