Túrázz, egyél, túrázz, egyél!

Túrázz, egyél, túrázz, egyél!

Ezen a nyár hangulatú őszön is túrázós-ínyenckedős programok szerveződtek a Balaton lankáin. Az egyik már elmúlt - sok liba látta a kárát - a másik most jön. November közepén magam is ellátogattam a "Márton napi hegymenet" programjaira. Azazhogy, igazából nem is voltak programok. Néhány csopaki étterem összefogott (fiatalabb olvasók kedvéért: nem egymást fúrta, hanem együtt gondolkodva, egymást segítve hívta éhes vendégeit), főztek néhány különleges libafogást, és arra biztatták a hozzájuk látogatókat, nézzék meg a többiek produkcióit is. Imádom az ilyen eseményeket! Nincsenek túlizzadva, túlgondolkodva. Persze - ebben a laza stílusban - fejleszthetőek is. De ha így maradnak, az sem hiba.

Az éttermek egymástól sétatávolságra helyezkednek el. Néha van a dologban egy kis dombra fel, dombról le, de azt már Mátyás király anekdotái óta tudjuk, hogy Isten sem mindenható... hegyet völgy nélkül ő sem teremthet! Tehát néha mászni kell, néha csúszni. De a táj szépséges, őszi, rozsdás és roppanó leveles. Kezdtem tehát a Szomszéd kertjében ezzel...

martonnap-7886.JPG

Libaragu leves, mint látható eléggé tartalmas. A liba nincs kicsontozva, van benne egy kis nyak, májacska, meg ez, meg az, le kell szopogatni a húsokat, cupákokat a csontról. Itt laktam jól rögtön. A töltött libanyakat némi önvizsgálat után (meg tudod csinálni!) visszautasítottam. Fizettem, útra keltem. Nem volt baj, hogy a Petrányi pince egy picivel hosszabb séta. És van benne egy kis emelkedő is. Szükségem volt rá, hogy újra legyen kedvem enni. Mondjuk a Petrányi már végleg kicsinált.

martonnap-8033.JPG

 Libamáj terrine, sütőtök, briós. A máj, ha nem rontják el, kötelező győzelem. Nem rontották el. A sütőtök roppan, a briós az előbb jött ki a sütőből. Fel is álltam volna - ahogy elterveztem -, ha nem imádom a jó sóletet. És pechemre ott volt egy ismerősöm, aki fotózni jött, de már jóllakott, viszont a füstölt libamellet sólettel már kifizette. Még én tettem szívességet...

martonnap-8058.JPG

Hú de jó volt. Az ehető virágot sosem értettem, de régen sem volt világos, miért van minden ételhez narancskarika. Fel tudom dolgozni. Na innen el, mielőtt még meglátok valamit valakinek az asztalán. Irány a Söptei! De ki fog ott bármit enni?

martonnap-8116.JPG

Töltött libanyak rántva sütőtök pürével, fekete gyökérrel. Szavaim sincsenek. Meg egy csepp hely a gyomromban. A túrám itt ért véget. Amit javasolni tudok: ha egy túrázós-zabálós programra indultok vegyétek figyelembe, hogy hiába a túra, három fogásnál több nem sikerülhet. (Bulímiások, feneketlen gyomrúak kivételével) Hacsak nem tempóban futjátok le a két hely közötti távot. Tehát előre döntsétek el, hogy melyik három helyre látogattok. És egyetek annyit, amennyit eddig egy helyen gondoltatok elkölteni. Ha két fogást, akkor azt két helyen, ha három fogást, három helyen. Vagy menjetek többen és kóstoljátok körbe a hegyet. Mindenki negyed tányérokkal ínyenckedhet, sok-sok ízzel, illattal!

A jótanácsok azért fontosak, mert november 24-25-én a Gasztrohegy vár benneteket Badacsonyban. A szisztéma hasonló, az éttermek minősége ugyancsak. 9 hely kínál a programban. Tölgyes Kúria, Bonvino Borbár, Borbarátok vendéglő, Istvándy Borműhely, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony Borterasz, St. Orbán étteremLaposa Birtok, Kisfaludy ház. A rossz hír, hogy azért Gasztrohegy, mert az éttermek, borteraszok egymás után jönnek - felfelé. A jó hír, hogy a "lekvárokat" elektromos kisbusz segíti a sportolásban. Ételfotók még értelemszerűen nincsenek, de sebaj, mert a tavalyi programról tudok mutatni néhány képet.

 laposa-22.jpg

st_orban_etterem-17.jpg

tilia_borvendeglo-14.jpg

Jó túrázást, jó étvágyat, badacsonyi borokat kívánok mindenkinek!

Túrázz, egyél, túrázz, egyél! Tovább
A "Szomszéd kertje" és a zöld eb

A "Szomszéd kertje" és a zöld eb

Ezzel a közepes poénnal látogatunk el Csopakra. Ahol nincsenek zöld kutyák.

20180830_172715.jpg

Csak ilyen.

20180830_175904_1.jpg

Meg ilyen is. A hely ugyanis kutyabarát.

A Balaton környékén alapvető gond, hogy a vállalkozók megszerzik a szabaddá vált vendéglátóhelyeket - kocsmákat, kisboltokat -, ínyenc bisztrókká alakítják őket, a helyiek pedig egyszer csak úgy érzik, hogy nincs helyük a saját községükben, városukban. Nincs hol meginni egy korsó sört, elcsevegni a szomszéddal, nincs hol adni a habból a nyuszimotorosoknak. A csopaki "Szomszéd kertje" a bezárt "Nosztori kocsma" helyén nyitotta meg kapuit. Tóth Attila, a hely házigazdája így megkapta azt a leckét, amelybe már sok-sok étterem-tulajdonosnak beletört a bicskája. Egész éves nyitva tartásban gondolkodott, tehát kiemelten számított a csopaki közönség látogatására.

Az áttörés pedig megtörtént. A csopakiak elkezdték magukénak érezni a helyet. Ennek három fő oka lehet. Az egyik a szíveslátás. Ide bármikor benézhet valamelyik falubeli bácsi, és elszopogathatja bóbiskolva a korsó sörét. Senki nem nézi ki, sőt még egy kóstolóval is megkínálják a tokhal ceviche-ből. Ahogy Attila mondja: "Tisztelettel köszönünk, tisztelettel bánunk! Igyekszünk mindenkire emlékezni, aki egyszer bejött hozzánk." Második ok: az árszínvonal. Egy-két kivételtől eltekintve az ételek nem mennek 3000 forint fölé. A harmadik ok (bár csak a rossz nyelvek szerint): elhagyta az éttermet egy csopaki alkalmazott. A távozása után érkeztek az első csopaki vendégek. Persze ezt csak a rossz nyelvek mondják, Tóth Attila pedig nem foglalkozik pletykákkal.

_szomszed_kerjte_heima_006.jpg

20180814_144020.jpg

Az első jó tesztek és újságcikkek után a "Szomszéd kertje" jól bírta a megnövekedett érdeklődést. Tulajdonképpen itt dől el egy hely életképessége. Jó dolog persze, ha valaki színvonalasan kiszolgál két asztalt. De ha minden asztalnál éhes, néha türelmetlen emberek ülnek, akkor kiderül, hogy a jó minőség csak kirakat, vagy roham esetén is megtartható.

Az étlap rövid, ahogy az mostanában már elvárás, de a tábla mindig segít, hogy válogathassanak az érkezők.

20180830_171934.jpg

Építettek egy profi kemencét, amely már magában is sok-sok egyedi ízzel kecsegtet. Bajkai Gábor, séf szánt meg: "Akarsz egy kis tüzet fotózni?" Akartam.

20180830_172005.jpg

A hely másik ékessége a Yagoona Grill. Ez a szabadtüzes vas grill eszköz egy Svájcban élő ausztrál srác találmánya. Komplett konyha 1 négyzetméteren.

20180830_171914.jpg

Keményfával és a parazsával dolgoznak benne. Mint látható sok húsféle elfér a platnin, felülre meg jöhet a jó öreg vasaló. 

20180830_172149.jpg

Fölötte ott van ez a rács, ami azért jó...

20180830_180233.jpg

...mert fel lehet rá ezt-azt akasztani. Egy bográcsot, hogy rottyanjon valami kiadós levesféle, vagy belógatni a forró fölé vertikálisan grillcsirkét, vagy -kacsát. 

20180814_142629.jpg

Ez a nagy büszkeség, a tokhal ceviche. A tok magyar, Keszthelyről. Ez egy ínyenc étel a mediterrán konyha remeke, tehát a falusi gasztronómiában nincs helye. Azaz valószínűleg mégis van, ha a belátogató iszogatók is kérnek egyet a sör mellé. A tokhal a savakkal találkozva megpuhul, házi ecet, gyümölcslevek adják az ízpluszt. Kis fürjtojás, koriander. Megkóstoltam, üt.

20180814_144421.jpg

A hamburgert "baconba göngyölt szerelemnek" hívják. Bele lehet bolondulni. A húst érlelt marhaoldalasból és marhanyakból készítik, jucy lucy módon. Egészen addig nem tudtam, hogy mit jelent ez a mód, amíg bele nem haraptam a burgerbe. A jucy lucy azt jelenti, hogy a cheddart nem a húst tetejére olvasztják, hanem olyan stefánia vagdalt módon a pogácsa közepébe. Beleharapsz, upsz rá a pólóra. Csak az íze kárpótol.

Attila büszke még a kijevire is, ebben fűszervaj lapul (az is tud fröcskölni rendesen) és minimális sajt. A sajt mutatja, hogy a "Szomszéd kertje" figyel a vevőire. Az oroszok nem tesznek a kijevibe sajtot. Náluk nincs ennek hagyománya. Nálunk viszont van, nem törődünk az eredeti recepttel. Attila kérdezgette a vendégeit, akik hiányolták a sajtot. Lett sajt.

Hétvégén húsleves, rántott hús, krémes, hogy a hagyományőrzőknek is meglegyen a kívánságuk. Ínyenceknek rib eye steak erdei gombákkal, grill tokhal fán sütve, kecskesajt krém, de ha csak valami könnyű háziasat gondoltál, akkor egy jó kis idényfőzelék grill kolbásszal. 

_szomszed_kerjte_heima_023_1.jpg

Ilyen a tépett kacsás szendvics. Nem ettem belőle, nem fért már belém, de kicsit sírtam miatta.

Az ételérzékenyekre Emese, Attila felesége ügyel, aki először saját maga miatt volt kénytelen új ételeket kitalálni. (Ilyenkor jó, ha az embernek egy séf a férje). Mindenmentes kenyér kölesliszttel, barna rizs liszttel, cirokliszttel és mandulaliszttel, kis olívával, útifűmaghéjjal, szódabikarbónával. Chia puding agavé sziruppal, mandulatejjel. Már kísérleteznek a gluténmentes bucival, a gyümölcs crumble-lel, az avokádós-csokis pralinégolyókkal, amiket kávé mellé szánnak.

Itt az ősz, vége a kánikulának, ezért "szomszédol" néhány hétig a Szomszéd kertje! Hétvégenként áthívja közelebbi és távolabbi barátait, hogy megmutassák, amiben ők a legjobbak. Jönnek majd zenészek, lesznek borászok, vendég séfek.

A gyengébb napokon tanulás, készül a következő évadra a program. Könnyű nyári ételek helyett kirándulós, kiadósabb tányérok. A tervek között szaftos, tunkolós ételek. "Guatemala felé fogunk menni. Nem az ételekkel, inkább a stílussal". Erre készül Tóth Attila, aki Ausztriában, Olaszországban, Angliában sajátította el a mesterséget. Amikor hosszú évek után hazajött, több helyen is konyhafőnökként dolgozott. Majd másoknak segített kialakítani a saját éttermét. "Mindig, mindenkinek elmondtam, hogy aki Magyarországon éttermet akar nyitni, az nem normális. Ez egy mazochista, szörnyű világ." "Na de akkor ez a Szomszéd kertje micsoda?" "Az élet ott jön szembe veled, ahol ki akarod kerülni. Ez van. Szembejött,"

 

 

A "Szomszéd kertje" és a zöld eb Tovább
Lélegzetelállító fotók készültek a csodás színekben pompázó őszi Balatonról

Lélegzetelállító fotók készültek a csodás színekben pompázó őszi Balatonról

A Balaton mindig csodálatos, pláne ősszel, amikor akármerre nézel, minden ezer színben pompázik. Az MTI fotósa, Varga György ezúttal a Kis-Balatonnál tett kitérőt, ahol mesésebbnél mesésebb képeket készített a Kányavári-szigetről. Dőlj hátra, és élvezd a kirándulást! (A képre kattintva csodás galéria nyílik!)

Lélegzetelállító fotók készültek a csodás színekben pompázó őszi Balatonról Tovább
Az őrült kávésok

Az őrült kávésok

Ha az emberfia a Balatonon akar vendéglátóipari egységet nyitni, akkor általában a következő a projekt menete: ősszel-télen tervezés, kialakítás, tavasszal bejáratás, nyáron kaszálás. A Balatonalmádi Bab Kávézó kicsit eltér a megszokott menettől. A nyitás időpontja: 2018. október 27. Tehát kivárják a legoptimistábbak által megjövendölt "vénasszonyok nyara" végét, és akkor lódítják be a specialty kávézót!

foto1.jpg

De már most nyitva van a Bab. Két hétig "soft opening" zajlik, nagy kedvezményekkel. Normálisak? Persze, hogy nem normálisak! Gózon András és Ágnes egy tanácsadó és pályázatíró céget működtettek, és szerettek volna egy kávézót, ahol jól érzik magukat! A nyitás furcsaságára pedig András ad magyarázatot. "Az őszi nyitás egy felépített stratégia része. Nem a nyári tömegben akartuk bejáratni a helyet, kipróbálni magunkat és a kollégákat. Gondoltuk előbb az almádi polgárok és a barátaink előtt bizonyítunk... Na jó, ez azért nem teljesen így volt. Januárban béreltük ki a helyet, aztán terveztetni kellett, elfogadtatni, aztán jött a kivitelezés, ami csúszott két hónapot, ahogy ez lenni szokott. Nem maradt más, minthogy legyártsuk a filozófiát a történethez."

foto4.jpg

A sztori tulajdonképpen mesebeli. A Gózon család szeretett utazni, és ha már utazott, mindenütt hódolt kávézás iránti szenvedélyének. Egyszer betértek egy barcelonai helyre, ahol nyüzsgő tömeget, mégis bensőséges hangulatot találtak, benti pörkölővel, kávé- és teakülönlegességekkel, süteményekkel, gourmet szendvicsekkel. Összenéztek... ez kell nekünk!

Elkezdtek helyet és pörkölőt keresni. Egy debreceni szakembert találtak, aki egyébként saját szűkebb pátriájában a Black Sheep nevű helyet üzemelteti. Tóth Gábor pedig nemcsak a pörkölőt adta el nekik, hanem lelkesen segített. Megtanította a gép használatát, kiképezte a mesterbaristákat. És hogy kerek legyen a történet, kiderült, hogy abban a barcelonai kávézóban tanulta ki a szakmát, ahol a házaspár a specialty kávézó nyitása mellett döntött. Na... ha ilyen egy amerikai film sztorija, azonnal elkapcsolok. Itt azonban inkább ittam egy kávét. "Ja, és mit mondott Tóth Gábor, amikor elmondtátok neki az ötletet?" "Hát hogy totál hülyék vagyunk, ha ebbe belevágunk. De ha mégis megtennénk, akkor segít."

foto7.jpg

Na ilyen egy kisebb pörkölő. A pörkölés pedig - ahogy a házigazdától megtudtam - elvileg nem nehéz. Csak néhány dologra kell figyelni. Idő, hőmérséklet, nyomás, forgási sebesség. Eddig egyszerű. Csakhogy minden kávé más tulajdonságokkal bír, amiket ki kell ismerni. Emellett a pörkölést mikéntjét is át kell gondolni. Mit szeretnénk, világosabbat, sötétebbet? A lényeg tehát: pörkölni nagyon kemény dolog, sok mindent kell tudni, érezni, és még többet gyakorolni, ha nem akarjuk a szemeteskukát égett kávészemekkel megtölteni.

foto11.jpg

A Bab Kávézó négyféle kávéval nyitja meg kapuit. A biztosra menők a brazil vagy kolumbiai fajtákkal élvezkedhetnek, a kísérletezők a kétféle etióppal mehetnek az ízek mélyére. Hamarosan szemes és darált kávét is lehet majd az üzletben találni.

Az asztalokon szép üvegekben magnéziumos víz és csokiropi. Nagyon jó a csokiropi, fehér csokis is van! Ha éppen kifogyott, kérjetek! A látványvitrinekben mindenféle sütik innen-onnan. Ezek is tesztüzemmódban vannak. Ami ízleni fog a nagyérdeműnek, az marad, amit finnyáznak, az megy. Most éppen a Szamos és a The Fat Fairy sütijei forognak. Lehet véleményezni, segíteni a repertoár kialakításában.

A szendvicseket Balatonalmádi zseniséfje, Kocsis Bálint alkotja. A hírek szerint vegán, húsos, halas szendvicsek egyaránt lesznek. Helyben sütött croissant-ok is, hozzá lekvár a CSIKOS-tól. Azokat is éppen most tesztelik a belátogatók.

kep17.jpg

Akinek ez mind nem elég, annak programokat is szerveznek. Felolvasóestek, élőzenés bulik várják az érkezőket. A nyitás napján például Szekeres Adrienn énekel a Bab színpadán. Aki olvasni kíván, annak lapok, aki már nem papír alapon gondolkodik, két tablet és wifi áll rendelkezésére. A Bab Kávézó gyerek- és kutyabarát hely.

A cél egyértelmű. Felkerülni a Balaton gasztrotérképére. Eljutni odáig, hogy az emberek tudatosan ide érkezzenek. Ide akarjanak jönni! Almádiak és itt üdülők egyaránt. Most még 27-ig soft opening van. És jó idő!

 

Az őrült kávésok Tovább
Kincskeresés a Balaton-felvidéken

Kincskeresés a Balaton-felvidéken

Bár az időjárás nem feltétlenül ezt tükrözi, de közeledik az ősz és vele az egyre hűvösebb és rövidebb nappalok évszaka. Ilyenkor a legtöbben visszaállnak a munkába, vagy visszaülnek az iskolapadba, a potenciálisan felhasználható szabadidő pedig a hétvégékre redukálódik. Ez az az időszak, amikor balatoni hétvégénk élménydús és mégis kellően pihentető eltöltésének megtervezése már öt percnél több időráfordítást igényel, de persze távolról sem lehetetlen.

A geocaching tökéletes program lehet akár kisebb-nagyobb baráti társasággal vagy családdal, akár csak a párunkkal kettesben szeretnénk eltölteni egy izgalmas napot a természetben. Olyan változata ez a túrázásnak, amikor navigálásra alkalmas eszközünk (GPS készülék, okostelefon stb..) segítségével próbálunk meghatározott pontokon elrejtett geocache-eket, magyarul geoládákat megtalálni.

img_1854-form1024.jpg

Az USA-ból indult tevékenységet, Magyarországon a Magyar Geocaching Egyesület honosította meg és nyújt folyamatos támogatást a játékosok részére. Mindössze egy IOS-re és Androidra is ingyenesen letölthető alkalmazás szükséges és máris láthatjuk a közelünkben, sőt az egész világon elrejtett geoládákat.

Csak a Balaton körül több száz célpont közül választhatunk. A "ládák" minden esetben valamilyen történelmi emlék, kilátópont, természeti- vagy kulturális érdekesség közelében vannak elrejtve és csalják oda külföldi és belföldi túrázók ezreit.


img_1861-form1024.jpg

Nekünk úgy adódott, hogy a hétvégén két helyszínen is ki tudtuk próbálni milyen az, amikor a természetjárás nyújtotta kikapcsolódásba és feltöltődésbe, egy kis kincskeresés nyújtotta izgalom vegyül. Pénteken a délutánunk volt szabad, így megcéloztuk a Káli-medencét, azon belül is talán a legszebb részt, Szentbékkállát.

A geocaching egyik fő pozitívuma, hogy olyan helyekre is elvisz a kincskeresés folyamán, ahova nem feltétlenül mennél időhiány, vagy a sok más látnivaló miatt. A területre két ládát jelzett a program, mi pedig bevettük magunkat az erdőbe. Annak ellenére, hogy többször jártunk már mindketten a környéken, most mégis egy olyan helyre tartottunk, amit még egyikünk sem fedezett fel korábban.

Amikor a forró nyári időből, megérkeztünk a délután gyorsan hűlő levegőben az erdőben eldugott Velétei palotaromhoz, egészen különleges hangulat lengte körül a helyet. Senkivel nem találkoztunk sem az ösvényeken, sem a helyszínen, talán mindenki más a jól ismert Kőtengernél kirándult aznap. Amíg a párom lelkesen nekiállt felderíteni a geoláda lehetséges helyét (van köztünk egy kis háziverseny), én felolvastam néhány tudnivalót a helyszínről mindkettőnk okulására.

img_1847-form1024.jpg

Végül az egykori püspöki lakótorony egyik eldugott szegletében megtaláltuk a kis fekete kapszulát, benne a már jól ismert logbook-al és néhány aprósággal, amit a korábbi megtalálók rejtettek bele. Egészen meglepő volt, hogy a számtalan külföldiek által hagyott beírás és üzenet közül az egyik februári volt, hiszen sem az évszak, sem a helyszín nem feltétlenül esik a mainstream kategóriába, főleg a nem hazai túrázók számára.

Általánosságban igaz az általunk megtalált ládákra a Balaton körül, hogy több külföldi találatot dokumentáltak, mint magyart. Rengeteg orosz, holland, német kis beírás, nevek, rajzok szerepelnek mindig a dátum kíséretében. Második célpontunk a Kőtenger volt, ahol egyértelművé vált hová tűntek a turisták... Számtalan család és kisebb társaság rótta a köröket a helyszínen, de csak egy páros, csak mi voltunk azok, akik nem azért jöttek, hogy sokadszorra is beingassuk a nagy sziklát a dombtetőn (Ingókő) és készítsünk róla egy állóképet. Mi követtük a GPS koordinátát, ami egy sűrűn benőtt, igen nehezen megközelíthető célpont irányába vezetett.

Több irányból is próbáltuk különböző ösvényeken megközelíteni, de harminc méternél közelebb sehogy sem sikerült jutnunk a célhoz. Ilyenkor érdemes megnyitni az alkalmazásban a komment szekciót és valamilyen plusz nyomot, vagy fotót kisilabizálni az egyébként elég rejtélyes hozzászólásokból. A közösségre általában igaz, hogy nem rontják el egymás játékát azzal, hogy leleplezik a helyszínt valamilyen egyértelmű segítséggel és szintén fontos, hogy mindig mindenki precízen újra rejti a ládát megtalálás után.

img_1853-form1024.jpg

img_1863-form1024.jpg

A próbálkozásaink dacára végül az egyik legközelebbi ponton, ami egy szikla volt, körben 8 méteres szakadékkal és magas növényzettel, úgy döntöttünk aznapra feladjuk a keresést. A lassacskán kiürülő környék és a naplemente bevitte a kegyelemdöfést a kincskeresésnek, így mi is a falu felé vettük az irányt és elkezdtünk vacsorahelyszínen gondolkodni a mozgalmas nap végére...


img_1857-form1024.jpg

Másnap még mindig bizonytalan időjárás ígérkezett a környékre, ezért úgy döntöttünk az előző napi jó élmények sorát tovább duzzasztandó, ismét geocaching lesz a program, ezúttal a Badacsony-hegyen. Az autót a strandnál, távol a hegy lábától parkoltuk le, mondván milyen túrázó az, aki autóval megy hegyet mászni?! Sajnos fél órával később megtudtuk. A Kisfaludy-ház irányába vezető úton, a szép számban felfelé gyalogló kiránduló között folyamatosan cikáztak a bérelhető terepjárók és azok az autósok, aki abban bíztak, hogy "csak lesz még feljebb is parkoló".

Mi ráállva az első célpontunkra ismét gyorsan magunk mögött hagytuk a tömeget és hamarosan azt vettük észre, hogy ketten maradtunk a szőlőtől roskadozó tőkék között vezető hegyi ösvényen. Egy utánozhatatlan panorámás reggeli után, amit megoldottunk a magunkkal hozott hozzávalókból, már újra erdei ösvényen haladtunk felfelé első, Káli-medencés panorámát ígérő célpontunk felé.

img_1856-form1024.jpg

Az út felétől már újra több kiránduló társaságában haladtunk és érkeztünk meg a kilátó ponthoz, ahol a panorámát igen, a geoládát sajnos nem sikerült megtalálnunk. Hasonló eredménnyel zárult a hegy tetején található, nemrég felújított, 437 méter magas Kisfaludy-kilátónál zajló kutatásunk is. A sűrűn látogatott helyszíneken jellemzően a közelben, az erdőben vannak elrejtve a ládák, hogy valóban csak az találja meg, aki keresi. Aznapi negyedik (volt egy reggel a hegy lábánál, amit megtaláltunk) célpontunkat, a Kőkapu irányába néző kilátópontnál elrejtett ládát végül megtaláltuk, így a ládagyűjtögetés félsikerrel, a nap pedig teljes sikerrel zárult részünkre Badacsonyban.


Mindenkit arra bíztatunk, hogy látogasson el a Balatonhoz ősszel is. Vegyen részt egy saját maga által szervezett kincskeresésen. Járjon járatlan utakon, fedezzen fel új helyeket akár ott is, ahol már szinte mindent felfedeztek. Betartva néhány egyszerű szabályt, minden korosztály számára garantált lesz a jó hangulat és a szórakozás úgy, hogy közben együtt vagyunk, kint a szabadban-szabadon.

írta: Hartinger Zoltán

Kincskeresés a Balaton-felvidéken Tovább
Barangolások a Kis-Balatonnál

Barangolások a Kis-Balatonnál

Néhány éve a Balatonnál töltök pár napot. Inkább a déli parton, de az északi oldalt, Balatonfüred környékét is már volt alkalmam felfedezni. Gondoltam ezúttal picit letérek a jólismert ösvényről. A legjobb döntésnek bizonyult.

Ha a Kis-Balatont szeretnénk felfedezni, legjobb ha csillagtúraszerűen szervezzük az utat. Előnyben az autósok, de az igazi a gyalogos, biciklis, stoppolós módszer.

Nálam Nagyradára esett a választás, közelebbről a Kozári nővérek üzemeltette panzióra. Öröm volt látni, hogy sokan már hosszú évek óta visszajárnak erre a Szelemi-hegy lábánál meghúzódó, nagy kerttel, régi fészerrel, remek szobákkal rendelkező szállásra.

nagyrada_panzio_udvar.jpg

A hegyen mindenki ismeri az Ottó pincészetet, járnak is ide a környékről. A borász, Kovács Ottó engem is szívélyesen invitált a pincébe, kóstolgattuk a hűsben a muskotályát, de a szőlőtőkék látványa alapján mások is próbálkozhatnak a borral. Ráadásul egy igazi nemzetközi falucska Nagyrada, ahol német, svájci, de még laoszi zászlót is látni a házakon, egyik kirándulásomnál például egy svéd hölggyel találkoztam, épp bevásárolni indult a lakóautójával.

Biciklire pattantam, a szomszédos, leginkább a fürdőjéről ismert Zalakaroson érdemes betérni a rögtön az út mellett levő több mint 40 éves Szilágyi cukrászdába egy karos krémes fagylaltra. A teraszon üldögélve és egy könyv fölött elmélázva rálátunk a remekül gondozott parkra, ahol padok, füves területek nyújtanak lehetőséget piknikre vagy csak egy hűsülős sétára. Kicsivel feljebb található a Csiga-tanösvény, valamint a kilátó is. (Utóbbira a rengeteg szúnyog miatt képtelen voltam feljutni. Egy okkal több a visszatérésre - mondtam akkor magamnak. Utólag kiderült: bezárt a hely.)

A kerékpározás a Kis-Balaton körül folytatódott. Nádasok, pecások, kirándulók, maga a teljes nyugalom. A tüskevári hangulatot leginkább a Kányavári-szigeten lehet átélni. Az autók, biciklik leparkolása után egy Indiana Jones ihlette fahídon közelíthető meg, ahol egy okosan felépített tanösvényen keresztül járhatjuk körbe a szigetet. Itt a program a kilátó megmászása vagy csak simán csavargás a természetvédelmi területen. Később, már a kijáratnál a házi lekvárokat (kiemelendő a sütőtökös verzió) árusító néniktől lehet beszerezni az uzsonnára valót, amit a Fekete Istvánról elnevezett pihenőnél el is majszolhatunk.

ka_nyava_ri-sziget_fahi_dro_l_kis-balaton.jpg

ka_nyava_ri-sziget_kila_ta_sfahi_dro_l2.jpg

A biciklizős nap után Hévíz felé buszoztam, ott is a hetente háromszor üzemelő termelői piacra. Akárhol is vagyok, gyakorlott piacra járóként első dolgom megnézni a portékákat. A hévízi egyvelege volt sok mindennek: kicsit bolha, kicsit antik, kicsit szuvenír, kicsit őstermelői.

he_vi_z_termelo_ipiac.jpg

A vidéki fürdőturizmus egyik fellegváraként ismert Hévízen (útban a fürdőbe/ből mindenki színes, virslialakú szivacsokkal jön-megy) az árak magasak, mégis nagyszerű érzés volt friss gomolyasajtot, háztáji kolbászt és kenyeret enni ezen a tényleg különleges helyen. Utóbbit erősíti, hogy a Deák Ferenc térnél, a könyvtár épületében bárki feltöltheti gyógyvízzel a kulacsát. És bár a kénes, záptojásszagú víz nem csak első szaglásra volt furcsa, mégis jól esett elkortyolgatni ezt a fürdőt körülölelő park egyik padján. Érdemes a remek kilátást nyújtó egregyi dombra is felkaptatni, ahol vendéglők és borospincék sorakoznak, amelyek végén az egyedülálló, XIII. században épült Árpád-kori templom magasodik.

A Balaton nyugati részének fővárosa egyértelműen Keszthely, felfedezésére érdemes akár több napot is rászánunk. A városi strand ráadásul csodálatosan széles horizontot ad a tóra. Van itt homokos partszakasz is, ahol a gyerekek pancsolhatnak, de az ősfás területen mindenki nyugalomra lelhet, amit követhet egy ebéd a Vitorlás Bisztróban. Ők azok többek között, akik szakítanának a lángos-palacsinta-hekk örökséggel, és próbálják azt egy újabb szintre venni. Engem a zalai dödölle fokhagymás tejföllel egyértelműen lenyűgözött. (Jó tudni, hogy bár a strand fizetős, ha jelezzük, hogy a Vitorlás a cél, ingyenes a belépő.)

keszthely_va_rosistrand_vitorla_sbisztro_do_do_lle.jpg

Az utazó szerencséje, hogy épp ottjártamkor volt a Keszthelyi sörfesztivál, ahol a Sümegi Sörfőzde Nariander nevű, narancsos-korianderes világos búzasörét naplementekor inni a keszthelyi mólón talán az egyik leggiccsesebb dolog, de mégis igaz, tényleg tud ilyet Keszthely.

És még reggelizni is sokfelé lehet, például a Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekkában, amelynek teraszán igazán jól esik a túrósrétes, bár sajnálom, hogy a sütőtököset épp nem tudtam megkóstolni. A réteses a Festetics-kastély szomszédságában van, ahol a belépővel több kombináció közül választhatunk.

Először megnéztem az utazókiállítást, hogy régen hogyan, milyen tárgyakkal utaztak elődeink. Szép, áttekinthető, és pont annyit akar átadni a tárlat, amennyit erről tudni érdemes. Utána következett a kastély körbejárása, a Festetics-család életének megismerése, a hatalmas, több ezer kötetes Helikon könyvtár bebarangolása. A korszerű feliratokkal a látogató bele tudja magát képzelni az adott korba, hogy a Festetics-család milyen nyomott hagyott Keszthely kulturális életében. Külön dicsérendő, hogy a hatalmas, és nagyon rendezett kastélyparkba bárki bejöhet, így az sokkal inkább parkként és nem múzeumként funkcionál.

keszthely_kaste_lymu_zeum_utaza_skia_lli_ta_s.jpg

Pihenésképpen érdemes átmenni Gyenesdiásra, ami szinte egybenőtt Keszthellyel. A családosok, kempingezők által favorizált városka titkos helyei a piacnál vannak. Hiszen ideköltözött nyárra Keszthelyről a Repeta ételbár, de itt van a Retró lángosház, na meg a világbajnoki díjakat nyert Bringatanya is. A Somogyi-család által üzemeltetett fagylaltozó rögtön a kerékpárút mellett van, innen a név. És miközben a Festeticsék mandulás csókját, a pisztáciás és a maracujás, ostyadarabokkal teli étcsokoládét kanalaztam, el is határoztam, hamarosan körbebiciklizem a Balatont.

Az út záróakkordja, és egyben az egyik legnagyobb meglepetése, a keszthelyi vasútállomáson ért. Sehol a megszokott resti, helyette viszont ott a BoomBike Coffee, ami bármelyik nagyvárosban megállná a helyét. Skandináv design, kellemes színek, még jobb caffé latte és fahéjas csiga, na meg vajas croissant. És bár ők a vasútállomáson vannak, a legolcsóbb és legcélszerűbb a hazautazásra mégis csak az oszkározás.

keszthely_boombikecoffee3.jpg

keszthely_boombikecoffee2.jpg

Írta: Gál Krisztián

Barangolások a Kis-Balatonnál Tovább
10 ok, amelyek bizonyítják, hogy a Balatont nemcsak augusztus huszadikáig érdemes látogatni

10 ok, amelyek bizonyítják, hogy a Balatont nemcsak augusztus huszadikáig érdemes látogatni

Minden tisztességes online újságírás tanfolyamon oktatják, hogy legyenek a bejegyzések között „10 legjobb, 5 legrosszabb” posztok. Ezeket az olvasók imádják, és a munka is kevés velük. Ismersz 8 jó éttermet? Hívd fel két haverodat, azok mondanak még kettőt, és máris kaszálod a kattintásokat. 10 legjobb film. 2 perc alatt megvan, csak láttál már életedben 10 filmet! Személyes kedvenceim is vannak. Például az 5 csillagjegy, akikkel ne randizz, mert gonoszságra hajlamosak.

Az én tízes listám ihletője egy kis életkép augusztus huszadika estéjéről. Balatonozás és tűzijáték után éppen jól megérdemelt fagylaltomat költöttem el egy padon. Előttem néhány inka harcos apacs fejdíszben pörgette a pánsípot, mögöttem egy elöl ritkás, hátul copfos gitáros most múlt el pontosan az étterem teraszán. Éppen gondolkodtam, meg kéne kérni őket, hogy legalább hangnemet egyeztessenek, amikor feltűnt a téren egy népdalénekes lajbiban, és belecsapott „unplugged” egy pajzán erdélyi dalba. Ekkor ült le mellém a két idős hölgy. Láthatólag fáradtak voltak. A tűzijátékra várni kellett és sokat tuszkolódni, aztán a tömegből is kellett jutni valahogy. „Hú, mennyi ember” - így az egyik. „Miért csodálkozol? Ez a szezon utolsó napja!” - replikázott a másik.

Aztán másnap felkeltünk, és nem tűntek el az emberek. A boltban sorba kellett állni a pénztárnál, a strandok is megteltek. Na, de miért?

Ilyenkor szükségeltetik egy „10 ok” poszt. 

estibalcsi22.jpg

A képek augusztus 22-én este 7 után készültek, ezért a fényszegény környezet. Viszont ez a bizonyíték, hogy a strandok még ilyenkor sem panganak.

estibalcsi.jpg

1. Globális felmelegedés. A természetes folyamatok és az ember pusztító munkája folytán nem romlik el augusztus végén az idő. Elromolhat persze, de az is elképzelhető, hogy még október végén is bemerészkedhetünk a vízbe. Kis szerencsével hat hónapig is nyaralhatunk.

2. Iskolakezdés őrület elmaradása. Erre mostanában semmi szükség sincs. Elmúltak azok az idők, amikor tízféle történelemkönyvből választhattak a tanárok, és persze mindig az volt a hiánycikk, amit a mi gyerekünk „Marika nénije” megkövetelt. A füzetcsomagok megvásárlása pedig teljesen felesleges. Úgyis mindenki mást kér. Évnyitó után jön majd az első szülői értekezlet, aztán gyorsan kitisztul a kép.

3. A munkaidő fogalmának átalakulása. Egyre többen lépnek be a munkaerőpiacra egy laptop és wifi segítségével. Irigyelni nem kell őket, sokan küzdenek azzal, hogy a munkaidő igazából soha nem ér véget. De tény, hogy a munkavállalók egy szabad szemmel is látható rétegének már nem kell blokkolnia, onnan dolgozhat, ahonnan csak akar. És egyre többen választják munkahelyüknek a balatoni szobájukat.

4. A Balaton sokkal több, mint egy szép kék víztükör. Hegyek, erdők, kirándulóhelyek, túraútvonalak, borvidékek váltják egymást. És a programok sem maradnak el. Figyeljétek meg, hogy az őszi Balaton egyre komolyabb rendezvényekkel várja majd látogatóit.

5. A Balaton-felvidék egyre komolyabb szerepvállalása. Kis autózással csodálatos helyeket és hangulatot találhat a látogató. Ha a vállalkozók az életmódszerűen itt élő családok igényeire is jobban odafigyelnek majd, biztosak lehetünk abban, hogy a Káli- és a Pécselyi-medence az egyik legkedveltebb turistacentrummá válhat.

6. Harc a „balatoni szezon” fogalmának eltörléséért. Ennek érdekében jött létre a Balatoni kör, amelynek tagjai a régió elkötelezett vállalkozói. Alapelvük egy kivitelezhető balatoni üzleti modell létrehozása. Két hónapos terv ugyanis nem létezik. Ha ezen nem sikerül változtatni, minden törekvés a tisztességes vendéglátásra hamvába hullik. Tehát össze fog jönni!

7. Minőségi vendéglátóhelyek a tó mentén. Vannak már ilyenek szép számmal. Ha valaki végiglapozza a Magyar Konyha balatoni különszámát, biztonsággal tájékozódhat.

8. Egyre több minőségi borászat, minőségi borászokkal. Összefogással, bortúrákkal, borfesztiválokkal, saját, közös bormárkákkal. A borászok a balatoni változás zászlóvivői.

9. A Balatonnál lenni jó! Ez van. Nincs magyarázat! Ha éppen nem vagyok ott, oda akarok menni.

10. Nem jut eszembe tizedik. De online újságírás órán hallottam, hogy 10 kell. Írjatok kommentben tizediket, ha eszetekbe jut valami jó! (Na jó, jutna eszembe tizedik, de online újságírás hallottam, hogy mozgassam meg az olvasókat.)

 

 

 

10 ok, amelyek bizonyítják, hogy a Balatont nemcsak augusztus huszadikáig érdemes látogatni Tovább
Itt lesznek augusztus 20-i tűzijátékok a Balatonnál, megmutatjuk a teljes listát

Itt lesznek augusztus 20-i tűzijátékok a Balatonnál, megmutatjuk a teljes listát

Szerencsére igazi ünnepi időjárás várható a teljes hosszú hétvégén, így remélhetőleg senki és semmi nem zavarja meg a hagyományos augusztus 20-i tűzijátékokat.

imgp6724_siofok_tuzijatek_2017-szendrei.jpg

A Balaton környékén megszokhattátok, hogy több helyen már augusztus 19-én elkezdődik a durrogtatás, nem lesz ez másképp az idén sem.

Ábrahámhegyen, Badacsonyban és Balatonbogláron augusztus 19-én, a többi balatoni településen 20-án élvezhetitek a tűzijátékot.

Na, de íme a teljes lista, időpontokkal:

 • Ábrahámhegy – 2018. augusztus 19. 20 óra, Községi strand
 • Alsóörs – 2018. augusztus 20., 22.00
 • Badacsony – 2018. augusztus 19., 22.00
 • Balatonakarattya – 2018. augusztus 20., 22.00
 • Balatonalmádi – 2018. augusztus 20., 21.15
 • Balatonberény – 2018. augusztus 20. 22.00
 • Balatonboglár – 2018. augusztus 19., 22.00
 • Balatonfenyves – 2018. augusztus 20., 21.30
 • Balatonföldvár – 2018. augusztus 20., 21.00
 • Balatonfüred – 2018. augusztus 20. , 22.00
 • Balatonfűzfő – 2018. augusztus 20., 22 óra
 • Balatonkenese – 2018. augusztus 20., 21.30
 • Balatonlelle – 2018. augusztus 20., 21.00
 • Balatonmáriafürdő – 2018. augusztus 20., 22.30
 • Balatonszárszó – 2018. augusztus 20. , 21.00
 • Balatonszemes – 2018. augusztus 20., 22.00
 • Balatonvilágos – 2018. augusztus 20., 21.30
 • Csopak – 2018. augusztus 20., 21.30
 • Fonyód – 2018. augusztus 20., 22.00
 • Gyenesdiás – 2018. augusztus 20., 22.00
 • Keszthely – 2018. augusztus 20., 21.00
 • Révfülöp – 2018. augusztus 20., 21.00, Halász u. 1.
 • Siófok – 2018. augusztus 20., 21.00
 • Szigliget – 2018. augusztus 20., 21.00
 • Tihany – 2018. augusztus 20., 21.00
 • Zamárdi – 2018. augusztus 20., 21.00
 • Zánka – 2018. augusztus 20., 21.30

(via csodálatos balaton, fotó szendrei gábor)

Itt lesznek augusztus 20-i tűzijátékok a Balatonnál, megmutatjuk a teljes listát Tovább
Balatoni piackörkép: Káptalantóti - híres, eklektikus, zsúfolt, útkereső

Balatoni piackörkép: Káptalantóti - híres, eklektikus, zsúfolt, útkereső

A Káptalantóti piac egy modern Toldi Miklós történet női sztárokkal újragondolva (divatos a forma Hollywoodban is), barátságokkal, összetartással és állandó küzdelemmel a "rókalelkű bátyjakkal", vagyis a mindenféle rendelkezések betartását számon kérő hivatalokkal.

A történet ismert. Az új évezred első éveiben jártunk. Harmathy Ildikó nehezen találta a helyét a Balaton-felvidéken. Éppen közeledett az évezred első komoly gazdasági világválsága, az emberekben nem tombolt a vásárlási kedv. Pettenkoffer Viktóriának sem ment túl jól, pedig a sajtjai ízletesek voltak. Ekkor jött Ildikó közösségteremtő gondolkodása. "Hozd ide a sajtjaidat, majd én árulom, hátha elmegy néhány. (Ez sem egy hivatalbarát gondolat). Elment néhány. Aztán több." Majd 2007-ben elindult a Liliomkert.

hintas1.jpg

Ezt a hintát például minden Liliomkertjáró ismeri, akinek gyereke van, vagy akinek el kellett már szökellnie az útjából. Egyszerű szerkezet, nyilván nem előzte meg a létesítését közbeszerzés. Itt bújik meg a piac titka. Ildikó és az itt árusítók alakították ki a kinézetét. Semmi túlgondolkodás, nyilván megvolt az első néhány házikó, aztán a többi oda került, ahová értelemszerűen kerülhetett, legalábbis én így gondolom.

agaboga.jpg

Vannak utcák, sorok, de egy ilyen laza, növényes is simán belefér. A meghatározó árusok megmaradtak, és a színvonalat is megtartották. Nem fogom most újra végigsorolni őket, méltán közismertek.

petten.jpg

Ez itt Pettenkoffer Viktória - az egyik alapító - standja. Mint látható, az évek során, hosszan megtervezett marketingtevékenység következtében készült el az új tábla.

ecetek.jpg

Susanne Daucher ecetei. A képen nincs rajta az ecetgazda. Nem véletlenül. A nevetése, a kisugárzása nem tudna a képen átjönni, személyes tapasztalat szükségeltetik. 

kolbi.jpg

20180805_094522.jpg

Személyes kedvencem a Lacikonyha. Az a helyzet, hogy a nagymamám pont ilyen ízű főzelékeket készített, ilyen állaggal, ilyen lábosban. Nem bio, csak jó! Piackaja!

gablis.jpg

Azért a fintorgók is kapnak ezt-azt. Például jó kávét sütivel.

20180805_095345.jpg

A Liliomkert sokakat arról győz meg, hogy ők remek sütiket készítenek, és ezt meg kell mutatniuk a világnak. Közülük jó néhányan valóban zseniálisan sütnek, másoknál viszont fogyasztás előtt egy kóstolás életmentő lehet. Ezt a pogit például meg kellett volna meóznom. Szerintem sóíze volt, más íze meg nem volt. 

parasztburger.jpg

Az Istvándy pince melléküzemága mangalicákkal hódít. Ha valaki még nem evett volna paraszt hamburgert...

szalonnalekvar.jpg

...az ilyen összetevőkre számítson. A szalonnalekvár egy furmányos szóösszetétel. Jó kis lilahagyma chutney mangalicaszalonnával bolondítva. 

20180805_094105.jpg

Akinek ez nem jön be, annak az erotikusan felvezetett sült kolbászt javaslom.

odorsajtok.jpg

Itt Ódor úr készül a sajtok szelésére. Nála mindenki kóstolhat, aki végigállja a sort. Villan a sajtszeletelő, és máris lehet ízlelni, elemezni. "Ennek a két sajtnak kicsit más az íze. Nagyon finom, de nem ugyanaz", mondja a pallérozott nyelvű vásárló. "Uram, Önnek igaza van" - így Ódor úr! "A nejemmel mi is sokat töprengünk az okokon. Adhatok valamelyikből?" "Mind a kettőből!" Ódor úr újdonsága a juhvaj. Emberek, kóstoljatok juhvajat! Hidegen is kenhető, krémes, nálam otthon abszolút sztár.

juhturo_vege.jpg

Ha valaki nem kel fel időben, ezt látja a juhtúrós kübliben. Az alját!

Ódor úrral aztán az elemzést is elkezdjük. A helyzet a következő: A látogató egyre több, a bevétel (bár jó) viszont nem nő. A Liliomkert turistalátványosság lett. A tömeg 10 óra tájban nehezen tolerálhatóvá válik. Az emberek hömpölyögnek, nézelődnek, a klausztrofóbiások előkapják mentőzacskó készletüket. A nap a piac fölé érkezik és süt. A turisták kocsiba pattannak és meglátogatják a környék ínyenc éttermeit, kávézóit. Úgy tűnik, hogy a Liliomkert az egész régió virágzásához biztosít muníciót, viszont a "Bezzegpiac" kissé megrekedt.

Harmathy Ildikó is érzi a problémát. Útközben csípem el, nincs ideje, úgy teszek, mintha nekem se lenne. De azért megyek mellette egy kicsit. "Évek óta tudom, hogy ki kell találni valamit. A piac megtelt. Ezért kell a szövetkezet. Meg a kávéház Diszelben. Újra nyitottam. Ott még főzök is. És kaphatóak a legjobb árusaim portékái. Új platformok kellenek, nem még egy piac." És a másik piac? "Arról nem beszélnék."

Az a helyzet, hogy Káptalantótiban nem egy piac van, hanem már három. Ildikó csatározása a hivatalokkal odáig fajult, hogy területe egy részét elvesztette. Ezen a részen pedig egy másik piac nyitotta meg kapuit, rásimulva a Liliomkertre. Aztán az egyik ott árusító vendéglátós vett magának egy területet, és ott megnyitotta a harmadik piacot. Kihagynám most a gazdasági elemzést, nyilván azért, mert nem értek hozzá. Hozzáértők szerint a helyzet kialakulásában Ildikó is, a nehezen végrehajtható rendeletek is hibásak. Az viszont biztos, hogy a látogatók nagy részének fogalma sincs arról, hogy egyszerre három piacot látogatott meg.

piacok.jpg

Biztosan látjátok, hogy a Liliomkert felirat a háttérben húzódik meg. Ez itt két piac határa. Az új helyen is vannak izgalmas őstermelők, színvonalas termékek, nem éreztem kidobott időnek, hogy végigmentem a kialakított sorok között. A koncepció viszont más. Sok minden belefér. Vége az ártatlanságnak...

zoldsegszeletelo.jpg

Itt van rögtön a piacok állandó szereplője, a csodagyalu. Innen sem hiányzik immár. És a sok káposzta és répa kilapított egy fafarkast.

csetresz.jpg

Mindenkinek felhívom a figyelmét a jaffaporra. Ezt a mai fiatalok nem ismerik. Az első gyanús - ételszínezékből és ízfokozóból - álló poradag még simán kijön a műanyag üvegcséből, aztán viszont megtelik nyállal, és undorítóvá válik.

bologato.jpg

Bólogató kutyát a kalaptartóra? Vagy forradalmi vázát? Tessék venni, vinni!

lenin.jpg

A legdurvább stand. Jézus Krisztus és Lenin jól megfér egymás mellett, bár jobbról egy hős bányász, hátulról pedig egy horpadt mellű Kovács Margit utánzat is fenyeget.

A vendéglátóhelyek is kicsit mások. A langallós hely például hatalmas. Bemész a portájára, aztán hosszan mehetsz, nézelődhetsz, vásárolhatsz. Nem kóstoltam, de látványra ígéreteset mutatott. Csak olyan profi, vendéglátós látványt. Nincs az új piacokkal baj, csak a Liliomkert lélek tűnik el lassan. Nem kéne hagyni! A Liliomkert még mindig jó. De utat kell találnia!

Liliomkert és társai
Káli medence, Balaton-Felvidék
Badacsonytól és Tapolcától 7, Zánkától 13 km-re.
Nyitva tartás: vasárnaponként 8-15

 

Balatoni piackörkép: Káptalantóti - híres, eklektikus, zsúfolt, útkereső Tovább
Hekk helyett együnk balatoni kardhalat, vagy polipot!

Hekk helyett együnk balatoni kardhalat, vagy polipot!

Halat enni jó és egészséges. Viszont balatoni halat enni nem lehetséges. Csak azoknak, akik kiváltják a horgászengedélyt, és nem teljesen fakezűek. Az sem árt, ha a pecás felesége vagy barátnője - hosszas szitkozódás után - hajlandó halat pucolni és belezni. A többieknek marad a román (ők szerencsésebbek) vagy kazah keszeg, a Tiszából kiemelt harcsa, vagy a halastóban tenyésztett ponty.

Senki ne aggódjon, nem fogom előhúzni a balatoni halak problematikáját, mert erre a betegségre egyelőre nincs orvosság. Inkább bemutatom Fish House-t, a szabadisóstói Ifjúság kemping oldalában. A szocializmus mementójaként itt maradt szálláshely - úgy tudom - új tulajdonost kapott és mindörökre bezárt. A tengeri halak háza azonban dacosan nyitva maradt, és törzsvendégei abban reménykednek, hogy ez így is marad.

20180717_150555.jpg

Látható, hogy a hely "logóját" nem a tervezőgrafika nagyágyúi jegyzik. A Fish House facebook oldalát pedig nem marketingcsászárok kezelik, hiszen az utolsó értékelhető bejegyzés nőnap alkalmából született, egy virágokba borult ponty képében.

A helyszínen elkövettem egy-két hibát. A nagyobb: úgy mentem oda, hogy nem voltam túlzottan éhes. A kisebb: tébláboltam a pult előtt, és azon gondolkodtam, el kéne menni, és máskor visszajönni. Ekkor lépett oda hozzám Tamás. Ránéztem a lábára, és tudtam, enni fogok.

20180717_160027.jpg

Ha valaki Fradi címert tetováltat a lábára, pedig már Gera is letette a stoplist, attól én rendelek. "Jó a vádli, mondom könnyáztatta hangon". "Nincs is miről beszélnünk. A Bánki Dodó is idejár. Mit enne? - így Tamás." "Valami könnyűt." "Akkor hozok egy tálka fokhagymás kagylót. Mellé egy könnyű pirítóst." Az ötlet megvéve. Szeretem ha ajánlanak, amikor elbizonytalanodom.

20180717_152959.jpg

20180717_153013.jpg

A kagyló pont kellően fokhagymás, a pirítós pedig nem szegényházi (a feleségem dédije hívta így a kenyeret, ha vékonyra vágták). Az, hogy a kenyérnek van vastagsága azért fontos, mert kívül roppan, belül viszont puha, és jól beszívja a kagylólevet. A lé összetételét le tudom írni, előttem készítették. Halalaplé, kis száraz fehérbor, vaj, petrezselyem, fokhagyma. A halalaplé a látványkonyha hátsó részén egy nagy fazékban rotyog. A halak különböző kevésbé fontos részei kerülnek bele, és - mint később megtudtam - wakame alga. Ennek az algafajtának izgalmas az íze, de ennél még sokkal többet tud. Fucoidan található benne nagy mennyiségben, ami beindítja az immunrendszert, és apoptózisra készteti a rákos sejteket. Ha valakinek most nem ugrana be, mi a nyavalya az apoptózis - kérem szépen programozott sejthalál. A rákos sejt kap egy kis wakame algát és elmegy az életkedve. Repetáznék, ha nem lennék dugig!

20180717_160216.jpg

20180717_150612.jpg

20180717_160206.jpg

20180717_155857.jpg

Nusszer István, a séf szűkszavú. "Én már a Borbás Marcsi emberét is elküldtem." Miért? "Nem volt vele bajom, csak nem akarok ismert lenni. És úgy nem úsztam volna meg." Azt hittem, hogy ha az ember nyit egy helyet, akkor azt akarja, hogy megismerjék... "Én nyugalmat szeretnék. Tomi eladja a halat, én megsütöm. Igyekszem jól. Ha jót kapott a vendég, visszajön. Esetleg elhozza a családját, a haverjait. Sóstó kis falu. Hétvégén előfordul, hogy el kell embereket küldenem, annyira sokan jönnek. A minőségből ugyanis nem szabad engedni.

20180717_155823.jpg

Októberig nyitva vagyunk. Hétköznapokon népszerű halakkal. Hétvégén néhány különlegesség is táblára kerül. Rája, vörös sügér, polip, kardhal. Ha most maga leírja, hogy én ilyen-olyan nagyszerűen főzök, akkor néhányan elolvassák, eljönnek, és elvárásaik vannak. Olyan elvárásaik, amiket én nem ismerek. Az elvárásoknál sokkal jobban szeretem a kíváncsiságot."

Fish House
Sóstó, Pusztatorony tér
Telefon: +36 30 283 4936
Legyetek kíváncsiak!

Hekk helyett együnk balatoni kardhalat, vagy polipot! Tovább
Elkészült az egyik legjobb balatoni programajánló, ami mindig ott lehet veled

Elkészült az egyik legjobb balatoni programajánló, ami mindig ott lehet veled

A Balaton egyik rákfenéje, hogy ha ott vagy a tó mellett, a helyi programokkal kapcsolatban jó eséllyel képben vagy, de fogalmad sincs arról, hogy mi történik két településsel arrébb. Hogyan is lehetne, hiszen azokat a programokat is jó eséllyel csak helyben hirdetik.

Jakab Kristófban balatoni lakosként és Balaton-imádóként gyakran megfogalmazódott a gondolat, hogy jó lenne végre egy helyre összeszedni az összes nyári és téli balatoni rendezvényt. Mivel ilyen gyűjtést nem nagyon talált, csinált egyet: a végeredmény egy olyan mobil alkalmazás lett, amelyben ott van az összes balatoni program.

mti_varga.jpeg

A Balatoni Programok egy hónapja ingyenesen elérhető iOS készülékekre az App Store-ban, androidos változat egyelőre nincs. Az app teljesen non-profit jelleggel működik, Kristóf egyetlen célja a Balaton népszerűsítése, önzetlenül tett bele rengeteg munkaórát a tényleg remek projektbe.

image-1.jpg

Töltsétek csak, ott a helye minden balatoni telefonon!

Elkészült az egyik legjobb balatoni programajánló, ami mindig ott lehet veled Tovább
Vigyetek plédet Paloznakra!

Vigyetek plédet Paloznakra!

De ha nem visztek, akkor nem visztek, mert a helyszínen is adnak. De zenét hallgatni állva, ülve, fekve is lehet. Csütörtökön elkezdődik a 7. Paloznaki Jazzpiknik, 4 színpaddal, 20 koncerttel, minőségi borokkal és ételekkel. Hogy el tudjátok képzelni, milyen a helyszín, amikor még nincs berendezve, megmutatom:

epites03.jpg

A lampionos fa eléggé fontos, megmutatom közelről:

epites01.jpg

Csütörtök este ez a terület már ilyen lesz:

keszen_van.jpg

Ezért mondom: egy pléd jól jöhet. A koncertek egyébként hozzák az eddig megszokott magas színvonalat. Csütörtökön Jamie Cullum sodró szenvedélyével lehet felpörögni. Aztán pénteken a Soul II Soul zenéjével lehet lelazulni, de csak addig, amíg újra fel nem ránt az Electro Deluxe. Ilyen lesz az egész fesztivál, nem is érdemes elemezni a fellépőket, ismeritek őket, ha meg nem, a honlap mindenről tájékoztat.

A piknik szomorú "újdonsága", hogy idén már nem a fellépők között olvashatjuk Fábián Juli nevét. A szervezők azonban nem engedik, hogy bárki is elfelejtse a fesztivál első teltházas koncertjének fellépőjét. A nevét viselő színpadon a legizgalmasabb magyar tehetségek kapnak majd helyet, szombaton fél hétkor pedig koncerttel emlékeznek meg Juliról zenésztársai. Egyébként Fábián Juli jegyzi a Jazzpiknik himnuszát is.

Beszéljünk kicsit az italokról és az ételekről is. A Jazzpiknik házigazdája szokás szerint a Sáfránkert Vendéglő és a Homola pincészet lesznek, úgyhogy nem maradtok borok és piknikkosarak nélkül. A Homola mellett érdemes lesz meglátogatni a Paloznaki és Csopaki Borok házát is, ahol a borkínálat a teljes környéket lefedi. Food Truck-kok is töltik majd az éhes gyomrokat. A Pola Pola balkáni ízekkel, a Paneer rántott sajtokkal, a Meat & Sauce húsokkal, grill szendvicsekkel, és még sorolhatnám, de nem sorolom. A környék is megmutatja magát. A Tekeresvölgyiek sajtokkal, az Arácsi cukrászda messze földön híres krémeseivel.

Ha a két fesztiválhelyszín közötti 6-7 perc sétát kihagynátok - hiba egyébként - ajánlom a Tuktukkokat. Ezek a kis motorok már a fesztivál védjegyeinek számítanak.

Amiről még fontos beszélni, az a gyerekprogramok. Ha ugyanis a gyerekeink elfoglaltságot találnak, mi kedvünkre tudunk lazulni, borozni, és még jó szülőnek is érezhetjük magunkat. Paloznak a Zöldike Gyerekudvarral várja a kicsiket. Ráadásul a fenntartható fejlődés jegyében - a gyerek fejlődik, én iszom egy fröccsöt (nem lebecsülve a fontos célokat).

Lehet halakat színesre festeni, találkozni a Bátor táborosokkal, smile kitűzőket készíteni, ismerkedni a megújuló energiával, a napelemekkel, játszóházakkal minden mennyiségben újrahasznosítható anyagokból készített játékokkal. A szervezők tehát lejöttek a lufit hajtogató bohócról és az arcfestésről, bár nem állítom, hogy ilyen nem lesz a helyszínen, nem kérdeztem meg. De azt állítom, hogy a gyerekprogramok tele lesznek izgalmas emberekkel és játszóhelyekkel. 

Úgyhogy vigyetek plédet. Ha nem visztek, kérjetek.

sbt_4972.jpg

Paloznaki Jazzpiknik
Paloznak mindenhol

Vigyetek plédet Paloznakra! Tovább
Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger

Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger

Most nyilván el kéne mondanom, hogyan készül az omlós csülökburger, de ezt a poszt végén megmutatja nektek Kocsis Bálint maga. Inkább bemutatom az északi part egyik legkreatívabb séfjét, és idén nyitott strandbisztróját, amely a Terasz by Bálint névre hallgat.

Bálint egy többgenerációs hentes-mészáros család sarja. Unokatestvérét is ismerhetitek, ő Kocsis Jenő, a kenesei Pörc tulajdonosa. Bálint megtanult főzni, kicsit kalandozott Németországban és Svájcban, majd a Balatonfői Yacht Club séfjeként itthon is bizonyított. Aztán jött egy szabadabb időszak, megalkotta a Csikos lekvárcsaládot, majd egy évig dolgozott a fövenyesi Kalózban. Idén aztán úgy döntött, hogy eljött a saját strandbisztró ideje.

Bálint egy emocionális ember. Ízekben, illatokban gondolkodik. Élményekben és kiváló alapanyagokban. Persze ezt már a lekvárjaiból is tudni lehetett. Végül is ki másnak jutna eszébe, hogy férfiaknak és nőknek különböző lekvárokat alkosson? Meg az, hogy ha kávét akar a bisztrójába, akkor előtte el kell menni egy barista tanfolyamra, majd gyorsan egy versenyre is, aztán egyből megszerezni a dobogó harmadik fokát.

