Sörlegenda a Balaton mellől: Stari

Sörlegenda a Balaton mellől: Stari

Apró magánfőzdeként indult, ma ötcsillagos szállodákban verik csapra az itt készülő kézműves söröket. A tervek szerint újra megnyílik a Stari kerthelyisége is, a helyiek nagy örömére.

stari_014.jpg

Tapolca, 1992. Starcsevics Lászlót, a Stari sörfőzde alapítóját arról tájékoztatta az édesapja, (a papa) hogy azt hallotta a rádióban, hogy megnyílt Magyarország első házi sörfőzdéje. László ekkoriban 24 órás szolgálatot tejesített egy űrtávközlési állomáson, és egy műszak után két szabadnapja is volt, amivel szívesen kezdett volna valamit.

Felkeresték az említett sörfőzdét, és már nem volt kérdés, mivel töltik a szabadidejüket. A házban, ahol a Stari sörfőzde helyet kapott, régen kovácsműhely működött. Egy év múlva nyílt meg a kerthelyiséges vendéglátóhely, amit a mai napig visszasírnak a helyiek. Most ugyanis nincs lehetőség arra, hogy helyben fogyasszuk a söröket.

Eleinte csak rövid ideig eltartható sörök készültek itt, aztán megvették az első pasztörizáló gépet, így a világos és a barna sör, majd a későbbi ír vörös sör az ország távolabbi pontjaiba is eljutott. Átvészelték a kilencvenes évek sörválságát, a 2010-es években pedig, amikor újra előtérbe került a minőségi sörfogyasztás és berobbant a sörforradalom, a Stari is szintet lépett.

De ezt a történetet már Starcsevics Péter és párja, Simonovics Edina mesélik – Péter vette át a családi vállalkozást édesapjától. Bár informatikus a szakmája, „belenőtt” a sörfőzésbe. Alap volt, hogy közgazdász párjával továbbviszi a főzdét.

stari_009.jpg

A kereslet növekedése lehetővé tette, hogy újabb és újabb ízeket dobjanak piacra. Minőségi sörök és csak semmi szélsőség: a pils, barna, búza- és ír vörös sörök mellett „gyümölcssöröket” is főznek, és nemcsak kávézókban és kézműves söröket áruló sörözőkben találkozhatsz a söreikkel, hanem ötcsillagos szállodák itallapján is.

A barnasör hatféle malátából készül, és 5,8 százalékos alkoholtartalommal büntet. A 25 éves jubileumot egy limitált szériás lagerrel és arculatváltással ünneplik – fontos hangsúlyozni, hogy a Stari egy balatoni sör, mondja Edina.

Bár még nincs vége a nyárnak, az ősz sörét, a szilvát kóstoljuk a kertben. 30 százalékos a gyümölcstartalma, akárcsak a meggynek és a feketeribizlinek, vagy a grapefruit-os ágyon érlelt búzasörnek. Meglepően savanykás a szilvasör íze, a legjobb értelemben, akárcsak a feketeribizlinek.

stari_011.jpg

A cél az, hogy a főzde új telephelyre költözzön, és az árnyas udvaron újra söröző nyíljon, egyszerű ételekkel, mondja Péter. Már nagyon várjuk.

Stari Sör Tapolca
Tapolca, Petőfi S. u. 12.
Nyitva: H-P 8-17h (elvitel)

 

Sörlegenda a Balaton mellől: Stari Tovább
Címkék:sör tapolca sörfőzde stari Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr3412770688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása