Szt. Orbán étterem - újratöltve

Szt. Orbán étterem - újratöltve

Húsz évvel ezelőtt működött egy remek étterem Badacsonyban. Szeremley Huba volt a ház gazdája, és a helynek annyira jó volt a híre, mint manapság a szemesi Kistücsöknek. A Szt. Orbán azonban többször is üzemeltetőt váltott, majd bezárt.

Még szerencse, hogy Badacsony borászai, vendéglősei, termelői az utóbbi öt évben koncepciót váltottak. A hegyet egész évre megnyitották, és ezen a nyáron a Szt. Orbánt is felrázták Csipkerózsika álmából.

Szeremley László, a hely többségi tulajdonosa úgy döntött, hogy „kölcsönadja” barátainak, Laposa Bencének és Tóth Miklósnak a hegy talán legszebb kúriáját és panorámáját, és ezt a következő nagy önismeretről tanúbizonyságot tevő mondatával magyarázta: „Világéletemben rossz vendég voltam, nem akarok még rosszabb vendéglős lenni”.

20180626_145725.jpg20180626_145642.jpg
A Szt. Orbán üzemeltetői úgy gondolták, hogy ez a csodás épület ne legyen egy modern hamburgerező, sem bisztró. Az ételek legyenek egyszerűek, közérthetőek. Kiváló, régiós alapanyagokból készüljenek, a legújabb konyhatechnikák felhasználásával.

A hivatalos megfogalmazás szerint: tradicionális, hagyományos értékeken nyugvó konyha nagyobb túlzások nélkül. A hangsúly nem mozdul el a borokról, a csodás környezetről. Nincs DJ, nem kell rockzene. Ha zene szól, akkor cigányzene. Így lesz a szőlőlugasok árnyékában békebeli, vasárnapi ebédhangulat.

Cziszer Gergő, a Szt. Orbán séfje a környék legszínvonalasabb vendéglátóhelyein tanulta ki a szakmát. A Villa Mediciben töltötte tanulóéveit, aztán jött a Chianti, a Maurus. Jól ismeri és használja a környék alapanyagait. A mangalica Káptalantótiból, a sajtok, tejtermékek a Tekeres-völgyből, a tokhal Zalaegerszegről érkezik.

No, akkor kóstoljunk közérthető ételeket!

20180626_145134.jpg
Hideg kacsamáj, koktélparadicsom salátával, házi kenyérrel

A májat tuti szuvidálták, mert konkrétan krémes. Amikor elkészült és felszeletelték, megmártották saját zsírjában, majd meghintették durvára őrölt sóval. A koktélparadicsom saláta és a házikenyér remekül kísérik.

20180626_145208.jpg
Citrusos joghurtkrémleves túrógombóccal, friss gyümölccsel

Igazából ebben sincs semmi varázslat. Csak minden a helyén van, az egyes elemek összeillenek. Aztán a végén díszítésnek egy kis idénygyümölcs

20180626_145228.jpg
Tokhalfilé paprikásan, tojásos galuskalepénnyel, uborkasalátával

A tokhal frissen, rostlapon sütve. A tojásos galuska is egybesütve, az uborkasaláta pedig nagyjából mindenhez illik. De ha friss fejes lett volna hozzá, azzal is kedveltem volna.

20180626_145115.jpg
Mangalica tarja grillezve, krémes gerslivel és lecsóval

A tarja szuvidált, majd kérget sütöttek rá, a gerslit vajjal, sajttal lágyították. A lecsó meg jó, ha jó a paradicsom, meg a paprika.

20180626_145318.jpg
Madártej mandulás piskótával, friss gyümölccsel

A madártejben minden benne, ami bele jár. A mandulás piskótát beletették, hogy teleigya magát madártejjel. Ha nem teszik bele, én beletettem volna.

20180626_145623.jpg
Ez a Szt. Orbán koncepció. Családi konyha nagyszerű alapanyagokból. Az ételeket a Szeremley és a Laposa pincészet borai kísérik. Ráadásul egész évben. Hiszen ahogy ezt a környékbeli borászok mondják: Szezon nincs – Badacsony van!

Szt. Orbán étterem - újratöltve Tovább
Címkék:balaton badacsony étterem gasztronómia gasztró borászat badacsonytomaj halétel mangalica Balaton Badacsony

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr4314080323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.04. 02:03:17

Miért a gyerekadagokat fényképeztétek le?

öreg baka nem rakéta 2018.07.04. 06:10:27

Gondolom ezek az adagok csaliadagok. Ha meg nem megy a vendég, majd emelünk az árakon. Aztán csődbe megyünk, mert a nyomi vendég nem akar jönni, és siránkozunk, hogy a magyar nem igényli a vendéglátást. Ezek az adagok elmennek egy tűlhájpolt belvárosi sznobériában, de nem a balatonfelvidéken. Nem véletlenül nem írtátok oda az árakat.

Magentax 2018.07.04. 06:19:44

@öreg baka nem rakéta: most ez a trendi. Gondolom, egy komplett menüsort mutathattak be - igaz, dupla előétellel, mint a máj és a leves. A fine dining lényege pont ez, 6-8 féle pici adagból áll egy étkezés, így már nem maradsz éhes - csak tudd megfizetni az árát.
Ez szerintem sem a Balatonra való, habár ez nem a parton van és nyilvánvalóan a gazdag sznoboknak készült.

öreg baka nem rakéta 2018.07.04. 06:38:57

@Magentax: Lehet, hogy trendi, én inkább mennék egy kockás terítős, hagyományos étterembe, de a máshol az étteremről olvasható értékelések érdekesek, bár az valószínű, a korábbi vezetés "érdeme". Lehet, hogy a sok fogással eltelek, de akkor ne számítsanak sok vendégre.
Nem igazán esik útba sehova sem.

opati666 2018.07.04. 07:11:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hadházi László mondta egyik előadásán: "az ilyen tányérokat nálunk otthon elmossák"... :)

deneskata 2018.07.04. 08:31:26

Hogyan illik a fine dining a viaszosvászon abroszhoz?

Segna 2018.07.04. 08:41:47

Nem jól pozicionálja magát ez a konyha, legalábbis így, a cikk és a képek alapján
" tradicionális, hagyományos értékeken nyugvó konyha nagyobb túlzások nélkül. "
A tradicionális magyar konyha alapelvei (vagy amit az egyszerű vendég vár egy ilyen megfogalmazású helytől)
a lakjon jól a vendég, mert elsüllyedek a szégyentől
az étel nem játék, és nem műalkotás, hanem tápláló, illatos guszta ételhalom
leves+második+desszert és ital (előtte, közben, utána) ;-)

Itt az előétel teljesen rendben van, kedvet csinál.
A leves... ez mi? ez desszert. (Reklám szempontjából valami halas levest tettem volna bele, vagy aranyló húslevest, ha már vasárnapi ebédre csábítana)
A második... hol a galuska? és az uborkasaláta azok az uborka tekercsek akarnak lenni? és a leve?
A mangalica tarjára egy rossz szó sem lehet (legfeljebb én mellé tenném a gerslit, h látsszon, de ez csak kukacoskodás)
Madártej egynek jó, de nincs valami apának is? Valami izmosabb tészta? guszta rétes, béles, fánk?
Tehát szépek a képek, guszta, megkóstolnám, de pl. egy férfiember itt gutát kapna, ha rendes ebédre ülne be.
Ez nem a tradicionális magyar konyha, szőlőlugas vagy budaikisvendégelős székek ide-vagy oda.

Haloperidol 2018.07.04. 08:56:58

Akinek nem jön be a "gyerekadag", és az a lényeg számára, hogy kedvező áron bevigyen 10-12000 kcalt egy étkezéssel, az menjen a Trófeába vagy hasonló helyekre, ahol all-you-can-eat opció van.

Aladár69 2018.07.04. 09:27:14

A kommenteket olvasva a többség még mindig zabálni jár egy étterembe. :(
Nem gondolom, hogy sznoboknak való ez a hely, habár jó eséllyel az átlag magyar fizetésből nem lehetne egy balatoni nyaralás során végig ilyen helyen enni. Ugyanakkor elég sokan megengedhetik már maguknak, hogy hetente egyszer egy hasonló színvonalú helyen ebédeljenek.
A fotón lévő ételek meggyőzőek, bár kötözködni mindig lehet. Engem az írásból egyedül a cigányzene gondolkoztatott el: egy ilyen helyen tényleg ennek lenne létjogosultsága?
Amúgy a fotók alapján valóban hangulatos a hely, de azért - szerencsére - akad még hasonló hely a Balaton partján (Márga, Istvándy Birtok és Borműhely, Petrányi pince és borterasz - hogy csak néhányat említsek)

LebensraumamOsten 2018.07.04. 09:42:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez a fideszfejadagok. Ettől marad karcsú és jóltáplált Rogán, Habony, lázár és többiek.
A vezérmangalica és hájfejű Szilcsi meg úgyse ilyet zabál, mert ez nem elég nemzethy. Ők a zsíros nagy szalonnát tömik magukba. Gondoljatok arra, amikor ilyet esztek, hogy az az én ajándékom és a libsi adózóké, aztán adjatok hálát az Úrnak, hogy ilyen jó sorsotok van.

LebensraumamOsten 2018.07.04. 09:44:03

@n3spr3ss0: Nem dupla. Sokkal több.Ha jól sejtem az efféle fine dining árai 25-30 ezer körül kezdődnek alaphangon.

The man without a nickname · http://www.imdb.com/title/tt0107501/ 2018.07.04. 09:46:42

Akinek nem tetszik, hogy egy étteremnek nem a mennyiségről, hanem a minőségről kellene szólnia, az takarodjon le a partra lángosozni inkább.

tommybravo 2018.07.04. 09:54:00

Az elmúlt években többször voltam ebben az étteremben, és mindig elégedett voltam mind a minőséggel, mind a mennyiséggel. Az is igaz, hogy "jó" volt, nem kiváló, és időközben felnőtt hozzá a Balaton-felvidék, sok jó és nem kevés nagyon jó étteremmel. Megértem, hogy váltottak, tovább lépnek, ki akarnak tűnni, bízom benne, hogy sikeresek lesznek.

dombovárivanda 2018.07.04. 10:19:05

Átlag ny-európai árak, azokhoz képest ezek gourmet fogások, teljesen rendben van.
Jót enni így is lehet, aki meg zabálni akar, arra is megvannak a megfelelő helyek.
Hajrá Balaton!

rnz 2018.07.04. 10:31:54

Amikor a balatonon nyaralunk, az étteremben nem kóstólgatni, hanem ebédelni akarunk. Nem zabálni, ahogy azt itt is egyből 1-2 nyomorult seggfej felvetette, hanem normálisan ebédelni, aminek a folyománya, hogy jól is lakik az ember. Nem halálra zabálni, csak szimplán jól lakni, ami kitart vacsoráig. A cigányzenével (meg úgy mindenfajta zenével, ami már hangosabb, mint a beszélgetések alapzaja) instant ki lehet kergetni bárhonnan.

rnz 2018.07.04. 10:59:46

Apropó, ócskább kerti bútorokat már csak műanyagből találni. Ezek az összecsukható székek kb. másfél perc után kényelmetlenek, egy komplett ebéd, vagy vacsora egyenesen kínzás. Nyilván nem kell masszázsfotel, de ez már megint a ló innenső oldala.

rnz 2018.07.04. 11:02:31

@Hód Alajos: Majd amikor a nyár végén meglátja a hatalmas deficitet mutató egyenleget a tulaj, őt biztosan érdekelni fogja, hogy egy marék kíváncsi emberen kívül a kutyát nem érdekli az étterme.

nolto 2018.07.04. 11:07:15

@Aladár69:
Én nem zabálni szeretnék, csak nem szeretnék 4-5 fogás elfogyasztása után éhesen távozni, hogy utána az első utamba eső büfében, közértben sikerüljön eltüntetni az éhségemet.

Void Bunkoid 2018.07.04. 11:13:25

Bírom, amikor a nagyonvárosiak elkezdenek ironikus-bukolikus reakciókat írni az észszerű, étteremben a pénzükért jóllakni (is) akaró emberek kommentjeire. Ráadásul tapasztalat, hogy általában a legkozmpolitább városiak azok, akik az egyetemre kerülésük előtt a legbivalyabb bivalyröcsögéken éltek, és mikor 18 évesen felkerültek a Városba (többnyire a fővárosba), egy darabig szédültek a betonon :)

De megértem őket, általában a nagyon-bivalyröcsögei környezet nem túl ingergazdag, és pont ők, akik életük jelentős részét ott élték, foggal-körömmel is mindenképpen pont az ellenkezője akarnak lenni :)

Segna 2018.07.04. 11:22:30

@The man without a nickname: korrekt, de ne azt írja magáról, hogy tradicionális magyar konyha túlzások nélkül, mert ez nem az.
Írja, hogy újragondolt, hájpolt, látványos stb.
Egyébként oké.

Segna 2018.07.04. 11:26:57

@Hód Alajos: "Na látom a sok nyomorult proli betalálta ezt a cikket is és hőbörögnek, hogy túl drága ez nekik."
Na, ez a hangnem az, ami igazán prolis, mondhatni alpári. Ez a parnevű gőg is eléggé jellemző egy rétegre.

öreg baka nem rakéta 2018.07.04. 11:42:19

@Aladár69: Lehet, hogy te zabálni jársz oda, az ajtó mellé kitett kistányérból, az emberek túlnyomó többsége enni megy oda. Nem az összepiszkolt tányérért, hanem az evésért. Bár neked ez mindegy...Mivel a cikk témája a csábítás, és ezt joggal kritizálják, azért neked nem osztottak lapot:)

funfun 2018.07.04. 11:50:14

@Aladár69: "Ugyanakkor elég sokan megengedhetik már maguknak, hogy hetente egyszer egy hasonló színvonalú helyen ebédeljenek.'

Arra a középosztályra gondolsz, amelyik a helikopter bérlést is megengedhetné magának Bencsik újságíró elvtárs szerint, ugye?

funfun 2018.07.04. 11:56:00

Alapvetően a Balaton szerintem továbbra is az a hely, ahová strandolni, vízparton lenni jár az ember. Nem a fine dining miatt, ahogy opera, kortárs balett miatt sem. És a balatoni kajáról még sokáig a lángos és a "balatoni" hekk marad az első asszociáció, és nem a szuvidált fürjnyelv organikus-kézműves pitypanggyökér ágyon. De virágozzék ezer virág, viszont nehezen hiszem, hogy a tulajnak megérné. Azért sok sikert hozzá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.04. 13:06:57

A fine dining - valaki ugye ezt említette - nem csak abból áll ám, hogy minél kisebb adagokat adunk a vendégnek.

@rnz:

"Ezek az összecsukható székek kb. másfél perc után kényelmetlenek, egy komplett ebéd, vagy vacsora egyenesen kínzás."

A kockakőből vagy téglából kirakott padlón ráadásul percekig keresheted azt a helyet, ahol éppen nem billeg alattad a szék. Hogy aztán a keresés minden alkalommal megismétlődjék, valahányszor elmozdítod a széket.

ze11 2018.07.04. 13:11:47

Oké, a "konyhaművészet"-ből a művészet megvolt. És a konyha? Vagy célratörőbben: mit lehet enni?

jolaca 2018.07.04. 13:19:24

A helyet vajon a névadó Ráhel lánya segítette az újranyitásban? :)

Megoldó 2018.07.04. 13:20:56

@Hód Alajos: Szerintem rajtad is csak egy jó véres forradalom segítene, mint az összes uborkafára kapaszkodott ner nyaloncon...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.04. 13:24:27

Mellesleg a poszt aljáról hiányzik a (x) jelzés.

hdnctrl 2018.07.04. 14:38:01

@nolto: közért nincs a Balatonnál.

egyszoban 2018.07.04. 14:44:57

Ilyen helyeken én nem nagyon maradtam még jóllakatlanul, bármennyire kicsinek is tűnnek a tápok, pedig nem vagyok kis darab. Talán segít az is, hogy nem tömöm magamba a kaját. Hagyományosabb éttermekben meg a csakazértis megeszem hozzáállás miatt lehet két órát szenvedni utána, mert túlzabálom magam.

Az a levesestányér trükkös, a közepén elég mély, nem kevesebb, mint a nagy csésze gulyás a kockásterítős helyeken. A húsok vastagok, csak nem csapnak mellé egy kiló rizst.

Ha két fogás után éhes maradsz, egyél még egy desszertet. Egy étkezéshez bőven elég kalória van ezekben is.

Családot megetetni, 120 kiló "izmot" ellátni meg lehet máshol, lehet szerencsére válogatni mindenféle színvonal, ár és adag közül. Nem mindig jön be az ár/érték arány, de párszor azért adtak már olyan ételt fél-fine dining étteremben, amire az összes "ajópacalpörkölt" beszűkült arc is csak egy csendes aztak*rvát mormolna el...

paveway 2018.07.04. 16:28:50

És akkor jön a pösti hipszter megmondani a frankót a sok vidéki bunkónak... Azt nem veszik észre, hogy a stílusukkal épp olyanok, mint ami ellen írtak. Csak azért, mert nem akarok 8 fogást enni egymás után, miért lennék zabálni akaró proli? Miért kell végletekbe esni? Ha valaki nem akar kacsamáj-túrógombóc-tokhal-tarja madártejet ebédre/vacsorára, az miért is számít együgyű bunkónak ebben a fennkölt, jó ízlésű, jómódú és kifinomult országban? Ez a menü így, egy kis itallal, borravalóval 12-14.000Ft. Egy átlag családra 45-50 (a gyerekek nem alkoholizálnak, kevesebbet esznek). Értem én, hogy fájndájnin', de ez rohadt messze van a magyar fizetésektől.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.04. 16:49:41

@paveway:

"Ez a menü így, egy kis itallal, borravalóval 12-14.000Ft"

Szerintem megszorozhatod minimum kettővel.

egervarics 2018.07.04. 16:51:31

A hely tele van (most szombaton voltunk). Jó pár fogást megettünk. Egy előételtől és egy főételtől jól laktam. A konyha átlagon felüli, a kacsamájon még van mit fejleszteni. Úgy láttam a vendégek jelentős része kisebb gyermekkel érkezett, részükre még nem tudnak mit ajánlani, ezen még van mit dolgozni. Viszont erről a véleményünket ki is kérték udvariasan. A borok kiválóak. Idén új csapat viszi az üzemeltetést. Szeretnének beállni egy határozott irányba, május óta vannak nyitva. Az eddigi munkájuk és a jelenlegi lelkesedésük már jól értékelhető. Mi sem járunk naponta ilyen árkategóriájú helyre, de egy heti nyaralásban egyszer belefér. De ezt mindenki eldönti maga. Amit kínálnak, annak van helye ott, a vendégeik reakcióját nézve nem járnak rossz irányban.

Novák Aircraft Ferencné 2018.07.04. 17:11:14

@LebensraumamOsten: Hát, elég nagy hülye, aki ennyit kifizet ezért a menüért..

xrace 2018.07.04. 17:17:19

Az árakkal foglalkozó hozzászolók közül senki sem vette a fáradságot, hogy megnézze a pontos árakat?
Olyan nehéz megtenni?

storbanetterem.hu

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.04. 18:50:55

@xrace:

Az reklámcikkben nincs link, a kutya keresgélje.

funfun 2018.07.04. 18:59:13

@xrace:
Hideg kacsamáj: 2.450 Ft
Citrusos joghurtkrémleves: 1.250 Ft
Madártej mandulás piskótával: 1.350 Ft
Tokhalfilé paprikásan: 4.400 Ft

Ez 9.450 Ft egy személyre.

Italnak legyen a "legolcsóbbikból), 2 dl Birtokbor: 800 Ft. És 2 dl szóda, spóroljunk, 140 Ft. Tehát ital 940 Ft.

Étel, ital, 10.400 Ft, jatt (amiért kinéznek, de spórolunk): 600 Ft.

Tehát 11.000 Ft alatt nem úsztad meg a fenti menüsort. Mindenki döntse el, szán-e ennyit a Balatonon egy ebédre.

paveway 2018.07.04. 19:54:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: megnéztem az étlapot. Ennyi az ára. Más kérdés, hogy az egyik fogás nincs rajta, mert májusi a legfrissebb étlapjuk a fészen.

paveway 2018.07.04. 19:56:38

@funfun: egy fogás kimaradt. Amit ha 2 ezerre saccolunk, akkor min. 13.000

paveway 2018.07.04. 19:58:48

@xrace: én megnéztem a hiányos étlapot. Ezért írtam 12-14 ezret.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.07.04. 20:41:31

Drága. Ennél kevesebbért, hasonlóan színvonalas helyeket tudok, hagyományosabb konyhával, cigányzene nélkül. (Bár van ahol van zene)

Lehet egyszer kipróbálom, de nem leszek törzsvendég. - És nem az árak miatt, mert a lottón még nyerhetek, hanem ízlésemnek az étlap elég rövid. Bár tény, nem szeretem a tizenhat oldalas étlapokat sem, de ennél lehetne picit nagyobb a választék.

funfun 2018.07.04. 21:25:06

@paveway: A mangalica tarja nincs a honlapon elérhető étlapon. Azért is hagytam egyébként ki, mert tételezzük fel, egy ember egy főételt eszik. Viszont ha számolnánk, lenne az is legalább annyi, mint a másik főétel, tehát 4.000 Ft fölötti árral nyugodtan kalkulálhatunk.

Ha meg mégis 2 főétel kell, megdől az a tézis, hogy hűűűű, de jól lehet lakni egy ilyen menüsorral.

Amúgy szerintem nem, és bőven túl van árazva. De ez az én véleményem.

Void Bunkoid 2018.07.04. 21:31:35

@egervarics: hát, a gyerekétkeztetésnél bármilyen fine dining hely gránitkemény fába fogja vágni a fejszéjét, ha "fine dining for kids" kajákat akar csinálni, de igazából BÁRMILYEN étterem, mert tapasztalat, hogy a gyerekek szájíze sajnos má' csak olyan, hogy akármicsoda csodakaját próbálnál felajánlani, a jó öreg sajtos tésztát (alias "mac and cheese") semmi, de semmi nem fogja tudni letaszítani a trónról még legalább kétezer évig :)

öreg baka nem rakéta 2018.07.05. 00:11:30

@egyszoban: Semmi gond. A megnyíló etetők min 15 év nyitvatartásra kötelezve, évente az allami infla arányában, és összegébeni áremelés.... Ja és havi NAV ellenőrzés, a munkavállalók törvénye szerinti ellenőrzés. Na, bammeg tartson fennt egy ilyen Fine Dining üzletet:) Ott, úgy, ahol most is működik:) Majd a túlhájpolt közönség fenntartja. Vagy nem....

öreg baka nem rakéta 2018.07.05. 00:17:13

@xrace: Megtettem.
No menj be két tizenévessel és lakjál jól! Az mennyiből is fussa? Ja, oda is kell menni, az plusz pénz..... Tán egy huszas per kop. Vajon ezt hány vendég engedheti meg?

FF 2018.07.05. 08:08:43

@funfun: a Balatonnak pont ez az attitűd a baja. Strandolni strandszezonban lehet, az értelmesebb balatoni vendéglátós meg éppen ebből szeretné kirángatni a környéket, mert három hónap alatt egyre nehezebb kitermelni az éves rezsit. A fine dining nem szezonfüggő, azzal egész évben lehet turistát csalogatni - nyilván nem azokat, akiknek a zónapörkölt az etalon.

kvadrillio 2018.07.05. 08:15:29

VALSARTANOS RÁKFERTŐZÉS !!! FŐLEG FIATALOKKAL SZEDETTÉK A RÁKAL FERETŐZŐ VALSARTANT !
ENGEM FENTI NEM FENYEGET, DE A VALSARTANOS RÁKFERTŐZÉS AZ IGEN ! BÁR MOST MONDTÁK BE A HÍRTV-BEN, NYUGALOM ! EZ A RÁKFERTŐZÉS, AMIT AZ GYÓGYSZERIPAR VITT VÉGHEZ AZ ORSZÁGOK EGÉSZSÉGÜGYI VEZETŐIVEL ÖSSZEFOGÁSBAN, NEM JELENTKEZIK AZONNAL, CSAK ÉVEK MÚLVA AKTIVIZÁLÓDIK !!!!! NA, mostakkor lőjjek vagy lőjjek ??? OCCT HÁNY EMBERKÉNEK IS FIZETNEK MAJD KÁRTÉRÍTÉST EGÉSZSÉGRONTÁSÉRT ??? FIZETIK, A TEMETÉSI KOLTSÉGEKET IS ???!

ESZEM MEGÁLL, HOGY MILYEN GYILKOLÁSOKAT KVETNEK EL A GYÓGYSZERGYÁRTÓK, A MINDENKORI EÜ-V EZETŐKKEL EGYÜTTMŰKÖDVE !!! MINDET LE KELL LŐNI !!!!!!!!!
OCCT HÁNY EMBERKÉNEK IS FIZETNEK MAJD KÁRTÉRÍTÉST EGÉSZSÉGRONTÁSÉRT ??? FIZETIK, A TEMETÉSI KOLTSÉGEKET IS ???!
OCCT HÁNY EMBERKÉNEK IS FIZETNEK MAJD KÁRTÉRÍTÉST EGÉSZSÉGRONTÁSÉRT ??? FIZETIK, A TEMETÉSI KOLTSÉGEKET IS ???!
OCCT HÁNY EMBERKÉNEK IS FIZETNEK MAJD KÁRTÉRÍTÉST EGÉSZSÉGRONTÁSÉRT ??? FIZETIK, A TEMETÉSI KOLTSÉGEKET IS ???!

funfun 2018.07.05. 09:08:33

@FF: Aha, és ki megy le mondjuk novemberben, vagy februárban a Balatonra, pontosabban hányan? És az akkor oda látogatókból mennyi embernek van igénye fine dining étteremre?
Nem véletlen, hogy még a nyaraló tulajdonosok is téliesítik a nyaralóikat, mert ősztől tavaszig a tájékára sem mennek.
Ez van. A tények makacs dolgok.

2018.07.05. 11:43:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Menjél pörköltfesztiválra birkafejet zabálni fehérkenyérrel vagy főzessél anyáddal rántotthúst sültkrumplival, ha neked az adag a lényeg. A koleszterin meg majd teszi a dolgát.
Mit nem lehet azon felfogni, hogy enni kifinomultabban is lehet? Egy egészséges ember bőven jóllakik ekkora adagokkal, meg persze itt ehetsz öt-hat fogást is. Az asztaltól föl lehet állni böfögés, fingás és izzadás nélkül is, fitten, energikusan és jóllakottan. Csak akkor ilyen minőség, mini adagokat kell enni.
Máshogy is lehet élni ugyanis.

2018.07.05. 11:50:48

A fine dining művészet. Lehet belenyugodni végre.
Alkotás alapanyagokkal, ìzekkel, formákkal, technológiákkal való játék. NEM KÖTELEZŐ szeretni!
Adagokon nyígni olyan, mintha egy Boticelli kép előtt azon hőbörögne valaki, hogy "hö, ennyi festékkel egy szobát ki lehetne festeni!"
Új művészet született a 21.századra. Nem kötelező színházba járni, sem balettra, sem ilyen éttermekbe.

Novák Aircraft Ferencné 2018.07.05. 12:40:20

@Hortenz: A hülye sznobok lehúzásának művészete..;)

2018.07.05. 13:09:37

@Novák Aircraft Ferencné: A sznobokat mindig is vonzotta a divat, a trend.
Egyébként engem sem vonz különösebben, egy egészen más vonal érdekel a gasztronómiában, de elfogadom, hogy létezik ez. Esetleg egyszer-egyszer ki lehet próbálni.
De az adagokkal jönni, meg olajban sütés hiányolni, egész egyszerűen prosztóság, türhő proli tempó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.05. 15:55:13

"Adagokon nyígni olyan, mintha egy Boticelli kép előtt azon hőbörögne valaki..."

"De az adagokkal jönni, meg olajban sütés hiányolni, egész egyszerűen prosztóság, türhő proli tempó."

Bocsika, de akkor szerinted milyen tempó az, amikor még a festő nevét sem tudod helyesen leírni?

BoTTicelli

És ez nem nyelvtannáciskodás, hanem finom orrodra koppintás. Először a saját portád előtt söprögess, aztán oktass ki másokat műveltség vagy ízlés dolgában.

tatuuu21 2018.07.05. 17:11:41

@funfun: Februárban volt egy közös Laposa és Szent Donát birtokos borvacsora a Márga bisztróban. Mi spec arra elmentünk a zseniális fine dining menüsorért és a borkóstolóért. Egy hónappal az esemény előtt nem volt már szabad asztal, tele volt a hely. Ezekért például érdemes elnézni. ;)

El kéne felejteni, hogy csak nyáron van szezon: www.youtube.com/watch?v=fO3MyhpJFZQ

2018.07.05. 18:35:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És tadammm..... helyesírásba való belekötés. :)))) :DDDD

funfun 2018.07.05. 20:03:33

@tatuuu21: És ott töltöttetek egy hetet, gondolom. És program is volt egész hétre, gondolom.

funfun 2018.07.05. 20:08:03

@Hortenz:
"Menjél pörköltfesztiválra birkafejet zabálni "
"Az asztaltól föl lehet állni böfögés, fingás és izzadás nélkül "

Kioktatás, alpári stílus, felületes műveltség (Boticelli), kontra fine dining.

A stílus maga az ember. És a te stílusod messze-messze van a sarki kifőzdétől is.

2018.07.05. 21:16:49

Hosszú évekkel ezelőtt, egy októberi, már sötét késő délutánon váratlanul toppantunk be a Szt. Orbán étterembe. Nagyon kedves felszolgáló fogadott, szenzációs vacsorát fogyasztottunk el (azóta is az egyik kedvencem a kakukkfüves, tejszínes kelkáposzta-ágyon tálalt fogasfilé), igazi tépett tésztás túrós csusza volt a desszert, a badacsonyi bor, majd a házi ürmös méltó befejezése volt az étkezésnek.

Következő tavasszal visszatértünk - bár ne tettük volna. Az étterem árnyéka sem volt annak a minőségnek, amit előző ősszel produkáltak. Abban az időben a "fine dining" még szitokszóként sem szerepelt a magyar gasztronómia szótárában, de Szeremley Huba a gyakorlatban már megvalósította, fogyasztható, kifizethető, kiváló minőségben. Aztán gyorsan eltűnt minden, mert második látogatásunk alkalmával már a nyomait sem találtuk. És a két látogatás között egy év sem telt el, ráadásul ennek is nagy része "szezonon"kívül.

Nem tudom, hogy ez az újbóli kísérlet milyen eredményt hoz, ezt majd az idő eldönti, de nosztalgiát érzek az említett októberi vacsorát illetően. Talán inkább azon az úton lenne érdemesebb továbbmenni, felidézni a magyar konyha méltán elismerést kiváltó ételeit (akár, ahogy mostanában fogalmaznak - "újragondolva"), helyi alapanyagokból dolgozni, és tartani a minőséget bármi áron is, mert az igazi marketing ebben a szakmában a szájhagyomány, nem pedig a sokat ígérő, ám általában üres hirdetések.

Persze azóta sok minden megváltozott, lehet nincs igazam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.05. 21:36:16

@Hortenz:

Bocsika, kedves, de ha Botticelli nevét hibásan írod le, akkor az nem helyesírási, hanem általános műveltségi hiányosság.

Void Bunkoid 2018.07.05. 21:52:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: pontosan. Még édesanyám mesélte, hogy annak idején főiskolás korában két kolitársa kék-zölden érkezett meg egy sörözés után, ugyanis hazafele menet a még kádári járőrkontingens igazoltatta és fel is írta őket, aztán amikor meglátták, hogy az elvtársak a főiskola nevét úgy kezdték el leírni, hogy "Ibül", akkor fennhangon kiröhögték a rendőröket - meg is lett a "jutalmuk" érte :P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.05. 22:03:22

@Void Bunkoid:

:DDD, de igazából inkább a :((( lenne helyénvaló.

Void Bunkoid 2018.07.05. 22:04:09

@Hortenz: azért ugye tudod, hogy mert önjelölten valaki kitalálja, hogy ez mostantól művészet, nem kell rögtön annak tekinteni.

Rengeteg "sportág" is van már, ami annak titulálja magát, holott már kurvára messze esik a sport eredeti lényegétől - a "sport" mint olyan, egy ügyességi/erőpróba volt eredetileg, ahol az emberek egymás testi erejét illetve a technikai ágakban még ehhez hozzátéve egymás ügyességét is mérték össze.

Ilyen szempontok alapján nem sport sem a sakk (mert egy sakkjátszma az igazából logikai és predikciós képességeket mérő matekverseny), sem a testépítés (mert nem teljesítményt díjaz, hanem esztétikai szempontok alapján, zsűri döntése alapján dőlnek el a helyezések, gyakorlatilag csak egy bizarr szépségverseny), sem pedig a League of Legends (mert ugyan új köntösbe bújtatott valami meg videojáték, de tulajdonképpen az is egy "sakk").

Ellenben viszont habár sokan emelgetik a szemöldöküket, de pl a rúdtáncot simán el tudom képzelni sportágnak, ugyanúgy kötelező elemekkel, akár a már létező gimnasztikai szerek kiegészítőjeként (ha má' van gyűrű, meg ló, meg talajgyakorlat, meg gerenda, akkor mi a francért ne lehetne rúd is).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.05. 22:51:28

@Void Bunkoid:

"a rúdtáncot simán el tudom képzelni sportágnak, ugyanúgy kötelező elemekkel"

Főleg ha a kötelező elemek egyike a sztriptíz, ugye? :DD De mocskos fantáziád van! :DD

Komolyra fordítva: egyetértek, simán lehetne.

tatuuu21 2018.07.06. 09:26:04

@funfun: Egészen pontosan így, igen. :DDD Füreden vettünk ki szállást, onnan nem nagy kunszt elugrani Csopakra, Tihanyba, de még Badacsonyba sem megnézni ezt-azt, mert már rengeteg hely nyitva van egész évben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.06. 21:39:36

@Novák Aircraft Ferencné:

Tudtommal a botticello jelent hordót, a botticelli a többes számú alak. És úgy tudom, hogy az olaszban általában is a diminutív képző semleges nemű főnevet hoz létre - mellesleg hasonlóan a némethez.

De nem vagyok az olasz nyelv ismerője, olasztudásomat csak olasz nyelvű operákból kapirgáltam össze.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.06. 21:42:03

Már ha egyáltalán van az olaszban nyelvtani semleges nem. :)

Novák Aircraft Ferencné 2018.07.07. 10:13:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én se. Tudtommal a festő bátyjának volt a csúfneve "hordó", és az öccse kapta a "hordócska" becenevet.
süti beállítások módosítása