Bő két hónapja nyitott meg a Terasz a balatonalmádi Wesselényi strandon. Bentről is, a sétányról is látogatható. Az első ételsor felkerült a táblára. A gyerekek a csirkefalatok mellé kifestőt és Terasz tetkót kapnak.

terasz_1.jpg

 A Terasz színei nyáriasak, nincs túlflancolva, de azért látszik, hogy itt nemcsak megvilágított hekk kerül majd a zsírpapírba. Jöjjenek is kóstolásaim tárgyai:

gaspacho_romai_komennyel_friss_csiraval_es_camembert_sajttal_web.jpg

A gazpachot például pont ilyennek szeretem. Igazi nyári leves, sűrű, de harapni azért nem kell. Rozmaringos, bazsalikomos, kecskesajttal és csírával. Mondjuk nem ettem meg az egészet, mert kovászos uborka leves is volt.

koviubileves_2.jpg

Érezhetően jó volt a koviubi, az már félsiker. Kapor, kakukkfű, joghurt, kis olíva. Kockára vágott füstölt sonka. 

egeszben_sult_pisztrang_friss_salataval_es_citromfuves_alma_chutneyval_2_web.jpg

 Egészben sült pisztráng salátával és almalekvárral. Másnak az asztalán fotóztam, mert tetszett. Fish and chips is van egyébként, a hal bundája rizsliszttel és tápióka liszttel készül, kicsit a japán tempurára hajaz.

langosunk_teljes_kiorlesu_liszttel_keszitve_gouda_sajttal_es_tejfollel_web.jpg

Gyengébbek kedvéért - ez itt a Terasz lángosa. A sós palacsinta tésztája lenmagpehellyel dúsított, benne és a tetején tejföl és sajt. Azt pedig, hogy miért hívják lángosnak megértettem, amíg ettem. Megjelent egy úriember, úgy, ahogy egy balatoni nyaraláshoz illik. Gömbölyű idomokat sejtető, és ettől kissé rövid póló, bermuda, strandpapucs. "Egy sonkás-gombás pizzát kérek!" A pult mögött álló lány elpirul. "Sajnos pizzát nem tartunk. Nincs akkora helyünk, hogy beférjen egy pizzakemence". "De hát egy grillező mikró csak van?" "Sajnos az sincs." Ekkorra azonban már kiperdül a konyhából Bálint, kérdez és segít. Az úriember eszik és megnyugszik. A tanulság: lángosnak lennie kell! Aztán el kell magyarázni, hogy ez a palacsinta mitől lángos.

grillezett_termeloi_kecskesajt_sult_kortevel_es_friss_salataval_joghurtos_dresszinggel_web.jpg

Grillezett óbudavári kecskesajt Szabó Bálint műhelyéből vele sült körtével, salátával, körömvirágos paradicsomlekvárral.

terasz_burger_web.jpg

Végül jöjjenek a burgerek. Ez egy Terasz burger saját húspogácsával, lilahagyma lekvárral, grillezett camemberttel és almával. 

fish_burger_web.jpg

Ez pedig egy fishburger szürkeharcsa steakkel, tárkonyos, snidlinges, tejfölös, majonézes raguval. 

Az árakról mindig külön vita folyik. Mi a korrekt, mi az elfogadható, mi a szemérmetlen? A gyerekkel valamelyik nap lebicikliztem egy tipikus balatoni fesztiválra. A színpadon egy rockterpeszbe beleroppant basszusgitáros bácsi, mellette a szintis és frontember egyben. Ő se egy Emerson, csak szimplán bácsi, de beszédes, éneklős. Dalolni szerintem nem kéne, de hát a színpad előtt többen tapsolnak, úgyhogy az igény erre is megvan. Akkor meg mit lehet tenni. Egy Szécsi Pál, egy Illés. Ne gondold, hogy tiéd a világ! (Nem gondolom). A gyerek egyből éhes. Este van, két hely még nyitva, mindkettő önkiszolgálóra alakítva. Magyaros ételek melegítve. Te vehetsz belőlük, az adag nagyságát is te adod meg. Az árakat 10 dekára kalkulálták. Cigánypecsenyét veszek egy adag sült krumplival. Amíg nem figyelek a gyerek még egy kanál krumplit odalapátol. Sebaj, bár tudom, hogy ez a rósejbni déltájban roppant utoljára. Még csak azt sem mondhatom, hogy rossz volt. De melegített ételt ettünk és fizettem 3200 forintot. Csak nem volt kiírva, hogy cigánypecsenye 3200 Ft. Az óriáspalacsintás is nyitva, ott nincs mit tenni, kiírják, hogy 1200 Ft. De nem veszek, mert elfogyott a nutella (vagy a barna krém, hm, ez rosszindulatú, visszavonom), és még nem ért vissza a kolléga a boltból. Ha ezeket az árakat nézem, akkor a Bálint szinte olcsó. Ha azt, hogy a strandon vehetek egy lángost is nyolcszázért, és mikrós palacsintát kétszázötvenért, akkor drága.

vanilias-turos_oriaspalacsinta_turokremmel_bazsalikomos_erdei_gyumolcsokkel_web.jpg

Jut eszembe a Bálintnál is van óriáspalacsinta, de ott a nutella mellé banánkarikák is kerülnek. A képen egyébként egy vaníliás, túrós palacsinta látható, bazsalikomos erdei gyümölcsökkel. 

És a végére jöjjön a csülökburger, ha már az egész bejegyzés nem a címről szólt!

Terasz by Kocsis Bálint
8220 Balatonalmádi, Wesselényi strand

 

Hungaricum a Balaton északi partján: a csülökburger Tovább
A barbecue hazája a fülledt dél(i part)

A barbecue hazája a fülledt dél(i part)

A barbecue manapság divatos hívószó, és erre sokan rájöttek. A papír meg a tábla pedig mindenféle betűket elbír, ezért aztán sokan kiírják, hogy BBQ étterem, és máris dőlnek befelé a húsimádók. Az ízélményt ismerők csalódnak, a kíváncsi érdeklődők vállat vonnak (na ez is mekkora humbug), vagy meggyőzik magukat arról, hogy most aztán igazi amerikai ebéddel gazdagodtak. Szakemberek számítása szerint csak minden tizedik magyar barbecue étterem sütőmesterei ismerik az igazi szmókerben készített hús titkát.

20180717_133324.jpg

20180717_133402.jpg

A legnagyobb mester a székhelyét Szántódról Siófokra áttevő Baricza József (Dzsózi). Az ő éttermébe látogattam el, amely a Déli Part Barbecue nevet viseli. Az első tapasztalások: ha hétköznap mentek be Dzsózihoz, hamburgerre készítsétek a hasatok, mert ilyenkor még nem a legnagyobb húsok kerülnek ki a konyhából.

20180717_133658.jpg

Én most ezt fogtam ki, de másnap már DP Special szendvics is megjelent volna a táblán (húspogácsa, szaggatott lapocka). Még szerencse, hogy a marhaszegyet már Szántódon megkóstoltam, tudtam, hogy nem hibázok a hellyel. Így most nyugodt szívvel bevállaltam egy dupla hoopert. Kaptok róla egy közelit!

20180717_135042.jpg

Mondjuk ki: konkrétan estem atomjaimra. A húsok hatalmasak és ízesek, a sajt simogat, a káposztasaláta morcos, majonézes, a zöldségek roppannak. Ilyenkor persze egyből bajom lesz. Hogyan egyem meg? Késsel-villával? Na azt azért mégsem. Akkor harcosan. Hurkapálca ki, ujjak tágítása, a hamburger megragadása. Esik, folyik. De kit érdekel? Papírszalvéta megfelelő méretben feltekerve, végtagok rehabilitálva. Most kéne egy sör. De mit csináljak az autóval? Inkább megkértem a konyhában tüsténkedő Schiller "Patron" Patrikot, Dzsózi séftársát, meséljen az új koncepcióról.

img_2990.JPG

 A jó hír: nincs új koncepció. A marhaszegy Amerikából érkezik frissen, vákuumozva. A sertéshús egy minőségi tabi vágóhídról. A húsok egyben sülnek. Nincs pácolás. A fűszerezés sincs túlbonyolítva: durva só, durva bors. Itt egy íznek kell uralkodnia, az pedig a húsé. 

Dzsózi éjjel 2 és 3 között érkezik. Begyújtja a Balaton környékének legnagyobb fatüzeléses szmókerét, a húsokat előkészíti, fűszerezi, beteszi. A megsült szegyeket, sertéslapockákat és -oldalasokat már Patron veszi ki, majd egy éjszakára megfelelő hőfokon pihenteti őket. És máris kész! Egyszerűnek hangzik? Pedig sok a buktató, és a rövid recept ellenére igen ritka a jól elkészített barbecue.

img_2804.JPG

img_3015.JPG

A Déli Part Barbecue-t szép lassan, a húsokat tisztelve vezetik be a mesterek. Húst kidobni ugyanis bűn! Egyelőre a hétvégéken emelik a húsmennyiséget. Aztán majd csütörtökön is megjelennek a nagy húsok, aztán szerdán, és így tovább... De a hétköznapok kínálatát is folyamatosan frissítik.

img_2575.jpg

A végére jöjjön egy kis segítség: honnan ismerhetjük fel a kamu barbecue-t? 

Rossz jel, ha a hely tele van festve amerikai autókkal, rodeóval, Ravasz Vuk indiánfőnökkel. A jó barbecue éttermek általában puritán berendezésűek. Gyanús ízű, illatú húsoknál folyékony füst használatára gondolhatunk. Az is gyanakvásra adhat okot, ha az autentikus barbecue éttermet egy bevásárlóközpont második emeletére hirdetik. Ilyen helyeken ugyanis a tűzvédelmi előírások nem engedik meg a fa és a nyílt tűz használatát.

Az is fura, ha a hús tele van locsolva szósszal, ezzel általában sütési hibákat próbálnak elkendőzni. Ezt úgy védhetjük ki, hogy külön kérjük a szószt. Mi is tudunk locsolni, és egyből látjuk, mit kaptunk. 

Na erre a sok trükkre Siófokon nincs szükség. Csak jó és éhes gyomorra.

Déli Part Barbecue
Siófok, Vámház utca 2.
Telefon: +36 70 418 8227
Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 10-23

A barbecue hazája a fülledt dél(i part) Tovább
süti beállítások módosítása