Mit lehet csinálni télen a Balatonnál?

Mit lehet csinálni télen a Balatonnál?

Az lehet, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag semmi nem történt télen a Balatonon, az idén azonban nem áll meg a pörgés a hidegben sem. Az idei tél főleg azoknak lesz izgalmas, akik szeretik a borokat és a bulizást, illetve valamilyen okból szívesen csobbannak közel nulla fokos vízben, de legalább egy-egy hétvégére mindenképp megéri ideutazni.

csobb.jpg

Attól nem kell félned, hogy éhes és szomjas maradsz, mert például egyre több balatoni étterem és pincészet tart nyitva télen is, igaz, ezek közül van olyan, amelyik csak a hétvégén (érdemes utánanézni, mielőtt útnak indulsz). 

A termelői piacok hangulata ilyenkor teljesen más, a nyári idegesítő tömeg helyett nyugalom van, több idő jut arra, hogy beszélgess az árusokkal. Jó alternatívát jelentenek a zsúfolt adventi vásárok helyett, mivel itt valószínűleg élvezni is fogod a bevásárlást. Nem zár be a káptalantóti Liliomkert piac sem, ahol a langalló+forralt bor (bevállalósabbaknak ugyanez pálinkával) párosítást érdemes kipróbálni a hidegben. December végéig biztosan kávézhatsz és sütizhetsz a Kővirág étterem piaci kirendeltségében is.

tóti piac1.jpg

tóti piac 2.jpg

Az éjszakai élet már rég nem a füredi és a siófoki diszkókra korlátozódik. A diszkók témakörébe életkorunkból adódóan nem fogunk belemenni, viszont ajánlunk néhány olyan helyet, ahol 30 pluszosként is lehet igényesen szórakozni, minőségi italokkal és jó zenével. A nyáron igen lelkiismeretesen letesztelt Balatonalmádiban található Bor és Szóda például átköltözött a szemben levő üzlethelyiségbe, délutáni lazulásra is alkalmas lazítós-falatozós-teázós-fröccsözős klub és melegkonyhás hely lett, ahol burgerek is készülnek, és természetesen elképesztő bulik vannak hétvégén.

unnamed 1.jpg

A balatonfüredi Kredencben nagyon nagyon jó borokat ihatsz és legalább ilyen jó zenéket hallgathatsz. A tulajdonos – sommelier, Dobai András ugyanis korábban zenész volt, most pedig dj is – vasárnaponként pl. a Másnap Sound System segít felkészülni a hétfőre. András beszélgetős borkóstolókat is szervez, ahol találkozhatsz a környékbeli borászokkal, január 24-én pedig minikarnevál lesz a Bergmann cukrászdával közös szervezésben.

kredenc 1.jpg

A borozást és a bulizást nemcsak Balatonfüreden lehet összekötni. Keszthelyen a vadiúj TéliKert (az egykori FröccsTerasz) az a hely, ahol a borok, a jazz és a dj-k találkoznak. Bezerics Dani borász, a tulajdonos azt is elárulta, hogy januártól megnyílik a bisztrókonyhájuk is. Addig az ún. "éhségTapaszokkal" (sonkák, krémek, sajtok) kell beérni. Folytatódik a Balatoni Kör BorPart rendezvénysorozata is: lesznek borvacsorák és borkóstolók, a részletekről itt találsz infókat.

Szigligeten ismét sor kerül az újévi csobbanásra, és azok, akik vállalják, hogy egy-egy palackkal kezükben alámerülnek a jeges Balatonba, kapnak egy kis meglepit a Balatoni Kör tagjaitól. Februárban pedig újra megrendezik Csopakon az Olaszrizling Szerintünk találkozót, ahol egyszerűen ott kell lenned, ha érdekelnek a borok.

6171.jpg

(MTI/Varga György)

Ezenkívül készíthetsz saját cuvée-t, kóstolhatsz giga steampunk gépezetben készülő pálinkákat, teázhatsz a Tihanyi-félsziget mélyén, kereshetsz karácsonyi ajándékot egy elvarázsolt malomban, stb. A lényeg, hogy a Balatont is felveheted a téli úti célok közé, mert sokkal nagyobb itt a pörgés, mint gondolnád. 

Mit lehet csinálni télen a Balatonnál? Tovább
Címkék:balaton programok dj olaszrizling buli bor tél étterem balatonfüred gasztronómia szigliget pincészet balatonalmádi borkóstolás karnevál kredenc termelői piac liliomkert balatoni kör újévi csobbanás bor és szóda dobai andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr506933551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.08. 21:11:29

@zsírvezér: Az indexen a blogajánló szövegét nem a blogger írja, hanem az indexes gyökér szerkesztő.De amúgy igazad van.

Én is, 35 év alatt egyszer se tudtam lejutni télen a Balatonra.Vagy azért, mert gyerek voltam, vagy egyszerűen nem volt rá pénz Netán azért, mert nem volt hó, jég; anélkül meg nem érdekel annyira..Most meg kicsit messze lakunk ehhez.Pedig rohadtul mennék..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.08. 21:12:10

Hoppsza, egy kis moderáció hogy bejátszott... :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.12.09. 09:40:34

A zsindexes gyökér balekozó pöcsnek a qa-ját :) amúgy a Balaton teljesen kihalt, személyes tapasztalat.

szenes01 2014.12.09. 10:55:01

Sajnos az elmúlt években nem igazán esett hó, de a téli, havas Balaton az egyik legszebb dolog a világon, ebben biztos vagyok! És még tömeg sincsen, bár a vendéglátóhelyek közül is jóval kevesebb van nyitva és a hideg sem hozza a balatoni feelinget, de megéri megnézni.

Pintér Zsolt 2014.12.13. 11:19:31

A "balatoni feeling", azok számára akik csak nyáron ismerik, teljesen mást jelent mint, aki egész évben átéljük. Nekünk a Balaton nem a strandolást jelenti elsősorban hanem a nap, mint nap más színben tündöklő tavat, a csodás felvidéket a dombokat, szőlőhegyeink látványát. A különböző fák (meggy, mandula) virágzása külön élmény, a tél pedig fergeteges. Most, hogy időm nagy részét Budapesten töltöm, teljesen máshogy látom a Balatont és a környéket. Még jobban felértékelődött számomra a varázsa. Az emberek közvetlen mosolya, a télen is nyitva tartó helyek baráti hangulat. Igazán télen érteni meg, ha kicsit utánajársz milyen is a Balaton önmagában, nyugalomban. Már ha egyáltalán fogékony vagy a vidéki idillre és a táj, természet és kultúra szépségeire.

Pár tipp ha esetleg nem a nyári stradolásra vágysz csak a Balatonon:
Sokkal töb jobb minőségü szállások közül tudsz igazán jó áron válogatni.
A jó vendéglátóhelyek és borászatok télen is nyitva állnak.
A temrészet, erődőink közvetlenül a Balatonhoz közel, csodás túraútvonalakat rejtenek.

A Balaton sokkal több egy strandolásnál nyáron. Az árak tekintetében, pedig jóval kedvezőbb még mindig, mint Budapesten az átlagos vendéglátóhlyek és bárok árai.

gizmo266 2014.12.13. 22:07:43

Jóhogy nincs tömeg, hideg a víz.
Várost nézni nem fogok a hidegben, teázgatás miatt meg nem fogok odáig utazni
Max wellness szállodába érdemes menni ilyenkor, de ahhoz meg nem kell a Balaton

dr Smittpálelnökúr 2015.01.19. 18:13:32

Konkrétan semmit nem lehet ott csinálni télen.

Mondjuk szerintem nyáron sem.
süti beállítások módosítása