Így újult meg a Balaton: Balatonfüred

Így újult meg a Balaton: Balatonfüred

Sorozatunk első felében bemutatjuk néhány fontos balatoni település mostanában lezárult fejlesztését, míg a második blokkban azt nézzük majd meg, hogy milyen tervek vannak a következő évekre nézve. Szóval belenézünk a varázsgömbbe és csekkoljuk a tó jövőjét.

Ez már a Balaton megújulását bemutató sorozatunk utolsó epizódja: a korábbi részekben megnéztük, mi történt Siófokkal, Keszthellyel, Tihannyal, most a tópart talán legszebb városának, Balatonfürednek a közelmúltban lezárult fejlesztéseit csekkoljuk.

És hát munka volt itt bőven. Aki az elmúlt tíz évben nem járt a településen, megdöbbenve látja, hogy milyen új városrész nőtt ki a földből a Zákonyi Ferenc utcában, hogy milyen más a Vitorlás tér a Bujtor István szoborral. Hogy a területet tihanyi, csopaki és füredi kövekkel burkolták. Hogy eltűnt a bazársor és hogy megújult a Gyógy tér az Anna Grand Hotel csodálatos épületével, majd a Kisfaludy és a Blaha Lujza utca is.

Ezektől a beruházásokról a belváros már egy ideje úgy néz ki, mintha egy gazdag nyugati település központja lenne.

De a munka nem állt meg: tavaly adták át az Arácsi utat, ami a város egyik legszebb útszakasza lett rendezett járdával, zöldterületekkel, földbe helyezett kábelekkel, pofás buszmegállókkal, új zebrákkal, amit a város polgármestere, Bóka István Balatonfüred legbonyolultabb beruházásának nevezett, mert nyolcvan tulajdonossal kellett megállapodni a munkálatokról. Ez a beruházás 400 millióba került, amiből 250 milliót az unió fizetett.

aracsi_ut02.jpg

Szintén tavaly történt annak a 220 millió forintos bicikliútnak az átadása, ami a városközpontból indul és 2,5 kilométeren keresztül vezet bele a balatoni bringakörútba. A beruházás részeként rendbe tették a Kéki-patak környékét is.

617_1.jpg

A fejlesztés 85 százalékát az unió állta, és hasonló beruházás történt az Aranyhíd és a Széchenyi sétányon is: ennek a fejlesztésnek a további ütemei rövidesen elkezdődnek.

aranyhid_setany04.jpeg

aranyhid_setany05_1.jpeg

szechenyi_setany02_1.jpeg

szechenyi_setany03_1.jpeg

A település legnagyobb 2014-es szenzációja azonban a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont volt. A 17 akváriumban mintegy ötven fajta balatoni illetve tengeri halat bemutató Bodorkában a megnyitás óta tolonganak a látogatók, ahogy arról mi is beszámoltunk riportunkban.

“Amit a természet adott, azt szeretnénk minél hitelesebben bemutatni. A 15 ezer éves tó élővilágát, összesen ötvenezer liternyi akváriumba sűrítettük. A klasszikus megoldástól eltérve úgy rendeztük be a központot, mintha a víz alatt lennénk, mi magunk, a látogatók is - fogalmazott Kóródy Olivér, az akváriumok üzemeltetője, aki hozzátette, hogy a halak mellett a tó hatezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő területén élő más élőlényeket, rákokat, kagylókat, csigákat is láthatnak az érdeklődők. Összesen 36 halfaj látható odabent, a két tengervizes akváriumban pedig Füred testvérvárosából, Opatijából érkező 15 fajta tengeri hal kapott helyet.

bodorka3_1.jpg

Már az első héten nagy volt az érdeklődés a Bodorka iránt, ahol az emeletben rejlő lehetőségeket kihasználva tovább bővítik majd a látnivalókat. A beruházás európai uniós forrásból, több mint félmilliárd forint értékben valósult meg.

A sorozat második felében megnézzük, hogy milyen jelentős beruházásokra készülnek a balatoni települések.

Így újult meg a Balaton: Balatonfüred Tovább
Címkék:balatonfüred helyszínek megújult balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr607300465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2015.03.27. 13:08:26

Címet javíccsadmá'.

seahawks 2015.03.27. 15:27:18

felesleges volt, túl puccos lett, embertelen így...ráadásul sokba fájt.
-márvány minek?

Gukker 2015.03.27. 19:14:14

@seahawks: Márvány?? Hol van márvány?
süti beállítások módosítása